Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Фейк про спалах холери: яка ситуація насправді

Низка ворожих ресурсів поширюють новину, що в Україні можливий спалах холери через холерну паличку у воді в результаті підриву Каховської ГЕС. 

Про це повідомляє Інформатор БІГ  із посиланням на Центр протидії дезінформації.

«У дописах зазначається, що мити овочі, фрукти та навіть чистити зуби необхідно виключно кипʼяченою водою. Насправді -така інформація не відповідає дійсності та спрямована на дестабілізацію і нагнітання паніки серед населення», – йдеться у повідомленні.

Київводоканал прокоментував ситуацію в столиці. «Якість питної води контролюється за показниками епідемічної безпеки та санітарно-хімічними показниками безпечності. Жодних відхилень від чинного ДСанПіН наразі немає, водопровідна вода цілком безпечна. Інформація про якість води у Києві щодня публікується на офіційному сайті Київводоканалу та сторінці у Фейсбук. Закликаємо довіряти лише офіційним джерелам інформації».

Тим часом  заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін під час спілкування з журналістами учора, 7 червня, пояснив, що  Україна готова швидко реагувати у випадку виникнення спалахів холери. За його словами, відповідно до законодавства, в Україні щорічно з 1 червня здійснюється посилений епіднагляд за холерою, оскільки ризики спалахів цього захворювання.в Україні мають декілька регіонів, зокрема південь України – Одеська, Миколаївська, Херсонська області, та АР Крим.

Однак у зв’язку з підривом Каховської ГЕС та внутрішньою міграцією населення в низці регіонів України  посилили епідемічний нагляд за водоймами та місцями водозабору для запобігання холері. Зокрема, щодо ситуації на Кіровоградщині, головна державна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук, пояснила: «Через підрив Каховської ГЕС епідемічний нагляд посилено. Нашою лабораторією вже проведено 25 досліджень води з відкритих водойм на холеру. Результати негативні».

Отже фахівці запевняють, що все добре. Однак правила особистої гігієни ніхто не відміняв, тим більше влітку до них має бути посилена увага. Тож дотримуйтесь елементарних правил гігієни, бережіть себе!

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що у Ворзельському старостаті з’явиться нова Бучанська багатопрофільна лікарня.

Також Інформатор БІГ розповідав про те, що у червні спеціалісти мобільної медичної бригади від МdM «Лікарі світу» проведуть безкоштовні медичні огляди для мешканців Макарівської громади а також надаватимуть препарати для лікування відповідно до показів після огляду.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору