Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ВЛАДА

На гостомельській висотці ремонтують дах, але за чий рахунок

У Гостомелі відновлюють дах багатоповерхівки на вул. Свято-Покровській, 3. Будівля зазнала серйозних ушкоджень під час активної фази бойових дій на Київщині. Нині ремонтні роботи в розпалі, але хто їх оплачує?

Напередодні Київська обласна військова адміністрація повідомила, що кошти на відбудову виділили з резервного фонду державного бюджету. Але побачивши таку інформацію, мешканці будинку обурилися. Чому та яке продовження мала ця історія, – Інформатор розбирався.

У гостемельській багатоповерхівці ремонтують дах, розбитий під час рашистських обстрілів навесні

У неділю, 20 листопада, Інформатор опублікував допис із посиланням на Київську ОВА про ремонт даху в гостомельському багатоквартирному будинку. І майже одразу наші читачі стали писати нам, що інформація недостовірна, бо кошти на відбудову збирали мешканці будинку.

Скріншоти коментарів під дописом Інформатора у Facebook: мешканців будинку на Свято-Покровській, 3 обурила інформація про буцімто фінансування ремонту з держбюджету

Як з’ясувалося, це будинок, у якому живе героїня рубрики «Обличчя регіону» Тетяна Скиба. Інформатор розповідав, як у підвалі саме цього будинку під час рашистської окупації знайшли прихисток понад сотня місцевих жителів.

Коли після деокупації Гостомеля в квітні голова місцевого житлово-будівельного кооперативу «Старт» повернулася додому, то побачила, що вікна в будинку побиті, труби потрощені, а дах знищено повністю.

Повернувшись після деокупації мешканці ЖБК “Старт” виявили, що дах їхнього будинку під час обстрілів знищено повністю

На відновлення будинку мешканці й досі збирають гроші: по 14 тис. грн із кожної квартири. Лише за проєктну документацію будинку довелося викласти 40 тис. грн. Із ремонтом даху допомагали волонтери. Саме тому допис Київської ОВА про державне фінансування обурив жителів ЖБК «Старт». А згодом пост зник і з Facebook-сторінки, і з Telegram-каналу КОВА.

Скріншоти дописів КОВА про ремонт будинку в Гостомелі

У прес-службі Київської ОВА пояснили: вийшла плутанина. Оскільки масштаби відновлення на Київщині – це тисячі об’єктів, які були знищені під час бойових дій навесні, то часом можуть траплятися певні неточності у висвітленні процесу відновлення.

Заступник голови Київської ОВА Микола Бойко підтвердив наявність погодженої документації щодо пошкоджень та технічного стану будинку на вул. Свято-Покровській, 3 й зауважив: «Мешканці зазначеного будинку самостійно відремонтували дах і частково встановили вікна. Щойно на законодавчому рівні буде встановлено механізм державної компенсації, КОВА проконтролює, щоб усі, хто має отримати компенсацію, неодмінно її отримав. Також будинок є в переліку на заміну вікон і дверей коштами державної субвенції».

Сьогодні на Свято-Покровську, 3 приїздили представники адміністрації, поспілкувалися з мешканцями будинку й принесли вибачення за прикру помилку. Влада запропонувала ЖБК допомогу в подальшому ремонті, зокрема заміні розбитих вікон у чотирьох квартирах.

Представники КОВА вибачилися перед мешканцями будинку на Свято-Покровській, 3 за прикру помилку в поданій інформації

Як раніше повідомляв Інформатор, вихователька дитсадочка з Гостомеля Тетяна Скиба врятувала життя понад 100 людей під час окупації, а також у Гостомелі відновлюють навіть незначні пошкодження в домівках мешканців громади.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Оксана Лук’яненко
Фото: Telegram-канал КОВА,
скріншоти з соцмереж,
із архіву Тетяни Скиби

Нагору