Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

ОБЛИЧЧЯ РЕГІОНУ: уроки музики від мотоцикліста й журналіста – історія ірпінця Антона Топчія

Цього разу ми розкажемо про Антона Топчія з Ірпеня. Журналіст із 25-річним досвідом, який захоплюється їздою на мотоциклі, з початку цього навчального року навчає дітей гри на гітарі.

Антону Топчію – 47. Чоловік родом із Миколаєва, але вже 11 років живе в Ірпені. Каже, обрав це місто за багату та цікаву історію, за затишок і красу. До цього 10 років прожив у Києві. Та коли за сімейними обставинами постало квартирне питання, вирішив оселитися в передмісті столиці. «Ірпінь сподобався одразу. До того ж тут житло було доступнішим за ціною, ніж у Києві», – розповідає Антон.

У нашого героя чимало захоплень, й одне з них – гра на гітарі. Антон навчався в Миколаївському вищому державному музучилищі саме на викладача гри на гітарі, й навіть 3 роки вчителював у дитячій музичній школі.

Але після закінчення навчання подався до столиці й зосередився на журналістиці. «Я виріс у сім’ї журналіста. Та замолоду зробив усе, аби не йти працювати на телебачення. Жартую, просто всерйоз займався музикою. Але потім я все одно пішов у медіасферу, бо багато всього знав у цій професії. Я віддав журналістиці багато років і навіть досі віддаю», – ділиться з кореспондентом Антон.

У чоловіка справді дуже великий і різноманітний журналістський досвід. 2000-го року він був наймолодшим головним редактором в Одесі. 8 років працював в «Internews Ukraine». Провів приблизно сотню тренінгів у сусідніх країнах щодо того, як правильно висвітлювати соціально важливі теми, як то нелегальна трудова міграція, торгівля людьми, ВІЛ/СНІД, туберкульоз тощо.  Є автором трьох журналістських посібників. 6 років працював регіональним редактором служби інформації телеканалу «Україна». І це ще неповний список журналістського досвіду Антона Топчія.

Антон Топчій є автором трьох посібників для журналістів

Та попри шалений ритм життя Антон ніколи не забував про своє захоплення – гру на гітарі. 1997-го року він виступав в Одеській філармонії на концертах свого вчителя. А з 2008 періодично був гітаристом гурту «Вій». А ще просто брав інструмент до рук і грав удома. «Гітара завжди була й лишається для мене тим інструментом, який виводить із безглуздості  сучасного мінливого світу», – каже Антон.

Гра на гітарі – одне з улюблених занять Антона Топчія

На початку цього року Антон вирішив, що хоче повернутися до викладацької діяльності. «Я завжди йшов за покликом серця, й тоді зрозумів, що мені це потрібно – навчати дітей гри на гітарі, і саме в мене був вільний час для цього», – розповідає наш герой. Він став телефонувати до місцевих музичних шкіл, але це була середина навчального року, тому вакансій не було.

Після 24 лютого Антону разом із дівчиною довелося виїхати з Ірпеня, який уже став таким рідним для нього. Спочатку були у Василькові, а в середині березня переїхали до Києва.

Антон став шукати роботу телерепортера, адже хотів донести світу інформацію про ті звірства, які чинять росіяни в Україні. Зрештою почав допомагати іноземним ЗМІ як фіксер – це місцевий найманий координатор, який зорганізовує робочий процес для закордонних журналістів, фотографів чи знімальних груп телеканалів під час відряджень.

Фото Антона Топчія під час роботи фіксером із іноземними журналістами

Як фіксер Антон Топчій співпрацював зі шведами, португальцями та канадцями. Разом із іноземними журналістами їздив у щойно звільнений Чернігів. А тільки-но деокупували Ірпінь, супроводжував медійників і до свого міста, де на власні очі бачив усі жахливі наслідки окупації. Усього за півтора місяця роботи фіксером Антон наїздив на автомобілі 5 тис. км.

Ще одне захоплення журналіста та вчителя гри на гітарі

Та довгі й тривалі поїздки для Топчія не новинка, адже в нього є ще одне захоплення. Антон обожнює їздити на мотоциклі й робить це вже 17 років. Він не тільки професійно водить мототранспорт, у нього є досвід мотожурналіста. Полюбляє довгі мотопоїздки, до 2013 року він регулярно їздив мотоциклом із Києва до Криму. Розповідає, що на такому транспорті об’їздив практично всю Україну.

Наприкінці травня Антон поновив роботу на телеканалі «Хsport», де коментує спортивні змагання світового рівня. У цьому сезоні це гонки WTCR, EWC, Red Bull Moto GP Rookies Cup та Speedway GP.

А перед початком нового навчального року йому зателефонували з Гостомельської школи мистецтв і запропонували працювати вчителем гри на гітарі. «На все свій час, і його треба не згаяти, тому я, звісно ж, погодився!» – пояснює Антон.

У Гостомелі йому дали дев’ятьох учнів, а згодом він отримав пропозицію ще й від Ірпінської дитячої музичної школи. Тепер працює вчителем 4 рази на тиждень: навчає гри на гітарі 16 учнів віком від 6 до 14 років.

«Дітям зараз складно, адже вони відчувають війну, а хтось навіть пережив дуже страшні події. Для них музика – це вихід у якийсь інший світ, адже вона пробуджує підсвідомість, інші емоції, дає дітям змогу бути більш життєздатними. Це відволікає їх від поганого», – пояснює Антон.

Звісно, у викладацькій роботі є свої нелегкі моменти. “Буває втома від того що 16 разів мусиш повторювати одне й те саме. Адже на початку навчання діти мають вивчити ноти, як абетку в школі”, – каже вчитель. Але є й безумовний позитив. «Я бачу їхнє бажання цим займатися, й це мені це дуже подобається», – резюмує Антон.

І наприкінці наш традиційний фінальний бліц:

Улюблений напій?

Світле пиво.

Улюблена страва?

Борщ.

Чим займаєтеся поза роботою?

Обожнюю їздити на мотоциклі по Україні або ж ходити на концерти класичної музики.

На чому пересуваєтеся Ірпенем?

Автомобіль або мотоцикл.

Улюблене місце в Ірпені?

Будинок письменників, особливо восени. Це місце дуже надихає, адже там побувало дуже багато відомих та великих українських письменників.

Антон на фоні знищеної військової техніки окупантів під час роботи фіксером

Антон Топчій коментує спортивні події світового рівня на телеканалі

На мотоциклі Антон Топчій об’їздив чи не всю Україну

Якщо знаєте цікавих людей будь-якої професії або з особливою історією, з котрими варто познайомитися, пишіть нам! Ми покажемо яскраві “Обличчя регіону”!

Раніше Інформатор уже розповідав про таких жителів БІГ-регіону: Вадима з Ірпеня, який рятує людей із вогню з холодною головоююристку-таксистку на Tesla з БучіКостю-баристу, який дарує людям усмішки в Ірпені, та фотографиню, котра влаштовує благодійні фотосесії.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоби оперативно дізнаватися актуальні новини “БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)”!

Анна Вусань

Фото надано Антоном Топчієм

Сохранить

Сохранить

Сохранить

Сохранить

Сохранить

Нагору