Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Вистояв Шевченко, вистоїть і Україна: як у Бородянці встановлювали національний рекорд

 9 березня у Бородянці встановлювали національний рекорд України з найтривалішого виконання творів Шевченка.

На захід були запрошені гості з усіх куточків Київщини, звучали українські пісні й лунали пророчі шевченківські рядки. Подія обʼєднала 193 людини, які за 4 години встановили національний рекорд України.

Символом заходу був пам’ятник Тарасу Григоровичу. Він впізнаваний у світі. Світлини з бородянським погруддям Шевченка ще в березні 2022-го облетіли весь світ. Пронизаний кулями, але нескорений Тарас і зараз спостерігає за героїчним спротивом українців.

Гаслом дня став вислів «Вистояв Шевченко, вистояла Бородянка, вистоїть і Україна».

Нескорений Кобзар

«У Бородянці в 2022 творилося страшне, і зараз ми маємо стояти, маємо захищати свою країну, все навкруги розбите, але такі заходи обʼєднують людей і дарують надію на те, що ми прийдемо до життя без окупантів», – говорить місцева жителька Валентина.

Вона, як і тисячі мешканців Київщини постраждала від російського вторгнення, втративши нормальне та спокійне життя.

До творчого марафону долучились і дорослі, й підростаюче покоління

На святі були присутні вокальні колективи територіальних громад Броварського, Бучанського, Білоцерківського та інших районів. На всесвітньо відомій площі по-новому зазвучали шевченківські рядки, у яких відчувалась незламна сила й прагнення до перемоги жителів Київщини.

До флешмобу долучилися і найменші учасники цієї події, а також голова Київської обласної держадміністрації Руслан Кравченко, відомі особистості української сцени.

Лунає Тарасове слово

« Україна відбудовується, усі своїми діями наближають нас до перемоги, кожен на своєму місці і виконує свою важливу роль для нашої держави», – такі слова пролунали на початку заходу.

На урочистості були присутні герої нашого часу – воїни ЗСУ. Зокрема, життєствердні слова виголосив заслужений артист України, актор театру і кіно, Дмитро Лінартович.

«Цю річницю ми зустрічаємо у вогні з одвічним ворогом, який спалює і руйнує наші землі, який вбиває наших людей. Шевченко говорив і вказував про українську силу духу, яка руйнує російський режим», – висловився Голова комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка Євген Нищук.

Шевченківські рядки лунали не лише українською – всесвітньо відомі твори декламували європейськими мовами, що підкреслює значимість Шевченка не лише в Україні, а й в усьому світі.

Подія, що об”єднує українців

Зіркою заходу стала українська акторка кіно й дубляжу Наталка Денисенко, яка прочитала вірш «Мені однаково». На урочистості також завітав переможець  конкурсу «Х-фактор» Ян Пташкін. Він виконав хіт «Солдат».

Подія об’єднала представників українського театру й кіно, відомих співаків, діячів культури та мистецтва і жителів Київщини з різних територіальних громад. Наприкінці заходу учасники встановлення національного досягнення  отримали дипломи  національної «Книги рекордів України». На завершення глядачів потішив Білоцерківський вокальний колектив «Паляниця».

Вокальний колектив “Паляниця”

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що про заходи з нагоди 210-го дня народження Тараса Шевченка.

Також Інформатор БІГ повідомляв про марафон творчості: у Бородянці встановили Національний рекорд.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)

Вікторія Литвин

Нагору