Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Блоги

ТОП-15 найцікавіших книжок для підлітків та як прищепити дитині любов до читання

Книги – це можливість зануритись у світ численних історій, шукаючи себе на сторінках.
Книги – це про наповнення себе із середини та відволікання від реальності на деякий час.
Книги – це бачити прекрасне в простому.
Книги – це не просто текст, не просто палітурки, адже вдумливо читаючи підтекст, можна побачити значно більше та значно глибше.

Підлітковий вік – вважається одним із найважливіших в житті людини. Сепарація від батьків, пошук себе у складному та великому світі, обрання майбутньої професії, формування близького оточення, перегляд цінностей та пріоритетів. Підлітковий вік – суміш емоцій, буйний характер, гостре реагування на проблеми, чутливе сприйняття критики. Саме тому багато юних людей шукають відповіді на безліч своїх запитань як зовні, так і у книжковому світі.

Сьогодні я, Дарія Сльоза – журналістка “Інформатора БІГ”, яка прочитала понад півтисячі книжок, поділюся порадами із власного досвіду, як прищепити любов до читання дітям – порадами, що точно працюють, адже так діяли мої батьки. Мама з дитинства відкрила мені світ літератури і я так сильно його полюбила, що зараз це, здається, невід’ємна частина мене. Тож зараз, можу впевнено порадити перелік літератури, яка буде дійсно цікавою для підлітків.

Мама з дитинства відкрила мені світ літератури і я так сильно його полюбила, що зараз це, здається, невід’ємна частина мене

Що допоможе прищепити любов до читання?

  • Особистий приклад

Найкращий варіант – це подавати малечі приклад ще з дитинства – це дуже рушійна сила. Батьки, які люблять літературу = діти, які люблять літературу. Коли ви читаєте, діти теж до того прагнуть. Якщо ви палите цигарки, як пояснити дитині, що це шкодить здоров’ю, якщо ви самі робите це щодня? Виходить так, що виховуючи дитину – ви виховуєте паралельно й себе.

Дитину потрібно оточувати книгами з народження, читати в голос, разом переглядати картинки, вчитись читати по складах. Якщо цей період вже пропустили, і для дитини книги раніше не були у постійному доступі, то найкраще підібрати історію, яка близька до її інтересів. Якщо дівчина любить балет, займається ним чи дивиться фільми на подібну тематику – варто підібрати саме ту історію, у якій головна героїня займається цією справою або ж, наприклад, про балетну школу. Якщо хлопець любить хокей – першу книгу варто підібрати ту, де герої займаються цим видом спорту.

  • Спираючись на кінематограф

Підлітки люблять дивитись фільми та серіали, витрачаючи на це дуже багато вільного часу. Альтернатива – книга, по якій знятий фільм. Якщо дитина із захопленням розповідає про перегляд якоїсь новинки від Netflix, варто пояснити, що книга є більш широкою, там чіткіші образи, більше деталей. Просто запропонувати, прочитати й порівняти, але в жодному разі – без тиску. До прикладу, книги, по яким зняті захоплюючі фільми, та будуть цікавими для перегляду у підлітковому віці: “Той, що біжить лабіринтом”, “Прислуга”, “Паперові міста”, “Винні зірки”, “Джейн Ейр”, “Гордість й упередження”.

  • Проведення часу разом

Дитину завжди можна заохотити сумісним проведенням часу, в нашому випадку – читанням. Наприклад: ви вдень читаєте по одному розділу, а потім разом обговорюєте. Дуже важливо з підлітком говорити саме “їхньою мовою”, намагатись прислуховуватись та розуміти. Навіть якщо у вас із дитиною можуть бути різні погляди.

  • Книги на слух

Ще є варіант, з якого можна почати – аудіокниги. Спочатку вони нагадуватимуть те саме користування звичним мобільним телефоном, і це стимулюватиме до прослуховування перед сном чи під час заняття своїми справами, що не потребують сильної концентрації, а потім це увійде у звичку і дитина почне потроху читати сама.

  • Творчо-книжковий простір

Оформлення власної дитячої книжкової полиці – можливість провести час разом та ще більше заохотити до літератури. Коли на полиці стоять улюблені статуетки, маленькі іграшки чи висить гірлянда, яка привертає увагу – то простір виглядає набагато атмосферніше, цікавіше та захопливіше.

  • Похвала

Дуже важливо підкріплювати нову звичку похвалою. Адже, для сучасної дитини, якій світ книг раніше був нецікавий та невідомий, змусити себе взяти в руки книгу – справжній подвиг. Не шкодуйте слів, кажіть приємності, мотивуйте вашого юного читача поїздками в книжковий за новою літературою, розповідайте про твори, які ви читали в дитинстві, або які б ви хотіли придбати. Сходіть до бібліотеки разом.

