Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Блоги

Жовто-синій прапор: традиція, що прийшла з княжих часів

Державний Прапор України має багатовікову історію. Розпочалася вона ще у 1256 році.

Про це повідомляє Інформатор БІГ із посиланням на Telegram-канал Історія України.

У будь-якій незалежній країні Державний Прапор – є одним  з офіційних державних символів суверенітету держави, поряд з Державним Гімном та Державним Гербом.

Для України безумовно Державний Прапор – це стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольору.

У часи радянського тоталітаризму цей прапор був під забороною, адже радянська влада не терпіла жодних проявів само ідентифікації народу, впровадивши червоно-блакитний радянський прапор. А тим часом синьо-жовті кольори на українському прапорі мають щонайменше тисячолітню історію. Витоки його – із часів Русі та Галицько-Волинського князівства.

«Перша історична згадка про поєднання жовтого і синього кольорів датується 1256 р. − днем заснування Львова. На гербі міста поєдналися жовтий лев на голубому тлі. У запорожців також зустрічалися сині прапори із золотими орнаментами», – йдеться у повідомленні.

Цікаво, що найдавніші прапорні полотнища мали трикутно-клинову форму. Власне, це стосувалося усіх стягів, в усякому разі в Європі – така була традиція. Втім, чим ближче до нашого часу, тим більше з’являлося прямокутних прапорів – традиція зазнавала трансформації.

«Перша спроба утворити прямокутний прапор з жовтого і блакитного кольорів була зроблена Головною Руською радою на Галичині 1848 р. Цього ж року за ініціативою Ради на міській ратуші Львова вперше був піднятий жовто-блакитний прапор», – зауважує ресурс.

А після Лютневої революції 1917 р. синьо-жовті стяги поширюються нй в інших куточках нинішньої України. Зокрема, їх піднімають у з’явилися у Києві, Харкові та  Одесі. А з 17 березня 1917 р, коли відбулося проголошення про організацію Центральної Ради, у Києві символи української державності почали з’являтися публічно.

Синьо-жовті прапори в Києві. 1917 рік.

«Перше офіційне визнання синьо-жовтого прапора як нашого національного символу відбулося 22 березня 1918 р. − Центральна Рада ухвалила Закон, затвердивши поєднання жовтого і блакитного кольорів як прапор Української Народної Республіки. У 1938−1939 рр. синьо-жовтий стяг був прапором Карпатської України, у 1941 р. – Української Держави», зазначають історики.

Стяги борців за вільну Україну

Однак із приходом радянської влади синьо-жовтий прапор «пішов у підпілля», як і інші символи української державності. Адже навіть зберігання синьо-жовтого прапора було злочином. На покарання тоталітарний режим був швидкий – людину, у якої знайшли полотнище, чекала тюрма на два роки, або ізоляція у лікарні для  психічно хворих.

Однак патріоти з ризиком для життя нагадували всім, який прапор є справді українським. Так, 1 травня 1966 р. у столиці над будинком Київського інституту народного господарства замість червоного прапора зранку люди помітили синьо-жовтий стяг.

Ось як розвивалися події.

«Будівля розташована біля заводу «Більшовик». Робітники та студенти зранку будуть формувати колони для першотравневої демонстрації і побачать прапор. Це мало викликати резонанс. Через дев’ять місяців КДБ вдалося знайти хлопців, які вивісили прапор. Це були студент вечірнього відділення інституту Георгій Москаленко та робітник Віктор Кукса. Вони отримали відповідно 3 та 2 роки таборів суворого режиму».

Втім, це був не єдиний випадок, коли радянський прапор замінювали на стяг України, яку хотіли бачити незалежною. Уже коли тодішній СРСР розвалювався, люди відкрито розгортали синьо-жовті прапори. Зокрема, у Львові 26 квітня 1989 р. саме під українським прапором відбувся мітинг пам’яті жертв Чорнобильської трагедії. У Києві 22 травня 1989 р. під час завершення Шевченківського свята підняли національний стяг.

Далі заміну прапорів з тоталітарних на національні підхопили і в органах влади. Так, 23 березня 1990 р. він замайорві над Тернопільською міськрадою, а 3 квітня 1990 р. − над Львівською міськрадою. А в столиці України 24 липня 1990 р. урочисто піднято над будинком міської ради, блакитно-жовтий прапор, попередньо освячений в Софії Київській владикою Володимиром і настоятелем храму Бориса і Гліба Української автокефальної церкви отцем Юрієм.

« 24 серпня, після проголошення Акту незалежності України, група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор до сесійної зали Верховної Ради.

Нині український національний синьо-жовтий прапор є державним прапором України. Впродовж історичних звершень він ставав символом боротьби за національні й соціальні права українського народу. Серце кожного українця завмирає при підйомі національного прапору. У ньому втілені віковічні прагнення до миру, праця, краса та багатство рідної землі. Державний Прапор як символ країни є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення», – підкреслюють історики.

Офіційно синьо-жовтий прапор затверджений як державний 28 січня 1992 р. Тоді Верховна Рада України ухвалила Постанову «Про Державний прапор України». У ній зазначається: «Державний Прапор України являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої — синього кольору, нижньої — жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3».

До речі, нині є багато відтінків жовтого синього кольорів. Як визначитися щодо чинних кольорів українського прапора? «Єдиний стандарт кольорів українського прапора — це PANTONE 2935 C і PANTONE YELLOW 012 C», – зазначає Дія.

23 серпня 2023 року. Під час підняття Державного прапора України у Бучі

23 серпня 2023 р. Під час підняття Державного прапора України в Ірпені

23 серпня 2023 року. Під час підняття Державного прапора України в Гостомелі.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що у Києві підняли особливий синьо-жовтий прапор.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Фото з відкритих джерел

Нагору