Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Блоги

Що виросло, те виросло. Шампанське з чорнобривців

Чорнобривці – один з українських символів та оберегів. Ця квітка має цікаву історію і здатна здивувати кулінарними особливостями.

Вважається, що чорнобривці використовують для заспокоєння нервової системи, як антистрес,  вони помічні при хворобах підшлункової залози та діабету тощо. А ось господиня Алла поділилася з Інформатором БІГ цікавим рецептом: вона з чорнобривців приготувала… шампанське.

Ось як вона це зробила.

Взяла 50 квіток чорнобривців,  півлітрову банку цукру, 2 столові  ложки лимонної кислоти, і все це – на 5 літрів води.

Перший етап приготування шампанського з чорнобривців: квіти з цукром та лимонною кислотою заливаємо водою

“У перший день квіти засипала цукром та лимонною кислотою перемішала, потім залила воду, і так у відрі  залишила на добу. На другий день розлила у пластикові пляшки, але так, щоб вони були не повними.  Місяць зберігатиму їх у  погребі у горизонтальному  положенні. А потім – скуштуємо цей екзотичний для нас напій “, – каже Алла.

Можливо, Інформатору БІГ вдасться напроситися у гості до господині на дегустацію?

Але то буде не раніше, ніж через місяць. Радимо спробувати й вам зробити шампанське з чорнобривців, поки ще ними яскравіють клумби. Тільки беріть квіти якнайдалі від активного руху транспорту.

Другий етап: розливаємо рідину у пляшки і кладемо в прохолодне місце для зберігання.

А поки що – цікаві факти про чорнобривці.

Хоч українці і вважають їх “своєю” квіткою,  насправді їхня батьківщина – Америка,  а в Європу вони потрапили лише в 16 столітті.

“Індіанці називали чорнобривці магічним провідником: ці дивовижні золотисті квіти допомагали тамтешнім шаманам шукати справжнє золото, на яке з таким шаленством накидалися європейці”, – йдеться у статті.

 І зазначається, що в науковій термінології назва квітки – Tagetes. Вона  походить від імені Тагеса, або Тагета, якого вважають онуком давньоримського бога Юпітера.

“Загалом у світі нараховується 59 видів чорнобривців. В Україні поширені 3 види: чорнобривці прямостійні (Tagetes erecta), чорнобривці розлогі (Tagetespatula) та чорнобривці вузьколисті (Tagetes tenuifolia)”, – йдеться у статті.

До речі, для екзотичного шампанського, якщо ви захочете його приготувати,  підійде будь-який з цих видів чорнобривців.

Раніше Інформатор БІГ розповідав, як зварити варення з бузини.

Також Інформатор БІГ розповідав про цікаві властивості липи, ірги і лаконоса, на які ви, можливо, не звертали уваги.

 Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Фото автора та Алли Шпінь 

Нагору