Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Масштабна оборудка: елітні котеджі збудували на землях водного фонду

Співробітники ДБР та ДСР Нацполіції викрили злочинну організацію, яка заволоділа землями стратегічного значення на Київщині.

Про це повідомляє Інформатор БІГ із посиланням на ДБР.

Зазначається, що оборудками з землями навколо Київської ГЕС займалась злочинна організація, до якої входило майже 20  осіб.

Використовуючи правові прогалини у правовому статусі ділянок, організатори групи протиправно заволоділи 5 гектарами землі, на яких знаходяться гідротехнічні споруди Київської ГЕС які належать до критичної інфраструктури та віднесені до земель водного фонду.

Серед  фігурантів справи –  відомі інвестори у сфері будівництва елітного житла, їхні помічники, юристи, архітектори, землевпорядники, інші кваліфіковані спеціалісти та представники державних органів, які  діяли в інтересах декількох забудовників.

Уже оголошено про підозру 8 зловмисникам, із них 5  затримано.

Організаторам групи оборудка вдалася через корупційні зв’язки у державних органах.

Зловмисники оформлювали ділянки як землі сільгосппризначення. А це давало можливість виділяти людям ці ділянки. Це робилося за сприяння окремих посадовців органів Держгеокадастру які, за словами правоохоронців, перевищили свої службові повноваження під час прийняття рішень, щодо виділення земельних ділянок.

Також учасники групи через  соцмережі знаходили тих, хто був у скрутному матеріальному становищі і за гроші був згоден підписати документи щодо виділення їм землі у приватну власність. Більшість з них були студентами вишів Києва.

“Надалі виконавці, від імені «підставних осіб», підписували низку документів для оформлення права власності на земельні ділянки. Потім вони «перепродавали» землю представникам відомих на Київщині забудовників елітної нерухомості, які й замовили та профінансували незаконну схему”, – йдеться у повідомленні.

У Національній поліції деталізують, що на цих землях збудували котеджні містечка.

У ДБР розповіли, що упродовж 2020-2021 років за  такою схемою організатори та учасники злочинної організації заволоділи землями державної власності біля гідроспоруд Київської ГЕС загальною площею  понад 5 гектарів. Оціночна вартість  цих земель становить понад 15 млн грн.

“Реалізації злочинної схеми сприяли дії окремих посадовців органів Держгеокадастру, які перевищили свої службові повноваження під час прийняття рішень, щодо виділення земельних ділянок”, – зазначають у ДБР.

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що на Київщині сільський голова підозрюється у розтраті майже 700 тисяч гривень

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець 

Нагору