Чорнобривці – один з українських символів та оберегів. Ця квітка має цікаву історію і здатна здивувати кулінарними особливостями.
Вважається, що чорнобривці використовують для заспокоєння нервової системи, як антистрес, вони помічні при хворобах підшлункової залози та діабету тощо. А ось господиня Алла поділилася з Інформатором БІГ цікавим рецептом: вона з чорнобривців приготувала… шампанське.
Ось як вона це зробила.
Взяла 50 квіток чорнобривців, півлітрову банку цукру, 2 столові ложки лимонної кислоти, і все це – на 5 літрів води.
“У перший день квіти засипала цукром та лимонною кислотою перемішала, потім залила воду, і так у відрі залишила на добу. На другий день розлила у пластикові пляшки, але так, щоб вони були не повними. Місяць зберігатиму їх у погребі у горизонтальному положенні. А потім – скуштуємо цей екзотичний для нас напій “, – каже Алла.
Можливо, Інформатору БІГ вдасться напроситися у гості до господині на дегустацію?
Але то буде не раніше, ніж через місяць. Радимо спробувати й вам зробити шампанське з чорнобривців, поки ще ними яскравіють клумби. Тільки беріть квіти якнайдалі від активного руху транспорту.
А поки що – цікаві факти про чорнобривці.
Хоч українці і вважають їх “своєю” квіткою, насправді їхня батьківщина – Америка, а в Європу вони потрапили лише в 16 столітті.
“Індіанці називали чорнобривці магічним провідником: ці дивовижні золотисті квіти допомагали тамтешнім шаманам шукати справжнє золото, на яке з таким шаленством накидалися європейці”, – йдеться у статті.
І зазначається, що в науковій термінології назва квітки – Tagetes. Вона походить від імені Тагеса, або Тагета, якого вважають онуком давньоримського бога Юпітера.
“Загалом у світі нараховується 59 видів чорнобривців. В Україні поширені 3 види: чорнобривці прямостійні (Tagetes erecta), чорнобривці розлогі (Tagetespatula) та чорнобривці вузьколисті (Tagetes tenuifolia)”, – йдеться у статті.
До речі, для екзотичного шампанського, якщо ви захочете його приготувати, підійде будь-який з цих видів чорнобривців.
Раніше Інформатор БІГ розповідав, як зварити варення з бузини.
Також Інформатор БІГ розповідав про цікаві властивості липи, ірги і лаконоса, на які ви, можливо, не звертали уваги.
Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!
Інесса Швець
Фото автора та Алли Шпінь