Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Блоги

БІГ-тревел: мальовничі місця Київщини для сімейних вихідних

Київщина багата зеленими лісами та визначними місцями, де можна провести вихідні з сім’єю чи друзями або насолодитись пейзажами й тишею у самотності єднаючись із природою. Жителям БІГ-регіону дуже пощастило, адже поряд є стільки краси.

Сьогодні я, Дарія Сльоза – журналістка Інформатора БІГ, яка з дитинства об’їздила мало не всі визначні місця України, зокрема й Київщини, а також відвідала 8 країн, розповім про цікаві місцини на Київщині, адже з кожним днем стає все тепліше і хочеться проводити більше часу на свіжому повітрі. Не знаєте, чим зайнятися на вихідних? Запрошую прочитати статтю та обрати свій цікавий маршрут.

Перше місце про яке хочу розказати вдосталь наповнене атмосферою кіно. Там можна відчути себе акторкою чи актором, пройтись по “майже червоній” доріжці та зробити фото біля брами. Ви вже зрозуміли про що я?

1. Viktoria Films Studio

Це 36 гектарів, де відбувається та сама магія кіно. Тут знімали безліч фільмів та серіалів і тут є такі локації, як “Старе місто”, “Село”, “Озеро” і навіть “Тюрма”. Коли бачиш усю цю красу, здається наче втілилась дитяча мрія – поїздка до Disneyland і перед тобою вимальовується легендарний замок. Вежі, окутані плющем, химерні вигини дерев… Це атмосфера, у яку закохуєшся, з якої не хочеться повертатися у реальність.

Viktoria Films Studio – це 36 гектарів, де відбувається магія кіно

Студія оснащена усім необхідним обладнанням, а також різними локаціями, які видно навіть якщо не заходити на територію. Зустрічають приїжджих триметрові скульптури Чужого та Хижака з однойменних фільмів. На території кіностудії працює невеликий готель, а також кафе та ресторан – але їх можуть відвідати лише співробітники студії, актори, режисери. Екскурсії студією, на жаль, не проводять. Але дозволяють робити фото біля замку, адже таку споруду не знайти у всій Україні та навіть цього достатньо аби насолодитись й зняти reels у Instagram. Victoria Film Studio – незвичайна будова, з особливою атмосферою – поруч із нею створюється відчуття, ніби ви опинилися біля знімального майданчика у Голлівуді.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от @nevedomayaaa

ЯК ДІСТАТИСЬ?

Студія знаходиться біля села Гурівщина, за 20 км від Окружної дороги. Знайти його не складно, адже замок маячить одразу з дороги. Поїздка з БІГ-регіону займе близько 30-40 хвилин. Про те, як дістатися цієї локації громадським транспортом – наразі інформації немає.

Друга локація – для душевного спокою, внутрішньої гармонії та абстрагування від бурлящого буденного життя.

2. Затоплена церква 

Поблизу історичного міста Ржищів, що претендує на статус столиці трипільської культури, у селі Гусинці, що за 80 кілометрів від Києва є унікальна церква, яка стоїть на воді. Але не тому, що її так побудували.

Унікальна церква, що стоїть на воді

На околиці села Гусинці височіла святиня у стилі українського бароко, зведена місцевим поміщиком у 1812 році. Під час будівництва Канівської ГЕС було затоплено декілька сіл неподалік Ржищева. Одним із них стали й Гусинці. Все селище сховалося під товщею води, а церква дивом уціліла, скоріш за все тому, що знаходилась вона на пагорбі. Отак примарно височіла серед вод Дніпра і поступово руйнувалася, але навіть в такому стані Спас на воді манив до себе туристів. Здолати двохсотметровий водний бар’єр можна було лише на човні, а взимку сміливці діставалися до храму по кризі. У 2009 році почалася реконструкція святині, було зміцнено фундамент та стіни, добудовано дзвіницю, встановлено нові куполи і дзвони. Тоді ж збудували міст, що з’єднав храм із суходолом. Церква в урочищі Гусинці отримала нове життя і дістатися до святині стало набагато простіше.

Церква в урочищі Гусинці отримала нове життя

ЯК ДІСТАТИСЬ?

Єдиною перепоною є піщана дорога до Дніпра, адже не кожна автівка зможе подолати таке випробування. А щоб дістатися церкви, на туристів чекають прогулянкові катери. Під час річкової прогулянки вони роблять зупинку на Острові відьом, щоб зійти на вершину Лисої гори. А далі – ціль подорожі – відроджена Спасо-Преображенська церква, а ще її називають затопленою церквою та Спасом на воді.

Відстань від БІГ-регіону до невеликого містечка, що розкинулося на правому березі Дніпра, близько 130 км. Доїхати до нього автомобілем можна по трасі Київ – Канів: вам неодмінно сподобається мальовнича дорога. Маршрутки курсують від київської зупинки метро «Видубичі». Найближча залізнична станція – Кагарлик в 20 км від Ржищева. До самої церкви можна перейти по містку або ж скористатися послугами моторного човна. Крім цього, з Києва зручно дістатися до церкви на воді моторним човном або яхтою.

Третя локація у сьогоднішньому переліку є дуже атмосферною та надихаючою. Окрім цього, з початку повномасштабного вторгнення, пережила чимало страшних подій й тимчасову окупацію.

3. Етнографічний комплекс “Українське село”

У 15 кілометрах від столиці по Житомирській трасі, у селі Бузова, серед дерев та чистого повітря розташувався комплекс “Українське село”. Одразу й не скажеш, що саме це, адже тут і музей, і ресторан, і храм, і мангальні комплекси, і готельні номери, і міні-зоопарк, і просто неймовірно мальовнича природа. Це компактний музей під відкритим небом, на кшталт відомого “Пирогово”. Вхід в “Українське село” безкоштовний, а ось за відвідування музейних будиночків і майстер-класи беруть невелику плату. На території комплексу розташовані шість хатинок з різних куточків України. Автентичні будови зі Слобожанщини, Карпат, Полісся і Подніпров’я були розібрані й акуратно привезені в музей. Найстарішій хатинці 191 рік. Будиночки повністю зберегли вигляд і дух України ХІХ століття. Ви вже уявляєте, як тут атмосферно?

У селі Бузова, серед дерев та чистого повітря розташувався комплекс “Українське село”

Біля готелю та ресторану є невеликий зоопарк. Тут живуть українські свійські тварини й птахи – вівці, поросята, кролики, нутрії, курочки та півники. А поряд на озері мешкають качки та плавають риби. Можна купити спеціальний корм у сувенірній крамниці та всіх погодувати.

На території є невеликий зоопарк, де живуть українські свійські тварини й птахи

У цій же крамниці можна придбати пам’ятний сувенір, проте набагато цікавіше зробити його  власноруч. В “Українському селі” регулярно проводять безліч майстер-класів: гончарне мистецтво, плетіння ляльки-мотанки, самогоноваріння, випікання хліба в печі, ковальська справа, свічковаріння, плетіння солом’яних іграшок, вирізання витинанок, ліплення вареників, валяння іграшок з вовни, створення автентичної біжутерії та багато інших цікавих заходів.

В “Українському селі” регулярно проводять безліч майстер-класів

Розповідати, звісно, можна багато, адже комплекс різносторонній і заняття знайдеться там для кожного. Я щиро раджу зібрати родину та виділити один день і провести його в найкращих українських традиціях. Поїсти смачненьких вареників, подихати свіжим повітрям, погодувати тварин та відвідати майстер-клас, який буде вам до душі.

ЯК ДІСТАТИСЬ?

Етнографічний комплекс знаходиться у селі Бузова, що за 30 кілометрів від БІГ-регіону. На власній автівці дорога займає 30 хвилин. А без свого транспорту найпростіший спосіб щоб доїхати, це скористатися рейсовим автобусом №773 Київ-Миколаївка, який відправляється від станції метро “Святошин” (з-під мосту). Вийти між селами Бузова та Миколаївка на зупинці “Вертолітна”, що біля комплексу.

Четверте місце в сьогоднішньому ТОПі займає екопарк. Він не надто популярний, але дуже цікавий в плані місцезнаходження та відношенням до тварин, які не загнані в клітки. Можливо, цей екопарк навіть нагадає вам Асканію-Нову – згадка, яка колить серце, адже невідомо які звірства там відбуваються.

4. Екопарк “Медвино”

“Медвино” – екопарк площею 170 гектарів біля Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, на території якого гармонійно живуть три види оленів, африканські буйволи, зубри, бізони, коні Пржевальського, кулани. Та ще багато інших тварин, які чекають на гостей.

