Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Блоги

Зміни у церковному календарі стартують з першого вересня

Перше вересня – час індикту, тобто початку нового церковного року. Цьогоріч Православна Церква України саме відзавтра оголосила перехід на новоюліанський календар.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Православну Церкву України.

Зазначається, що рішення про це у межах імплементації календарної реформи було ухвалене Священним Синодом 14 липня 2023 року.

«Кілька років тривала підготовка до цього історичного рішення переходу на більш сучасний і точний календар, яким давно вже послуговується більшість Помісних Православних Церков. Водночас Помісний Собор зберіг за парафіями та монастирями, які цього бажають, право використовувати старий (юліанський) календар. Календарна реформа буде проходити без примусу, спокійно і розважливо, даючи всім можливість прийняти необхідні зміни поступово й усвідомлено», – йдеться у повідомленні.

Ми вже розповідали про те, чому, починаючи з 2023 року, Православна церква України відзначатиме низку релігійних свят так, які більшість церков у світі.

Початок, власне, було покладено ще 30 серпня: коли ПЦУ оголосила, що вшанування Усікновення глави Іоана Хрестителя цього року вперше звершується 30 серпня, в середу, замість звичного досі 11 вересня.

Вочевидь, перехідний період буде, адже до нового церковного календаря ще треба звикнути.

«Щодо вшанування памʼяті святих з 1 по 13 вересня за юліанським календарем, то пропонується вшанувати памʼять на зручний недільний день, або ж в останній день місяця серпня», – зазначає ПЦУ.

Отже, що зміниться у новому церковному календарі?

Як пояснює ПЦУ, дати нерухомих (тобто тих, що відзначаються конкретного числа) свят, постів, загальниць, дні вшанування пам՚яті святих змістяться на 13 днів назад, і відзначатимуться на 13 днів раніше.

Як відзначатимуть свята віруючі за оновленим церковним календарем

«Наприклад: 8 (а не 21) вересня відзначатимемо свято Різдва Пресвятої Богородиці, 14 (а не 27) вересня – Воздвиження Хреста Господнього, 1 (а не 14) жовтня відзначатимемо Покрова Пресвятої Богородиці. З 15 листопада по 24 грудня триватиме Різдвяний піст, а Різдво Христове святкуватимемо 25 грудня. В наступному році Петрів піст не буде загальним, бо Свята П’ятдесятниця буде святкуватися 23 червня, а день святих першоверховних апостолів Петра і Павла – вже 29 червня. Отже не існуватиме визначеного періоду посту, який мав би розпочатися за тиждень після дня Святої Трійці. Але для тих, хто бажає поститися за прикладом розвʼязання цього питання в інших Помісних Церквах може бути взятим для посту період після свята святих апостолів Петра і Павла – з 1 по 5 липня», – пояснює Церква.

Дні Великого посту у наступному році визначені з 18 березня по 4 травня. Великдень (Пасха)  у 2024 році припадає на 5 травня.

«Тут нагадаємо, що ця дата є спільною і для тих, хто дотримується юліанського, і для тих, хто живе за новоюліанським календарем. Адже календарна традиція щодо обчислення Пасхалії є загальною для всіх Помісних Православних Церков», – зазначає ПЦУ.

“У 2019 році я казав, що протягом п’яти років ми зможемо перейти, коли буде готове суспільство. І цей час настав, суспільство готове, ми втілюємо реформу календаря. Але це буде без примусу, парафії, які захочуть лишитись на старому календарі, зможуть це зробити. Але з часом всі будуть на новому календарі”, – наголосив митрополит Епіфаній.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про Трійцю або Зелені свята – одне з унікальних свят, у якому поєднано церковні та дохристиянські традиції.

 Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Сергій Бондаренко

Фото з відкритих інтернет-ресурсів

Нагору