Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

“Борітеся – поборете! Вам Бог помагає!”: 209 років від дня народження Тараса Шевченка

9 березня виповнюється 209 років від дня народження Тараса Григоровича Шевченка, українського поета, прозаїка, художника та етнографа, класика української літератури, пам’ятники якого прикрашають міста і села України, а портрети є у кожній школі.

Інформатор БІГ нагадує, що народився Тарас Григорович 9 березня 1814 року в селі Моринці на Черкащині, в родині кріпаків. Дитинство Тараса було тяжким, він рано залишився сиротою. Грамоти навчався у дяка. У травні 1838 року завдяки Карлу Брюллову та Василю Жуковському, які викупили молодого Шевченка з кріпацтва, отримав відпускну від поміщика Енгельгардта. Пізніше десять років свого життя провів у засланні.

Творчість Шевченка стала духовною основою формування сучасної української нації, джерелом національно-політичної свідомості, а сам поет – символом України. З 47 років життя поет пробув 24 роки в кріпацтві, 10 – на засланні, а решту – під наглядом жандармів.

Літературна спадщина Шевченка, центральну роль у якій відіграє поезія, зокрема збірка “Кобзар”, вважається основою сучасної української літератури та багато в чому літературної української мови.

Рядки творів великого Кобзаря виявились пророчими і дуже актуальними в нас час. Ось деякі з них:

“Борітеся – поборете!
Вам Бог помагає!
За вас правда, за вас слава
І воля святая!”

“І на оновленій землі
Врага не буде, супостата,
А буде син і буде мати,
І будуть люди на землі…”

“Свою Україну любіть.
Любіть її… во врем’я люте,
В остатню, тяжкую мінуту
За неї Господа моліть.”

Автопортрет Тараса Шевченка

Раніше Інформатор БІГ писав про Лесю Українку, видатну українську поетесу, драматургиню, перекладачку, публіцистку та культурн діячку. Поетеса внесла неоціненний доробок в українську літературу, а на її творах виросло не одне покоління українців.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Руслан Семенець

За матеріалами uk.wikipedia.org

 

 

Нагору