Дітям потрібна підтримка, віра та приклад. Тільки завдяки цим факторам й терпінню все задумане та омріяне обов’язково вийде!

Отже, п’ятнадцятка книжок для підлітків:

1. Серія книг «Таймлес» або «Трилогія дорогоцінного каменя», Керстін Гір

Це літературний цикл із трьох фантастичних романів, написаний німецькою письменницею Керстін Гір.

У своїй трилогії авторка розповідає про подорож у часі, кохання та вірність, зраду і підступність, брехню і спокуту. Головна героїня циклу, Гвендолін Шеферд – звичайний шістнадцятирічний підліток, несподівано для себе дізнається, що їй дістався ген мандрівника в часі. Так починаються її пригоди, по ходу яких дівчині доведеться розгадати “таємницю дванадцяти”, знайти нових друзів і пізнати муки першого кохання.
Книги екранізовані.

2. «7 звичок високоефективних підлітків», Шон Кові

Що почитати підлітку для саморозвитку? Книга складається з кількох розділів присвячених різним періодам розвитку. Наприклад, є категорія про особисту перемогу над собою, за якою слідує розділ про перемогу публічну. Можливо, для підлітків, які читають багато шкільної літератури буде складно зачитатися книжкою, бо вона немов підручник. Але дозоване прочитання, яке можна потім обговорити, стане ідеальним варіантом.

3. «Така, як ти», Марк Леві

У цьому романі Марка Леві поєднується атмосфера Нью-Йорку та історія кохання. Головними героями є двоє людей – Санджай, ліфтер у будинку та Хлоя, мешканка того самого будинку. Санджай волів би віддати усе за те, щоб піднятись на поверх до Хлої та зізнатись їй у його коханні, але не все так просто… У відгуках іноді згадують, що сюжет історії часом не дуже динамічний – зважайте на це, якщо вашій дитині важливо, щоб у книзі було багато подій.

4. «Дівчина Онлайн», Зої Саґґ

Пенні – шістнадцять, тож, як і в багатьох підлітків, її життя не таке просте, як видається. Дівчина захоплюється фотографією, має найкращого друга Елліота, та не може порозумітися з однолітками. Про свої розчарування, конфузи, стосунки та панічні атаки вона чесно й відверто розповідає у своєму блозі під ніком Дівчина Онлайн.

5. «Привіт, це Чарлі, або Переваги сором’язливих», Стівен Чбоскі

Якщо говорити про сучасну літературу для підлітків, то хочеться згадати світовий бестселер young adult літератури – «Переваги сором’язливих». У центрі сюжету – Чарлі і він не крутий підліток. Він не займається спортом і не отримує задоволення від вечірок. Натомість Чарлі подобається читати книжки. Весь роман – це збірка листів, які пише головний герой. Щира і душевна історія про проблеми підлітків та дорослішання.
Книга екранізована.

6. «Увесь цей світ», Нікола Юн 

«Увесь цей світ» – книга, яка понад рік не покидала список бестселерів «New York Times»! Це яскрава, зворушлива та захоплива історія, яка вчить довіряти любові та цінувати життя й свободу.
Меделін – юна дівчина, яка ще ніколи не покидала власний дім. У неї важка хвороба, через яку будь-який вихід у світ може стати для неї останнім. Так і проживає вона своє життя, а її єдиними співрозмовниками є медсестра та мама. Та одного разу все життя Меделін змінюється – у неї з’являються нові сусіди і вона починає спілкуватись з Олівером. Разом з хлопцем вони вирішують втекти з дому, щоб побачити берег океану – але чим така подорож може закінчитися для Меделін?
Книга екранізована.

7. «Тисяча пам’ятних поцілунків», Тіллі Коул

Чи може кохання тривати вічно, попри перешкоди, відстань і час? Це можливо, якщо поєднуються дві половинки одного серця. Руну п’ять, він із батьками щойно переїхав із рідної Норвегії до маленького містечка американського штату Джорджія і дуже засмучений через це. Та відколи він знайомиться з дивакуватою сусідкою Поппі, його життя набуває яскравих кольорів і перетворюється на справжню пригоду. Поппі, виконуючи заповіт улюбленої бабусі, має на меті зібрати тисячу поцілунків, але не звичайних, а особливих, таких, коли серце мало не вистрибуватиме з грудей. Саме такі поцілунки обіцяє їй подарувати Рун.

8. «Енн із Зелених Дахів», Люсі-Мод Монтгомері

Пригодницький роман орієнтований на підлітків 9-12 років про Енн із Зелених Дахів – це сучасна альтернатива до історій про Пеппі Довгупанчоху, Тома Сойєра та інших книг про підлітків, які всі давно знають і люблять. На далекому острові живуть Марілла та Метью Катберти – брат із сестрою, які вирішують опікуватися хлопцем із сирітського притулку. Чекали вони на хлопчика, аж тут до них приїхала руда дівчина з обличчям, вкритим ластовинням – Енн Ширлі. І тепер їхнє тихе життя буде сповнене пригод, хочуть вони того чи ні.
Книга екранізована.

