Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Огляд

5 книг, які варто прочитати до кінця літа

Можливо хтось не знає, але у шанувальників літератури є власне свято – День книголюба, і відзначається воно у серпні. Хто зараховує себе до закоханих у літературу – завжди має влучну цитату на будь-який випадок у житті й радіє новій книзі, як дитина мильним бульбашкам.

Читання в літні ледачі дні – в туристичному гамаку, на золотистому піску або біля басейну – набуває особливого шарму. Попереду ще цілий місяць літа, тож Інформатор БІГ склав книжковий ТОП-5.

1.”Плетений колосок”, Енн Тайлер

Цей роман вийшов у березні 2022 року та миттєво очолив рейтинг бестселерів The New York Times. Це кумедна, радісна, прониклива подорож у глибину бід однієї балтиморської сім’ї, яка починається в середині 50-х років минулого століття і веде нас у сучасні часи. Події роману відбуваються в Балтиморі, це історія Гарретів: чоловік і дружина Робін і Мерсі, діти Еліс, Лілі й Девід. Ми зустрічаємо їх під час рідкісної відпустки на озері штату Меріленд, і проведемо з ними декілька десятиріч, відстежуючи їхні травми та радощі, дорослішання та старіння. Щемкий та іронічний роман, від якого не відірватись.

Цей роман вийшов у березні 2022 року та миттєво очолив рейтинг бестселерів The New York Times

2. “Кохання та джелато”, Дженна Еванс Велч

Це супер легкий роман, який можна прочитати за один вечір. Книга просякнута атмосферою Італії. Літня й романтична історія про подорож Ліни Емерсон стала бестселером New York Times і отримала захоплені відгуки від прихильників жанру по всьому світу. У 2022 році вийшла однойменна екранізація роману.

Шістнадцятирічна Ліна виконує останнє бажання своєї мами – їде до Італії. Але її думки займають зовсім не краєвиди Флоренції, серед яких їй пощастить провести літні канікули. Спустошена після втрати, дівчина змушена поринути в невідомість далекої, але такої чарівної країни. Чимало цікавого чекає на неї в Італії, але найважливіше – розгадати, чому мама відправила її до батька, якого приховувала від неї довгі шістнадцять років. На допомогу Ліні приходить давній мамин щоденник, а ще – кохання та джелато.

Це супер легкий роман, який можна прочитати за один вечір. Книга просякнута атмосферою Італії

3.”Маріуполь. Надія”, Надія Сухорукова

Це блокадні щоденники української журналістки Надії Сухорукової, які авторка писала в березні-квітні цього року та публікувала в соцмережах, намагаючись розповісти світові про те, як Маріуполь переживає жахи блокади та окупації. “Це місто мого дитинства, моєї любові, мого щастя. Я бачила його різним, але ніколи не думала, що побачу його мертвим”, – пише Надія. За словами авторки, саме щоденники допомогли їй не впасти у відчай.

Уривки друкували на платформі “Відкрита демократія” (Велика Британія), у виданнях “Голос Америки” (США), “New York Times” (США), “Українська правда” (Україна), “Frankfurter Allgemeine Zeitung” (Німеччина).

Це блокадні щоденники української журналістки Надії Сухорукової, які авторка писала в березні-квітні цього року та публікувала в соцмережах, намагаючись розповісти світові про те, як Маріуполь переживає жахи блокади та окупації

4.”День, що навчив мене жити”, Лоран Гунель

Хто з нас не чекав того дня, який змінив би наше життя? Сонячний вихідний, сповнений теплих барв і позитивних емоцій. Ми уявляємо приємну прогулянку пірсом, звідусіль чутно сміх і невимушені розмови людей довкола. Аж раптом вас хапає за руку молода циганка… «Я прочитаю твоє майбутнє», – каже вона. Ви посміхаєтеся так, наче почули нісенітницю, але руки не прибираєте. Хай там як, жодне передбачення не зіпсує цього дивовижного недільного дня. Однак пророцтво циганки перевертає ваше життя догори дриґом, бо, можливо, цей день – останній. Та хіба таке можливо?..

Пророцтво циганки перевертає ваше життя догори дриґом, бо, можливо, цей день – останній. Та хіба таке можливо?

5.”Сила емпатів. Переваги чутливості в цьому жорстокому світі”, Аніта Мурджані

Відчуваєте, коли люди не щирі з вами? Можете відчути стан людини лише за її поглядом? Легко помічаєте, коли людина приміряє на себе різні маски й приховує своє справжнє обличчя? Якщо так, то ви емпат й частіше страждаєте від цього, ніж отримуєте переваги своєї особливості. Емпати, не тільки відчувають емоції інших людей, але й поглинають їх – часом зі шкодою для себе. Як наслідок – сенсорні перевантаження, що викликають почуття розгубленості або низьку самооцінку. Їх готовність допомогти та догодити іншим може зробити їх жертвою опортуністів, або змусити віддавати більше енергії, ніж вони мають.

Спікерка та авторка бестселерів The New York Times Аніта Мурджані стверджує, що можна перетворити цей натиск емоційного тягаря на потужний інструмент. У той час, коли чуйність, доброта та співчуття дуже недооцінені, Мурджані допомагає емпатам орієнтуватися у перешкодах, з якими вони можуть зіткнутися, та  визначитися зі своєю унікальністю. У книжці «Сила емпатів» авторка з гумором та прикладами з особистого досвіду дає поради як заявити про свої справжні сили, не боятися бути самими собою й демонструє позитивну силу чутливості.

Спікерка та авторка бестселерів The New York Times Аніта Мурджані стверджує, що можна перетворити цей натиск емоційного тягаря на потужний інструмент

Ось таку підбірку вам підготував Інформатор БІГ. Читайте, дізнавайтесь щось нове та занурюйтесь в будь-яку історію, яку оберете, адже всі вони по-своєму особливі та прекрасні.

Раніше Інформатор БІГ  розповідав, про ТОП-15 найцікавіших книжок для підлітків та як прищепити дитині любов до читання, про невеликі, проте атмосферні: огляд книжкових магазинів у БІГ-регіоні та БІГ-тревел: мальовничі місця Київщини для сімейних вихідних.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Дарія Сльоза

Нагору