Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Стартує перший етап подання заяв у міжнародний Реєстр збитків у Дії

Сьогодні, 2 квітня, запускається перший етап подання заяв у міжнародний Реєстр збитків у Дії.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Міністерство цифрової трансформації, яке закликає українців, чиї домівки постраждали від російської агресії, повідомляти про пошкоджене чи знищене майно.

Зазначається, що подати заяву про відшкодування в міжнародний Реєстр збитків можна просто в застосунку Дія.

“Дані з Реєстру стануть основою для майбутніх репарацій. Цей процес є досить тривалим, тому разом з Мінʼюстом і партнерами працюємо над пришвидшенням запуску механізму компенсацій”, – йдеться у повідомленні.

На першому етапі можна повідомити про пошкодження чи руйнування такого майна:  приватного будинку, квартири, дачного будинку,  садового будинку, або іншого житлового приміщення.

Мінцифра звертає увагу на те, що  подати заяву може власник майна, який має Акт про обстеження від місцевої влади.

Для того, щоб скористатися сервісом, потрібно оновити застосунок.

“Згодом заяви зможуть подати інші власники зруйнованого чи пошкодженого майна, зокрема ті, чия нерухомість розташована на тимчасово окупованих територіях. Надалі плануємо розширити послугу, щоб громадяни могли повідомляти про шкоду життю, здоровʼю, випадки тортур та сексуальне насильство. Потім скарги зможе подавати бізнес і держава”, – зауважують у Мінцифрі.

“Прогнозуємо, що лише в сегменті житла до Реєстру надійде від 300 до 600 тис. заяв від постраждалих. Загалом очікуємо до 8 млн заяв від усіх, кого так чи інакше торкнулася війна”, – підкреслив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Тим часом, окрім міжнародного Реєстру збитків, завданих агресією рф проти України, у нас є і Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій.

Різницю між цими реєстрами роз’яснила заступниця Міністра юстиції України Ірина Мудра.

За її словами, це два різні Реєстри. Один реєстр створений в Україні  торік в червні згідно з урядовою  постанови Уряду – це Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України.

“Якщо говорити про міжнародний Реєстр збитків, завданих агресією російської федерації проти України, то передумовою його створення стала резолюція Генасамблеї ООН, яка була прийнята 14 листопада 2022 року. Зазначеною резолюцією була підтверджена відповідальність російської федерації за шкоду, завдану Україні внаслідок збройної агресії, та визнана необхідність створення міжнародного компенсаційного механізму, й рекомендовано заснування міжнародного Реєстру збитків. На виконання цієї резолюції Україна разом з партнерами реалізували перший етап, а саме: створили міжнародний Реєстр збитків. Під егідою Ради Європи було укладено Розширену часткову угоду про Реєстр збитків, завданих агресією російської федерації проти України, до якої приєдналося 43 країни та Європейський Союз. Таким чином на сьогодні ми маємо 44 учасники цього Реєстру. Місцерозташування Реєстру – місто Гаага, Королівство Нідерланди”, – зауважила Ірина Мудра.

ДОВІДКА. Сервіс у Дії та вимоги до розроблення міжнародного Реєстру реалізовано у співпраці з Міністерством цифрової трансформації та Міністерством юстиції за підтримки проєкту USAID / UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що 29 березня набрав чинності Закон України № 3515-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо призначення і виплати одноразової грошової допомоги».

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору