Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

У Бородянці нагородили лауреатів Національної премії імені Т. Шевченка

Лауреатів Національної премії імені Т. Шевченка нагороджували на центральні площі Бородянки біля памʼятника Шевченка.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Суспільне.Новини.

Зазначається, що церемонія нагородження відбулася у Бородянці саме біля того пам’ятника Кобзарю, який загарбники обстріляли під час окупації, однак він вцілів.

За словами голови комітету Шевченківської премії Євгена Нищука, цьогоріч у пʼяти номінаціях визначили по декілька лауреатів. Проте у візуальному та театральному мистецтвах не були вибрані переможці. Євген Нищук звернув увагу, що грошова премія відбувається поза сценою звичайним перерахуванням коштів.

«Лауреати самі ж вибирають, куди спрямувати отримані кошти», – зазначив голова комітету.

Однією із лауреаток премії стала Тамара Горіха-Зерня зі своїм дебютним художнім романом «Доця», у якому йдеться про події в Донецьку весною та влітку 2014 року.

«У книзі авторка розповідає про реальності різних людей, відкриття людських сторін з іншого боку і про те, як група людей вирішила чинити опір і воювати за Україну усіма можливими способами», – йдеться у повідомленні.

“Це роман про війну. Очевидно про її початок. Про події, які зараз багато хто воліє не згадувати і витирати з нашої недавньої історії. Тому що вон граничне не зручні і там порушується величезна кількість питань”, — зауважила Тамара Горіха-Зерня

Лауреаткою премії стала і  Наталка Ворожбит, яка представила пʼєсу «Погані дороги». У цьому випадку премію розділила команда, яка також включає режисерку, актора та художникв.

“Пєса про війну про початок 2014-15 рр. Багато цю пʼєсу ставили за кордом. Вона була замовлена для британського театру. Я дуже рада, що вона оцінена вдома, на Батьківщині. Вона складається з 5 новел і вона більш досліджує стосунки між українцями, а не більш про бойові дії”, — розповіла Наталка Ворожбит.

Під час церемонії музині номери виконали цьогорічні лауреати – заслужений академічний український народний хор імені Г. Верьовки, гурти «Тельнюк: сестри» та «Хорея Козацька».

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що сьогодні, 20 серпня – останній день реєстрації учасників Всеукраїнського забігу “Шаную воїнів, біжу за героїв України“.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору