Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Україні вдалося повернути додому 9 українських дітей

Уповноважений з прав людини Верховної Ради Дмитро Лубінець заявив, що Україні вдалося повернути додому 9 українських дітей, які, зокрема, перебували на тимчасово окупованій території.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Радіо Свобода.

«Історії цих дітей – вражають. Наприклад, двоє діток тривалий час перебували на ТОТ, і тепер – нарешті – вдалося повернути їх батькам. Також нам вдалося повернути на Батьківщину хлопця, якого росіяни звинуватили у підриві моста, місяць тримали у в’язниці та допитували. Він пройшов всі кола пекла, зокрема, й фільтрацію. Але тепер він з мамою, в Україні», – написав він у телеграмі.

Лубінець додав, що з міркувань безпеки не може розголошувати деталей повернення.

Лубінець додав, що з міркувань безпеки не може розголошувати деталей повернення

Як повідомила Радіо Свобода віцепрем’єр-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, від початку повномасштабної війни до України вдалося повернути щонайменше 380 дітей, яких незаконно вивезли до рф.

Історії цих дітей – вражають

За офіційними даними української влади, з 24 лютого 2022 року станом на 31 липня з України до росії депортували 19 546 дітей. Це лише ті випадки, які вдалося зафіксувати офіційно – коли батько, опікун чи свідок депортації дитини повідомив про неї Національному інформаційному бюро України.

російська уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова заявила, що з початку вторгнення в Україну окупанти вивезли до Росії понад 700 тисяч українських дітей.

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі 17 березня видав ордер на арешт президента росії путіна та Марії Львової-Бєлової. Їх звинувачують у відповідальності за незаконну депортацію дітей із окупованих територій України до росії.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про 48-й обмін полоненими: додому повернули ще 22 українських бійців та про те, що до Бучі завітала віце-прем’єр-міністрка України Ірина Верещук.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Дарія Сльоза

Нагору