Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Хвилина мовчання. Вічність вдячності і шани.

Сьогодні, 1 жовтня, Україна вперше відзначає День захисників і захисниць у нову дату. О 9:00 вся країна зупиниться у масштабній хвилині мовчання в пам’ять про всіх загиблих воїнів України.

Про це повідомляє Інформатор БІГ із посиланням  на Офіс Президента України.

«Хоч би де ви були – вдома чи на роботі, на центральній площі великого міста чи на вуличці маленького села – зупиніться. Зупиніться на хвилину, щоб подякувати тим, хто захищає нас, б’ючись за свободу держави. Зупиніться, щоб ушанувати пам’ять захисників і захисниць, які віддали життя за Україну. Неділя. 9:00. Хвилина мовчання. Хвилина шани», – йдеться у повідомленні.

Уже стало традицією, що день, коли ми вшановуємо захисників і захисниць України, співпадає зі святом Покрови. Цьогоріч так само просимо у Богородиці Покрови захисту для наших славетних воїнів у день її вшанування: за новим церковним календарем цей день відзначаємо не 14, а 1 жовтня.

«Традиція вшанування покровительки війська зберігалася серед українського козацтва. Свято Покрови було одним із найголовніших свят для козаків. Тоді ж виник новий тип ікони – “Козацька Покрова”, де під омофором Богородиці зображувалися українські ієрархи, гетьмани та козаки. На свято Покрови козаки проводили ради, на яких обирали нового гетьмана або старшин. У часи правління гетьмана Івана Мазепи активно розвивалося будівництво церков та іконописання, пов’язане із Покровою. Завдяки шанобливому ставленню козацтва до Покрови в народі це свято асоціюється з військовою честю, звитягою, мужністю, захистом рідної землі. Українська армія береже бойові традиції предків та імена героїв, від воїнів-русичів і козаків до січових стрільців і вояків УПА», – зазначають в Інституті національної пам’яті.

Учора Інформатор БІГ повідомляв про те, що у Бучі День міста об’єднають із Днем захисників та захисниць України.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що учні Синяківського ліцею зібрали понад 29 тисяч гривень для ЗСУ.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Фото з сайту Духовний фронт України 

Нагору