Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ВЛАДА

Відновлення житлового фонду: скандал у Гостомелі

Співробітники територіального управління БЕБ разом з іншими правоохоронними структурами викрили схему привласнення бюджетних коштів посадовцями Гостомельської селищної військової адміністрації. Однак Голова Гостомельської СВА відкидає звинувачення і навіть закидає Київській ОВА, що та блокує роботу СВА.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на на пресслужбу БЕБ та з посиланням на запис пресконференції голови та посадовців Гостомельської СВА в Укрінформі.

«Встановлено, що службові особи Гостомельської селищної військової адміністрації у період 2022-2023 років уклали низку договорів на проведення робіт з усунення аварій в житловому фонді які виникли внаслідок бойових дій спричинених військовою агресією російської федерації проти України та облаштування укриттів. Виявилось що договори укладались із підконтрольними суб’єктами господарської діяльності за завищеними цінами… За попередніми підрахунками, сума завданих державі збитків становить понад 5 млн гривень», зазначає БЕБ у своєму повідомленні, опублікованому 5 червня.

Як повідомляв також Інформатор БІГ, детективи БЕБ провели обшуки в будівлях військової адміністрації та ЖКГ,  та в офісних приміщеннях, де розташовувались фіктивні підприємства. За результатами обшуків вилучено первинні фінансово-господарські документи, чорнові записи та флеш-накопичувачі, де зберігалась інформація щодо протиправної діяльності. Вилучені документи направлені до експертної установи для проведення будівельно-технічної та економічної експертиз з метою встановлення фактичних збитків, завданих державі.

Своє розслідування з приводу ситуації у Гостомелі провели і журналісти Bihus.Info. У підготовленому за результатами розслідування сюжеті йдеться про те, що в Гостомельській СВА на відновлення житла уклали договорів майже на 150 млн грн, ці кошти пішли в основному на оцінку стану пошкоджень та ремонти обраним підприємцям. Майже 5 млн грн. отримала ФОП Надія Редько на роботи з оцінки руйнувань та технічний нагляд. З ФОП Редько підписано 16 різних договорів. Bihus.Info здивувало не лише те, що з її ФОП договори укладались за невеликий час після реєстрації ФОП, а й те, що жінці – за 70 і живе вона в Миколаєві. «Я зареєстрована, але всім займається зять», – сказала Надія Редько ресурсу Bihus.Info. Обирала підрядників Гостомельська СВА, зазначає ресурс. Інший підрядник – Ярослав Морозов, який отримав замовлення від Гостомельської  СВА н 300 тис грн., перебував і перебуває в окупованому Донецьку. Обидва ФОП використовують один номер телефону. «Подібних підрядників у Гостомельської СВА – десяток. Переважна більшість компаній та ФОПів, які отримували підряди, реєструвались перед підписанням угод.

Також  Bihus.Info у своїй програмі показав місцевих жителів, які були не задоволені зробленими ремонтами. Одна жінка сказала – жодної дошки, жодної крови не замінили на даху, просто шифер поклали і все. «Сказали, що немає грошей на цей будинок», – розповідає жінка.

«У Гостомельській селищній військовій адміністрації пояснили свої дії наслідками повномасштабної війни та необхідністю проводити закупівлі швидко. А також заявили, що перевірка підрядників не є частиною їхніх обов’язків», – зазначає Bihus.Info.

Однак голова Гостомельської СВА Сергій Борисюк не згодний із звинуваченнями БЕБ і свою позицію виклав під час пресконференції в Укрінформі, яка відбулася 6 червня.

Нагадаємо, Борисюка Сергія Львовича призначено начальником Гостомельської селищної військової адміністрації розпорядженням Президента України №138/2022-рп.

Він звернув увагу на те, що в Гостомельській громаді склалась критична ситуація, яка ставить під загрозу подальший процес відновлення та відбудови пошкодженого та зруйнованого житла та інфраструктури Гостомеля. З цього приводу Сергій Борисюк підготував звернення до Президента України, яке оприлюднив під час пресконференції.

ДОВІДКА ГОСТОМЕЛЬСЬКОЇ СВА. Гостомельська громада – одна з найбільш постраждалих у Київській області. 3215 пошкоджених та зруйнованих будівель. З них 136 багатоповерхівок, 2995 приватних будинків, 7 шкіл, 4 садочки та інша інфраструктура.

 

За словами Сергія Борисюка, на початку серпня 2022 року, коли він приступив  до роботи – через майже 4 місяці після звільнення Гостомеля – не було відновлено жодного зруйнованого об’єкта, а також не було обліку пошкоджених споруд.

«Ми почали працювати і робити все можливе для відродження громади. Відновлено об’єкти життєзабезпечення, підстанція, теплопостачання, водопостачання та водовідведення, відремонтовано 870 об’єктів житлового фонду, з яких 79 багатоквартирних та  778 приватних будинків та об’єкти приватної інфраструктури. А могли б зробити більше. Однак в процесі нашої діяльності майже з самого початку виникло блокування з боку керівництва Київської ОДА при призначенні моїх заступників і керівників відділів. Водночас вони намагалися призначити своїх людей. А з жовтня 2022 року взагалі не підписаний жодний трудовий контракт з украй необхідними фахівцями адміністрації. Штат укомплектований на 60%. За цей же період Київською ОДА не затверджено нову структуру та штатний розпис Гостомельської СВА, не надали нам  право щодо затвердження містобудівних умов та обмежень, чим фактично обмежили можливість відновлення зруйнованого житла», – зазначив Сергій Борисюк.

І звернув увагу на те, що від КОДА на розгляд Президента України досі не внесене подання щодо наділення Гостомельської СВА повноваженнями органу місцевого самоврядування.

«У мене питання до очільника КОДА: як в таких умовах можна виконувати свої обов’язки? Уявіть собі літак, у якому відсутні 40% деталей, чи він полетить? На мою думку, все це має ознаки саботажу та навмисного блокування роботи Гостомельської СВА у військовий час. Вважаю, що це все пов’язано із моєю відмовою призначити на посади, рекомендованих КОДА осіб, на мою думку, не доброчесних, а також робити інші дії всупереч чинного законодавства. Також дуже дивує тісна взаємодія заступників голови Київської ОДА з колишньою місцевою олігархічно-кримінальною владою Гостомеля, яка намагається повернути собі можливість розпродажу землі та розкрадання коштів громади», – підкрслив Сергій Борисюк.

Так, ситуація у Гостомелі розгортається із досить серйозними звинуваченнями.

Звісно, всі доводи, всі закиди вимагають ретельної перевірки і підтвердження.

Якими будуть результати розслідування – з часом, вочевидь, дізнаємось.

А поки що – хочемо процитувати примітку, якою зазвичай завершують свої повідомлення правоохоронні органи: «Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду».

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що у Києві суддя Макарівського райсуду на смерть збив нацгвардійця на блокпосту.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору