Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Держбюджет-2024: основна стаття видатків – оборона

Учора, 9 листопада Парламент України ухвалив низку важливих рішень, серед яких, зокрема, прийнято Закон про Державний бюджет України на 2024 рік (законопроєкт  10000).

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на офіційний сайт Верховної Ради України.

Як прокоментувала голова парламентського Комітету з питань бюджету Роксолана Підласа, план щодо доходів збільшили на 22,2 млрд грн. Це зроблено за рахунок збільшення в основному податку на додану вартість із ввезених в Україну товарів, а також податку на прибуток банків, ввізного мита й рентної плати.

“Основна стаття видатків – оборона. 22,1% або 1,69 трлн грн будуть спрямовані для забезпечення Сил безпеки та оборони. Передбачені також видатки на розвиток оборонно-промислового комплексу: 43 млрд грн на виробництво БПЛА, а також 43 млрд грн на виробництво боєприпасів та зброї. 470 млрд грн —на соціальний захист, включно з підтримкою громадян у складних ситуаціях та збільшення видатків на підтримку ветеранів. Дефіцит Пенсійного фонду буде покрито, а також заплановано нові програми, такі як зубне протезування для ветеранів. Окрім того, близько 30 млрд грн будуть спрямовані на медицину, освіту та різні програми підтримки українського бізнесу”, – зазначила Роксолана Підласа.

 Перша заступниця Голови Комітету гуманітарної та інформполітики Ірина Констанкевич звернула увагу на те, що бюджет передбачає нові видатки на лікування та реабілітацію ветеранів, а також перерозподіл коштів на ветеранську й оборонну політику.

За її словами, фінансування на лікування та реабілітацію військових збільшено  на майже 500% у порівнянні з минулорічним кошторисом.

” Збільшено видатки на медичне забезпечення, реабілітацію й психологічну підтримку ветеранів. Додаткові кошти також спрямовані на зубопротезування захисників.  Культурні витрати переорієнтовані на підтримку військових, підкреслюючи важливість бюджету в період війни. Усе це свідчить про наполегливість країни на шляху до перемоги”,  підкреслила Ірина Констанкевич.

 

Держбюджет-2024 передбачає і збільшення видатків на соціальний захист – на це планується спланувати  майже 470 млрд грн, а саме:
  • закладена індексація пенсій, а також зростання мінімальної зарплати;
  • видатки на медицину зростуть на понад 20 млрд грн (201 млрд);
  • кошти на програму підтримки ветеранів збільшено вдвічі більше у порівнянні з минулим роком (майже 15 млрд, з них 1 млрд – на протезування воїнів);
  • видатки на освіту зростуть на понад 20 млрд грн (69 млрд). Інвестиції в науку зростуть на понад 20%.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що Верховна Рада прийняла Закон щодо деяких питань забезпечення внутрішньо переміщених осіб житлом для тимчасового проживання (законопроєкт №9310).

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору