Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Співпрацював з окупантами: ексзавідувача кладовищем КП “Бучасервіс” засуджено до 10 років позбавлення волі

Опубліковано вирок Печерського районного суду міста Києва, яким жителя села Синяк, що на Бучанщині, ексзавідуючого КП “Бучасервіс” Анатолія Мируту засуджено до 10 років  позбавлення волі за колабораціонізм. Під виглядом допомоги своїм односельцям від допомагав окупантам у вчиненні злочинів.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на “Судовий репортер”.

Ми раніше писали як 37-річний Мирута під час окупації регіона став співпрацювавти з військами рф. 24 лютого 2023 року суд визнав його винним у колабораційній діяльності, яка полягала в організації та проведенні заходів політичного характеру, здійсненні інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором, спрямованої на підтримку держави-агресора, її збройних формувань та на уникнення нею відповідальності за збройну агресію проти України (ч.6 ст.111-1 ККУ).

В матеріалах справи йдеться, що протягом окупації Мирута організував перебування односельчан у підвалі місцевого кафе, обладнаному під сховище, розвозив між ближніми селами російську гуманітарну допомогу, а також у супроводі російських солдатів доставляв хворих у лікарню в Димері. Фактично виконував роль посередника між жителями села і російськими солдатами.

Так, 10 березня 2022-го на території кафе відбулися збори, на яких росіяни сказали за їх відсутності звертатися з усіх питань до Анатолія як старшого. За версією обвинувачення, того дня окупанти представили чоловіка як нового старосту села. Сам Мирута провину не визнав, кажучи, що росіянами спілкувався вимушено, щоб допомагати людям.

Мирута, за версією прокуратури, з кінця лютого і протягом березня 2022 року, у період окупації села Синяк, неодноразово публічно закликав жителів припинити будь-який опір представникам зс рф, коритись усім наказам, поширював інформацію на підтримку держави-агресора, а також отримував гуманітарну допомогу від держави-агресора та розповсюджував її серед місцевого населення.

Суддя Світлана Гречана, посилаючись на воєнний стан, оголосила тільки короткий текст рішення, що Мирута винен і засуджується до 10 (десяти) років позбавленні волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування, органах, що надають публічні послуги, на строк п`ятнадцять років, з конфіскацією майна.

Із повного тексту вироку вбачається, що там перелічено показання свідків, а також інші докази. Після чого суд зазначає, що показання обвинуваченого, який не визнає вину, оцінюються критично, оскільки вони повністю спростовуються показаннями допитаних в судовому засіданні свідків та дослідженими матеріалами. Показання Мирути суд вважає такими, які направлені на введення суду в оману з метою уникнення кримінальної відповідальності.

Визнавши показання свідків допустимими доказами у справі, суд приходить до висновку про доведеність вини Мирути в інкримінованому йому злочині а саме в інформаційній діяльності у співпраці з державою агресором, спрямованій на підтримку держави агресора та її збройних формувань.

Місцеве кафе у підвалі якого Мирута організував перебування односельчан

Раніше Інформатор БІГ писав, що старості селища Озера Гостомельської громади на Бучанщині повідомлено про підозру у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. За даними слідства, чоловік під час окупації населеного пункту добровільно перейшов на бік ворога.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Руслан Семенець

 

Нагору