Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Кирило Буданов: росія завершила підготовку до теракту на ЗАЕС

Наказ росії здійснити теракт на ЗАЕС може бути спричинений поразкою окупантів на лівобережжі Дніпра, аби ядерна катастрофа  зупинила просування українських військових.

Про це повідомляє Інформатор БІГ  із посиланням на Головне управління розвідки Міноборони України.

Зазначається, що начальник ГУР Міністерства оборони України генерал-майор Кирило Буданов в інтерв’ю британському виданню The New Statementрозповів про те, що росія повністю розробила та затвердила план теракту на на Запорізькій АЕС, та завершила підготовку до нього. Кирило Буданов звернув увагу, що ядерні реактори можуть розплавитись за період від 10 годин до 14 днів, якщо будуть позбавлені охолодження. Також підвищення росіянами напруги на ЛЕП – також один з ризиків можливої аварії на ЗАЕС.

«Ніколи ситуація не була такою серйозною, як зараз», ― звернув увагу Кирило Буданов.

 Також він нагадав про те, російські військові замінували ставок-охолоджувач ЗАЕС, і розмістили начинену вибухівкою техніку біля 4 із 6 енергоблоків станції.

«За словами начальника ГУР МО України, наказ держави-агресора вчинити теракт на ЗАЕС може бути спричинений поразкою російсько-окупаційних військ на лівому березі Дніпра ― створення зони ядерного лиха росія розглядає як запобіжник подальшого просування Сил безпеки та оборони України. Водночас, за оцінкою Кирила Буданова, існує ризик, що московія може здійснити атаку на ЗАЕС із витоком радіації як «превентивний захід», аби зупинити наступальну операцію України та заморозити лінію фронту в нинішньому вигляді», – йдеться у повідомленні СБУ.

“Також українській військовій розвідці вдалося встановити, що російські війська перекинули заряджену вибухівкою техніку до чотирьох із шести енергоблоків. Невідомо, чи Міжнародне агентство з атомної енергії отримало доступ до цих блоків під час свого візиту 15 червня”, – зауважує New Statesman.

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що екс-генеральний директор Google відвідав Чорнобильську зону.

 Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору