Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ВЛАДА

Україна знайшла джерела фінансування системи Starlink для ЗСУ – міністр оборони

Україна знайшла джерела фінансування для подальшої роботи супутникової інтернет-мережі Starlink, якої потребують Збройні Сили України на полі бою з агресором.

Як повідомляє Інформатор, про це заявив міністр оборони України Олексій Резніков у коментарі Politico.

За його словами, Україна знайшла три джерела фінансування Starlink. У разі необхідності звʼязок фінансуватимуть Пентагон, Європейський Союз та приватні донори.

Резніков додав, що влада України вийшла на прямий звʼязок із засновником SpaceX, мультимільярдером Ілоном Маском, аби знайти вихід із кризової ситуації, яка виникла з оплатою терміналів.

За словами Резнікова, з Маском контактує міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

«Він відповідає за цифровізацію і має прямий звʼязок з Ілоном Маском. У них особисте спілкування і Михайло дуже позитивно оцінив ситуацію під час їхнього останнього обговорення цього питання», — сказав міністр оборони.

Як повідомляв Інформатор, керівник компанії SpaceX Ілон Маск розказав, що витрачає на систему Starlink для потреб України $20 млн щомісяця.

Маск також заявив, що не отримує грошей від Міністерства оборони США на підтримку системи, а за 11 тис. з 25 тис. терміналів, які отримала Україна, заплатили інші країни, організації та приватні особи.

Нагадаємо, раніше SpaceX надіслала до Пентагону листа з вимогою оплатити мільйони доларів за постачання Starlink в Україну. Військове відомство США обурилося такою позицією компанії Ілона Маска, а 14 жовтня Маск заявив, що вирішив відмовитися від фінансування Starlink в Україні.

Коментуючи свою відмову фінансувати супутниковий звʼязок Starlink в Україні, Маск заявив написав у Twitter, що вирішив дослухатися до рекомендації експосла України у Німеччині Андрія Мельника «піти на*уй» (дослівно fuck off).

Раніше Мельник послав Маска у відповідь на проросійське опитування, яке пропонувало віддати Крим росії, провести референдуми на окупованих нею територіях Півдня та Сходу України та змусити Україну до нейтралітету. Українці дуже жорстко відреагували на «мирний план Маска» щодо України.

Вже 15 жовтня Маск передумав та заявив: попри те, що Starlink втрачає гроші SpaceX продовжить надавати Україні супутниковий зв’язок.

Як повідомляв Інформатор, у вересні Ілон Маск заявив, що супутникова інтернет-мережа Starlink почала працювати на всіх континентах Землі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, аби оперативно дізнаватися про актуальні новини “БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)”!

Олександр Кульбачний

Нагору