Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ВЛАДА

Відбудова Ірпеня: скарги щодо п’яних будівельників підтвердились

В Ірпені під час комісійної перевірки обʼєктів, які відбудовують на Київщині, було знайдено нетверезого працівника, і довелось викликати поліцію.

Про це повідомляє  “Інформатора БІГ” з посиланням на голову  КОВА Руслана Кравченка.

Посадовець зазначив, що в Ірпені. кількість зруйнованих об’єктів одна з найбільших в області – такий наслідок бойових дій через російське вторгнення. Учора, 27 жовтня, відбулась перевірка відбудови дитячого садка та трьох багатоповерхових будинків в Ірпені, які відновлюють котом дновлення цих об’єктів фінансується коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Загалом Київська ОВА є замовником за 56 об’єктами за цим джерелом фінансування.

Зокрема, на вулиці Університетській, 2к, капітально ремонтують 15-квартирну триповерхівку – відновлюють будівельні конструкції, здійснюють внутрішнє опорядження будинку, замінюють систему водопостачання з водолічильниками, тощо.

«З виявлених порушень – незначне відставання від графіка робіт. Кількість працівників на об’єкті достатня. Тому забудовник запевнив, що все оперативно наздоженуть, – йдеться у повідомлені.

Відбудова Ірпеня триває

На вулиці Ярославській, 14 також триває капремонт і досить масштабний – тут відновлюють дев’ятиповерхівку на 144 квартири. Потрібно  відновити стіни та перегородки, провести різноманітні монтажні роботи, відновити та утеплити  покрівлю, інженерні мережі, провести  внутрішнє опорядження тощо. З огляду на значний обсяг робіт, капремонт, розпочатий у вересні, триватиме один рік.

Однак у КОВА зафіксували й немало скарг від мешканців. І не лише щодо двотижневого відставання від графіка виконання робіт.

« Є претензії до якості робіт. Більше того, демонтували старий дах. Новий не встигли облаштувати. Внаслідок погіршення погодних умов затопили декілька квартир. Забудовник гарантував, що все відремонтує власним коштом.

Крім того, мешканці скаржилися на те, що будівельники періодично напідпитку. При перевірці в одній із квартир, що підлягає відновленню, виявили робітника з ознаками алкогольного спʼяніння. Для зʼясування ситуації викликали поліцію», – розповів Руслан Кравченко.

І повідомив, що спільно з мешканцями будинку дали підряднику тиждень на ліквідацію проблемних моментів. Якщо все не виправлять, то йтиметься про  розривання договору.

Ведуться зовнішні опоряджувальні роботи

Ще один проінспектований обʼєкт  знаходиться по вулиці Котляревського, 52а – це багатоповерхівки на 149 квартир, капремонт якої розпочати у вересні. Тут Роботи тривають за графіком.

«Проєкт передбачає відновлення зруйнованих та ремонт пошкоджених стін, відновлення плит перекриття, утеплення фасаду, демонтаж, встановлення та утеплення покриття даху тощо. Відремонтують й пошкоджені системи водопостачання, опалення, живлення. Один із пунктів робіт – заміна системи водопостачання. Але мешканці будинку наголошують, що це не скрізь потрібно. Поставив завдання технагляду ще раз перевірити актуальність проєкту. Бо поки чекали фінансування, то вже один із благодійних фондів замінив дах, вікна поставив міжнародний фонд GEM. Тому можемо оптимізувати роботи», – поінформував голова КОВА.

На вулиці Полтавській, 5 реконструюють  ясла-садок «Веснянка». Замість  старого корпусу споруджують новий, триповерховий, де  буде місце для 8 груп по 15 дітей кожна. За рік, відверений на реконструкцію, належить зробити  внутрішнє та зовнішнє опорядження,  облаштувати нові спортивні та ігрові майданчики з тіньовими навісами

«Роботи активно тривають. Є порушення, але вони незначні. Неналежним чином огороджене місце робіт, не всі працівники мають відвовідний спецодяг», – зауважив Руслан Кравченко.

Комісія перевіряє хід робіт

І звернув увагу на те, що наступного тижня перевірки продовжаться. До складу комісії, яка інспектує об’єкти,  входять представники правоохоронних органів, технагляду, профільних департаментів КОВА, Держпраці, спостережної ради, ДТЕКу тощо. Також активно долучаються жителі населених пунктів та громадськість.

«Після виїзду одразу ж провели нараду в КОВА з питань забезпечення прозорості, підзвітності, управління та якості процесу відбудови житла. Цього разу за об’єктами, які відновлюємо коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Кількість учасників – понад 60 осіб. Сподіваємося, що кожного разу їх ставатиме ще більше. Адже це відкритий захід. І долучатися можуть всі, хто зацікавлений у швидкій та ефективній відбудові Київщини», – наголосив Руслан Кравченко.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що за процесуального керівництва Київської обласної прокуратури забезпечено відшкодування товариством 9,4 мільйона гривень податків до бюджету.

Також Інформатор БІГ повідомляв, що у КОВА відбулася розширена нарада з питань відбудови об’єктів UNITED24.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Фото: КОВА

Нагору