Сімейна пара відпочиває від дня, насиченого гостями

По всій території можна пересуватися як у сафарі-парку, на авто, або квадроциклах, щоб побачити всіх тварин на відстані витягнутої руки. На фермі дорослі та діти можуть погладити та погодувати оленів, лам, поні, віслюків, овечок, буйволів. Відмінним продовженням може стати дегустація сирів із місцевої сироварні, обід на вогнищі або риболовля з видом на буйволів. Цей день може стати вашим ідеальним вихідним, адже провести час поряд із тваринами – одне задоволення. Насправді, це дійсно лікує душу та відволікає від усіх переживань.

Ранкова пробіжка перед сніданком

Тут можна отримати надзвичайно круті емоції, особливо, коли ці буйволи від тебе за декілька метрів і доглядачі тобі кажуть:”Ну близько не варто підходити, вони можуть побігти й на вас”. Адреналін, правда? А ще, там можна гладити лам не через сітку, а стоячи просто біля них, адже вони дуже комунікабельні та дружелюбні.

“А щось смачненьке нам принесла? Чи ніколи не бачила лам на відстані витягнутої руки?”

Коннект відбувся

І обійматися з віслюками теж дозволено, а вони із задоволенням йдуть на контакт. А як щодо потискати кізочок? Для тих, хто виріс або часто бував у селі – звична справа, а я, наприклад, такого досвіду не мала, і мені приносить задоволення провести час і біля них. Вони в екопарку домашні-домашні, доглянуті, чистенькі й дуже легко йдуть на контакт. А ще вони такі ніжні й милі.

“Ммм, як у тебе волосся смачно пахне”

Відвідати екопарк – моя щира рекомендація. Це задоволення як для найменших, так і для дорослих. “Спілкування” з тваринами дарує душевний спокій.

ЯК ДІСТАТИСЬ?

До екопарку з БІГ-регіону їхати близько 115 км. По часу дорога займає години дві.
Адреса: Вулиця Лісова, 21, Медвин, Київська обл.

І остання локація, про яку я сьогодні розповім – має багато зелені та архітектурно гарна.

5. Ландшафтний парк “Буки”

Неподалік столиці у Сквирському районі в селищі Буки є надзвичайної краси ландшафтний парк Олександрія, що розташований на березі річки Роставиця. Цікаві пейзажі, дивовижні споруди, унікальні місця, красиві зелені насадження. Справді, захотілось хорошої погоди та зібратись й поїхати до парку? А ось чи знаєте ви, що спочатку на місці красивого ландшафтного парку розташовувалася звалище? За ініціативи мецената Івана Суслова була розчищена річка, побудована невелика електростанція, реконструйована дамба, а на місці колишнього смітника розцвів парк. На території є безліч розваг, а також садиба самого Суслова, на яку теж можна подивитися.

Надзвичайної краси ландшафтний парк Олександрія, що розташований на березі річки Роставиця

Парк умовно можна розділити на дві частини – це храмовий комплекс, фонтан і, власне, сам ландшафтний парк.
Комплекс включає в себе церкву Святого Євгенія, дзвіницю Данила. Поруч розміщений фонтан, який раніше стояв на майдані Незалежності у Києві. Після реконструкції площі його демонтували. Фонтан багато років пролежав без діла, деякі деталі зламалися, а деякі вкрали. Місцеві майстри його відремонтували, реставрували і доповнили освітленням.

Краса в деталях

Щороку для більшого комфорту туристів інфраструктура парку розвивається. На території є ресторанчик, де можна пообідати, і отримати насолоду від краси тутешніх місць, також є літні кафешкі, наприклад, столики у вигляді грибочків, за які можна вільно присісти й випити чашечку кави.

Інфраструктура парку постійно розвивається

ЯК ДІСТАТИСЬ?

З БІГ-регіону власним авто маршрут вийде 125 км, а це близько 2,5 годин. Автобусом зі станції метро «Либідська» або Південного автовокзалу до Сквири, звідти – маршрутним таксі до Буків. З Києва поїздом 209К до Білої Церкви. Звідти автобусом до Буків.

Раніше Інформатор БІГ писав про ТОП-15 найцікавіших книжок для підлітків та як прищепити дитині любов до читання, та про те, як пережив окупацію музей української культури та побуту: спогади до річниці звільнення Київщини. 

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Дарія Сльоза

Нагору