Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

ГЕРОЇЧНИЙ «ЖИРАФ»: нескорений форпост Ірпеня

24 лютого змінило життя й долю не лише людей, а й багатьох будівель БІГ-регіону загалом, та Ірпеня зокрема. На четверту добу після вторгнення окупантів ТРЦ «Жираф» прийняв на себе удар, вистояв, але від чисельних влучань ворожої артилерії будівля була зруйнована на 90%. Відважний блокпост «Жираф» став символом незламності українського духу та мужності наших захисників! Форпостом героїчної оборони Києва!

Історію та ідею створення «Жирафа» спеціально для Інформатора БІГ погодився розповісти директор ТРЦ Сергій Гачков:«Я його люблю, як свою рідну дитину. Це ж моє дітище. Спочатку зародилась ідея, далі я її виношував, а потім народився наш «Жираф». Коли він постраждав, йому було трохи більше 5 років. Тепер я його реабілітую, як поранене дитя і кидати не збираюсь!»

ТРЦ розпочав свою роботу 17 грудня 2016 року. Тут був магазин побутової техніки Comfy, мережевий продуктовий маркет «Фора», невеличкі крамнички квітів, ювелірних виробів, дитячих іграшок та безліч інших точок для шопінгу. Велике відділення служби доставки «Нова Пошта», а ще ресторанчики зі стравами азійської, американської, європейської кухні та кав’ярня, де відвідувачі насолоджувались запашною кавою. А перед входом до кінотеатру, дітей, наче магніт притягував макет Ірпеня в мініатюрі із залізною дорогою. Тут був клуб віртуальної реальності та єдиний у регіоні боулінг-клуб й ескалатор, який запустили у регіоні першим. А ще великий дитячий розважальний центр з атракціонами. Їх власники купували та привозили з різних куточків України: Павлограда, Ужгорода, Черкас, Києва, Чернігова.

Загальна площа складала 6500 кв.м., з яких понад 3 500 кв.м. займала розважальна зона – територія відпочинку та позитивних емоцій для гостей «Жирафа». «Ми мали 6 тис відвідувачів щодня та 290 робочих місць. «Жирафом» його назвали в народі, юридична ж назва ТОВ «Вів’єн». Акцент робили на дітях, адже громаді не вистачало місць, де б можна було розважити свою малечу, тож, ми фактично виконали потребу й прохання громади”,- розповідає Гачков. Торговий центр пофарбували в колір тварини – рудуватим, із притаманними їй плямами. Його складно було не помітити, ним захоплювалися.

«Ми мали 6 тис відвідувачів щодня та 290 робочих місць. «Жираф» – моє дітище,» – директор ТРЦ Сергій Гачков

Будівля розташована на межі Ірпеня та Бучі, але вважається власністю Ірпінськоі громади. «Жираф» опинився у сірій зоні, під окупацією не перебував, та прильотів зі сторони рашистів оминути не вдалось… 27 лютого 2022 року ворог атакував Ірпінь з напрямку Бучі – колона близько 100 одиниць броньованої техніки проривалася на столицю. Коли перші російські військові пройшли через вулицю Вокзальну та Яблунську, що в Бучі, то одразу дійшли до «Жирафа» і почали обстріл. Тоді охорона торгового центру та воїни територіальної оборони біля ТРЦ «Жираф» прийняли перший бій із переважаючими силами ворога та з допомогою ЗСУ відбили атаку окупантів. Разом із «Жирафом» вони стали легендарним блок-постом та щитом для столиці при подальших наступах. Обстріли велися там постійно. Все, як було, без перебільшень і таємниць, все, що відбувалося того злощасного дня, ексклюзивно для Інформатора БІГ погодився розповісти Фірдосі Ханкишиєв – начальник служби безпеки «Жирафа».

«Коли почався наступ, я ще з двома охоронцями лишився на позиції, охороняти ТРЦ. Я все бачив на власні очі і, скажу вам, що це було видовище не для слабкодухих. Я пройшов Афганістан, воював у АТО, тому знав, як відстояти та захистити свої кордони. Війна, це така штука, що здається, ти воюєш за батьківщину. А на справді ти воюєш за друга. От я і воював за друга – «Жирафа», коли почались «прильоти».

«Війна, це така штука, що здається, ти воюєш за батьківщину. А на справді ти воюєш за друга. От я і воював за друга – «Жирафа», коли почались «прильоти», – начальник служби безпеки ТРЦ Фірдосі Ханкишиєв

З 24-го по 25-те, розповідає Федір, ніч минула відносно тихо, а от вже 27-го, о 8:00, почалося пекло. «Жираф» атакували! Увесь час охорона магазину перебувала в середині й не помітити перший “приліт” було просто не реально, адже він попав у магазин «Фора» збоку, та розбив вітрину. Стріляли із БМД-3 великими снарядами. Їхні уламки й досі разом із іншими артефактами лишаються, як згадка, в імпровізованому музеї шашличної біля «Жирафа». А от небезпечні нерозірвані снаряди знаходили неподалік ТРЦ та знешкоджували ще й восени.

Уламки снарядів й досі разом із іншими артефактами лишаються, як згадка, в імпровізованому музеї шашличної біля «Жирафа»

«Експонати» імпровізованого музею

…Фірдосі не роздумуючи вибіг на вулицю, щоб оцінити всі ризики. Став біля пішохідного переходу, а там вже 5 десантників і БМД – відстань була лише 5 метрів. Чоловік зрозумів, що потрібно попередити своїх і побіг назад до магазина. Та за ним услід похапцем пішли рашисти. Але ж куди вони дійшли? До секс-шопу! Згодом, із фалоімітаторами у кишенях, їх там усіх знайдуть мертвими. Наші бійці нікого не пощадили.

«Всі 5 хлопців, які зайшли, там і померли. Наше ЗСУ підбило влучно БМД, де воно й розсипалось. Один російський військовий себе сам добив, сильно поранений був, а здатися не захотів. Іншого мертвого – знайшли біля балкону, два тіла лежали біля залізної дороги і ще один просто згорів. Панувати тут хотіла псковська десантна девізія – еліта, що висадилася в Гостомелі», – розповідає Фірдосі Ханкишиєв.

Два тіла лежали біля залізної дороги

Фірдосі згадує, що на території «Жирафа» стояло 20 російських БМД, військові бігали, як мурахи і не знали, шо робити, працювала артилерія. З обох сторін, рашисти хотіли прорватися в місто, тому влучали куди хотіли. Тож «прильоти» не оминули ТРЦ. 8:37 ранку. Друге попадання і… загорівся боулінг-клуб, потім дитяча кімната, повністю охопило вогнем другий поверх. А далі… дні… влучання за влучанням… бої… постріли… попел і руїни… Цікаво, що на 80% зберіглася декоративна косметика в «Єві», а от кінотеатр не вижив. «Орендарям він коштував 7 мільйонів гривень, все згоріло вщент», – каже директор ТРЦ Сергій Гачков.

Змогли захисники вборонити нашу землю, а от «Жираф», постраждав, йому довелося взяти удар на себе, та попри це він живий! Вже, коли завершились бої, минув час, Серій та Фірдосі разом із іншими працівниками власноруч почали розчищати територію навколо ТРЦ. «Лише 21 червня забрали три останніх тіла мертвих орків, що були під завалами, щоб обміняти їх на наших полонених з «Азовсталі», – розповідає очільник служби безпеки ТРЦ.

Коли завершились бої, минув час, почали розчищати територію навколо ТРЦ

Лише 21 червня забрали три останніх тіла мертвих орків, що були під завалами, щоб обміняти їх на наших полонених з «Азовсталі»

Натепер зруйновану будівлю розчистили і намагаються реконструюювати. «Ми маємо відбудувати ТРЦ. Хотілось би розширити другий поверх, зробити там більшу розважальну зону. Ми провели попередні розмови з орендарями і майже всі, хто з нами був, лишаються й чекають на відкриття. Втім коли, це буде можливим, сказати поки не можу. Ми шукаємо інвесторів, волонтерів, підприємців. Всім, кому не байдужа доля «Жирафа», долучайтеся до відбудови разом із нами»,- просить його директор, – «адже ми все відновлюємо власним коштом – місцева влада чи спонсори нам не допомагають. Якщо «Жирафчик» для вас був таким рідним і дорогим, як для нас, можливо саме ваша гривня або допомога будівельними матеріалами стануть завершальними у відбудові тепер вже історичного ТРЦ».

Шукають інвесторів, волонтерів, підприємців. Всім, кому не байдужа доля «Жирафа», просять долучайтися до відбудови (фото: вересень 2022)

Попередній план відбудови вже існує, та власники готові вислухати поради місцевих жителів, як покращити майбутній простір «Жирафа», рекомендації з його кращого облаштування. Якщо Вам цікаво, як зараз живе ТРЦ, переходьте на його сайт, щоб не пропустити кроки відбудови. Команда «Жирафа» створила Благодійний Фонд «Жираф Ірпінь», відкрила рахунки в банку та поставила за мету здійснити знаковий проєкт «Героїчний Жираф» в оновленому форматі. Зібрати на це, за попередніми розрахунками, необхідно $1,300,000.

Героїчний «Жираф» в Ірпені має постати з попелу й отримати друге життя! Адже відновлення та розвиток України починається з економіки. Поранений «Жираф» має стати на ноги, щоб продовжувати відродження нескореного міста!

Героїчний «Жираф» в Ірпені має постати з попелу й отримати друге життя! Адже відновлення та розвиток України починається з економіки (фото: вересень 2022)

Раніше Інформатор БІГ писав, що у Бучі збудують новий Епіцентр, який стане найбільшим у Київській області. Про роковини перших героїчних боїв за Бучу. А також про «Очі» Гостомеля: як гостомельчанин під час окупації допоміг ЗСУ врятувати аеродром «Антонов» та про історію подвигу героїчного селища Бородянка.

Інна Никоненко

Нагору