Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ТРЕШ

СБУ оголосила про підозру Кадирову та двом його поплічникам, які звірствували у Гостомелі та Бородянці

Служба безпеки України має беззаперечні докази воєнних злочинів з боку Рамзана Кадирова та двох його поплічників – Данііла Мартинова та Хусейна Межидова. Їм оголосили про підозру.

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на Службу безпеки України.

В лютому-березні 2022 року Кадиров особисто керував розробкою та плануванням окремих військових операцій підрозділів, віддавав накази, заслуховував звіти та доповіді їхніх керівників.

Данііл Мартинов, заступник начальника управління федеральної служби військ національної гвардії рф по чеченській республіці, особисто керував захопленням Бородянського психоневрологічного інтернату. За його наказами було взято в заручники понад 500 осіб (пацієнти, персонал та місцеві мешканці). Також заміновано підходи до будівлі та перетворено інтернат на вогневу позицію окупантів.

Також повідомили, що за наказом Хусейна Межидова, у період з 25 лютого по 13 березня було незаконне захоплення в заручники та утримування в підвалах багатоповерхівок майже 200 мешканців Гостомеля. Серед них були жінки, люди похилого віку та неповнолітні. Тих, хто не витримували голод, нестачу води, холод та сирість, «хоронили» поблизу цього будинку.

Обох «військових чиновників» звинувачують в:

  • утримуванні цивільних;
  • порушенні правил поводження з цивільним населенням;
  • використанні їх як «живого щита».

Наразі слідчі СБУ оголосили Кадирову про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни); ч. 3 ст. 110 (вчинення умисних дій з метою зміни меж території України на порушення порядку, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків); ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною збройної агресії рф проти України, розпочатої у 2014 році і тд).

Данііл Мартинов і Хусейн Межидов звинувачуються за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням).

Раніше Інформатор повідомляв, що СБУ ідентифікувала друга Кадирова, який катував підлітка біля Бучі. А також, що СБУ встановила особи чотирьох росіян, які знущалися з цивільних у Бучі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, аби оперативно дізнаватися про актуальні новини “БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)”!

Анна Вусань

Нагору