Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

єВідновлення: як отримати кошти на ремонт пошкодженого житла

Кабмін ухвалив порядок надання державної допомоги на ремонт пошкодженого житла. Завдяки електронній послузі єВідновлення власники понад 160 тисяч домогосподарств в Україні зможуть отримати кошти на поточний ремонт житла, пошкодженого внаслідок збройної агресії рф.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Урядовий портал.

«Завдяки цьому порядку кожен громадянин, чия квартира, приватний будинок чи кімната в гуртожитку були пошкоджені внаслідок агресії рф, і які ще не були відновлені, зможе отримати кошти для ремонту свого житла. На черзі — тестування послуги єВідновлення разом з Мінцифри. Плануємо це зробити в найближчі три тижні», – повідомив віце-прем’єр-міністр з відновлення України — Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

І додав, що джерелами для компенсацій стануть як кошти державного бюджету, так і кошти міжнародних донорів та кредиторів.

«Очікуємо, що зможемо в найближчому майбутньому зробити основним джерелом компенсацій репарації росії», — зауважив  Олександр Кубраков.

Урядовий портал звертає увагу, що послугою зможуть скористатись всі громадяни України, чиє житло – квартири, приватні будинки та інші житлові приміщення, наприклад кімнати в гуртожитку, було пошкоджено внаслідок бойових дій, раніше відремонтоване не було і підлягає відновленню.

Під час вирішення питання про надання допомоги пріоритет надаватиметься низці категорій громадян. Зокрема, це учасники бойових дій, люди з інвалідністю внаслідок війни, ветерани війни,  члени сімей загиблих військових, мобілізовані, багатодітні родини, люди з інвалідністю І та ІІ групи, батьки-вихователі дитбудинку сімейного типу, опікуни/піклувальники,- прийомні батьки та патронатні вихователі, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

Для того, щоб отримати компенсацію, насамперед на порталі чи в застосунку Дія, а також через ЦНАП або нотаріуса слід подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно.

Потім – відкрити спеціалізований рахунок єВідновлення в одному з банків-учасників програми.

А далі подати заяву на компенсацію в Дії. Її розгляне спеціальна Комісія з розгляду питань щодо надання компенсації, створена при органі місцевого самоврядування, обстежить  пошкоджене майно, внесе дані про нього в Реєстр пошкодженого та знищеного майна та визначить вартість його відновлення. Зазначається, що термін розгляду заяви та прийняття рішення щодо компенсації не повинен перевищувати 30 календарних днів з дня її подання.

Після цього громадянин, який подав заяву на компенсацію, отримає підтвердження та кошти на спеціалізовану картку єВідновлення.

Пояснюючи, на що можна використати компенсацію, Урядовий портал зазначає, що це має бути закупівля будівельних матеріалів, вікон, дверей, покрівлі, а також на оплату будівельних робіт.

«Витратити кошти можна буде тільки на будівельні матеріали чи послуги підрядників, які мають відповідні MCC-коди чи торгівельні коди. Використати компенсацію можна буде протягом 1 року з моменту її нарахування», йдеться у повідомленні.

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, скільки витратили на відбудову Бучі, Ірпеня і Гостомеля в Prozorro.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору