Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

День кавуна: солодка ягода під ворожим прицілом

Цьогоріч на Херсонщині через окупацію та бойові дії зберуть лише  приблизно 6000 тонн кавуна замість 160 тисяч тонн, які збирали  у мирний час.

 Про це повідомляє Інформатор БІГ із посиланням на Міністерство оборони України.

Наші воїни продовжують боронити від окупанта нашу землю, в тому числі й на Херсонщині, йдеться у повідомленні, опублікованому у Всесвітній день кавуна, який традиційно відзначається у розпал сезону – 3 серпня.

 Воїни ЗСУ, як і всі українці, також люблять кавуни. Але навіть ті з них, хто веде боротьбу з ворогом не Херсонщині, не завжди можуть скуштувати кавун. Ми зараз тільки згадуємо, як очікували сезону і барж з херсонськими кавунами. А ще – як, відпочиваючи на морі в Голопристанському районі, хотіли відвідати «кавунний фестиваль», який проводився з 2002 року.

А цього літа  у магазинах і на базарах ціни «кусаються», бо ж через бойові дії, через постійні обстріли херсонські аграрії не змогли виростити кавуни у тих обсягах, у яких звикли.

 «До повномасштабного вторгнення у цьому регіоні вирощувалось 35-40% всього об’єму баштанних культур України. Засівалася площа 22,5 тис. гектарів, що давало більш як 160 тисяч тонн урожаю.  Цьогоріч на деокупованій території баштани посіяли у Нововоронцовській, Новоолександрівській, Кочубеївській, Високопільській, Великоолександрівській, Музиківській громадах», – кажуть у Міноборони.

Звертаючи увагу на те, що прогнозований врожай з цих територій складе приблизно 6000 тонн, військові зауважують, що попри бойові дії на Херсонському напрямку, українці все-таки зможуть поласувати херсонськими кавунами й динями. І дякують фермерам, які працюють в цей непростий час.

ДО РЕЧІ. Хоч День кавуна започатковано у США, та до американського континенту  він потрапив лише у 16-му столітті із європейськими колоністами.

«В Україні і Європі кавуни вперше з’явилися в 11-12 століттях (за іншими даними — в 13-14 століттях). Батьківщиною кавуна є Південна Африка. У Древньому Єгипті в ХХ столітті до н. е. кавуни клали в усипальниці фараонів як джерело їжі в їхньому загробному існуванні. А римляни їли кавуни свіжими, як ми з вами, або засоленими, і варили з них солодощі», йдеться у статті.

А на Херсонщині встановлено кілька арт-об’єктів, присвячених кавуну. Найбільший  із них – у звільненому від ворога селі Осокорівка.

“Саме цей кавун зустрічав туристів, які їхали відпочивати на Херсонщину, і пам’ятний знак став місцем, біля якого відпочивальники фотографувалися дорогою до моря. А ще, просто поряд із залізним кавуном продавали і соковиті херсонські кавуни. Тут після окупації розмістився і блокпост росіян, який вони називали просто “арбуз”. Коли Збройні сили України звільнили цю територію, наші захисники дотримались традиції місцевих і зробили фото із кавуном. Тож ще до офіційного повідомлення про деокупацію цих територій, херсонці вже впізнали місце, звідки нашим захисникам вдалося вигнати ворога”, – розповіли наші колеги із Кавун.City, яким свого часу довелося під обстрілами евакуйовуватися з Херсона.

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що міжнародна неурядова організація Mercy Corps пропонує отримати 40 тисяч доларів малим та середнім фермерським господарствам Київщини.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Фото: Костянтин і Влада Ліберови

Нагору