9. «Леобург», Ірина Грабовська

Фантастичні книги для підлітків у жанрі стімпанк? Будь-ласка. Дилогія «Леобург» – це роман української письменниці, котра створила фантастичний світ, у якому небом пливуть дирижаблі, а парові механічні роботи замінюють хатніх помічників. І у цей світ раптово потрапляє Данило, який отримав у спадок будинок з невеличким секретом – порталом у цей паралельний світ.

10. «Гаррі Поттер і філософський камінь», Джоан Роулінг

Книга відома на весь світ. Вік не важливий – авторка так створила історію, що сюжет буде цікавий як і підліткам 10 років, так і тим, кому вже виповнилось 16. А якщо ви дивились фільм і не впевнені чи варто читати, відповідь одна – однозначно варто.
Книга екранізована.

11. Серія книг «Крихка Рівновага», Ана Шері  

Діана Олівер працює парамедиком «швидкої». Вдень вона рятує людям життя, а вечорами ходить з друзями стріляли в тирі. Діана була впевнена в своєму щасливому і благополучному майбутньому, поки доля не звела її з главою італійської мафії. Дівчина ще не здогадується, але зовсім скоро їй належить стати частиною кримінального світу, адже її талант потрапляти точно в ціль не залишився непоміченим. Стефано Вісконті – глава клану Morte Nera. Він звик все тримати під контролем. Кожна його операція – успішна, кожен ворог – заклятий. Але для проведення великих операцій йому потрібен снайпер, людина з ідеальною влучністю, що підкоряється будь-яким його наказам, відданий йому. І на цю роль ідеально підходить тендітна дівчина-парамедик, здатна впоратися не тільки з власними почуттями, а й з будь-якою зброєю.

12. «У пошуках Аляски», Джон Грін

Майлзу Голтеру набридло безпечне домашнє існування. Все його життя – це повна відсутність подій, а його одержимість останніми словами видатних людей ще більше змушує його прагнути отого «великого можливо» (як сказав Франсуа Рабле). Він готовий до подорожі, до божевільної втечі. Й тоді на його шляху постає Аляска Янг. Прегарна, розумна, кумедна, й неймовірно приваблива. Вона сама – ціла подія. Вона затягує Майлза у свій світ, у «велике можливо», вона краде його серце. Відтепер ніколи вже не буде, як раніше.
Книга екранізована.

13. «До зустрічі з тобою», Джоджо Мойес

Зворушлива історія про кохання наперекір усім перешкодам. Луїзі подобалося працювати в маленькій кав’ярні. Вона розуміла, що не закохана у свого хлопця. Але дівчина й уявити не могла, що зустріч із чоловіком, прикутим до інвалідного візка, змінить її життя… Вілл розумів, що після жахливої аварії він не зможе жити на повну силу і хотів припинити це беззмістовне існування. Він не здогадувався, що за кілька хвилин у його життя увірвуться радість і кохання, ім’я яким – Лу…
Книга екранізована.

14. «Життя онлайн. Як уберегтися від кібербулінгу, вірусів та інших халеп в інтернеті», Луї Стовелл

Мабуть, одна з найважливіших книг для підлітків. Життя онлайн – це весело, круто, захоплююче. Але є інша сторона онлайн перебування – це сторона кібербулінгу, фейкової інформації та інших небезпек, з якими ми можемо зіткнутися онлайн. Надзвичайно важлива книга для кожного підлітка, яка навчить як безпечно дружити в соціальних мережах, використовувати правильні паролі, та виявляти шахраїв.

15. «Портрет Доріана Ґрея», Оскар Вайльд

Роман розповідає про молодика на ім’я Доріан Ґрей, який став натурником для портрета художника Безіла Голворда. Перебуваючи під враженням від фізичної краси Доріана, Безіл невдовзі закохався у нього, вважаючи, що Доріанова краса породжує нові тенденції у його творчості. Книга для “подумати” та осмислити. “Переварювати” її можна декілька днів, але однозначно варта для прочитання.
Книга екранізована.

І наостанок, дослухайтесь до своєї дитини та направляйте її. Без тиску, криків та істерик, без негативних емоцій чи морального насилля. Покажіть дитині, що читати – це круто, що начитані люди – цікаві люди. Бути розумною, думаючою людиною, яка може підтримати будь-яку розмову, виважено себе поводити, зацікавлюючи своїми словами та вчинками – ось що буде завжди у тренді, а не танці з TikTok.

Раніше Інформатор БІГ у рубриці “БЛОГИ” розповідав, про те, що робити, якщо вашого родича насильно утримують в рф чи на окупованій росією території.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Дарія Сльоза

Нагору