Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Одинадцять вівчарок з Нідерландів та нагородження найкращих поліцейських-кінологів в Ірпені. Як це було?

Сьогодні, 31 березня, до 29-ої річниці створення кінологічної служби МВС в Ірпені нагородили найкращих поліцейських-кінологів. А ще фонд Говарда Баффета передав поліції 11 вівчарок з Нідерландів. Цього разу не тільки бельгійських, а й німецьких. 

Інформатор БІГ на власні очі побачив відважних собак та кінологів, які вкладають всю душу у їх виховання та дресирування.

29 років тому було створено кінологічні підрозділи системи Міністерства внутрішніх справ. Ці підрозділи є надважливими, навіть у мирному житті для розкриття тяжких злочинів. Вони допомагають знайти та вилучати з незаконного обігу наркотики, вибухівку, зброю. І в усіх цих справах їм допомагають чотирилапі вихованці. За останні кілька років вони стали важливою частиною правоохоронних органів. Поліцейські собаки врятували чимало життів завдяки своїм унікальним навичкам та хоробрості.

“Головне, що є собаки, котрі шукають зниклих людей. Останні приклади, тільки на Київщині, доводять наскільки важливою є робота наших чотирилапих друзів”, – говорить очільник поліції Андрій Нєбитов.

Вступне слово очільника поліції Андрія Нєбитова

Журналістка “Інформатора БІГ” поспілкувалась з капітаном поліції, Валентиною Науменко про її чотирилапу напарницю бельгійську вівчарку Полю, якій всього півтора року, але вона найактивніша та найенергійніша зі всіх.

-Коли ви виховуєте собаку, швидко з’являється прихильність до неї?

-Так, дуже швидко, – відповідає Валентина, – в мене взагалі тут у вольєрах дві собаки  живуть, то вони навіть ревнують мене до Полі (усміхається).

-Скільки часу займає навчання та підготовка службової собаки?

-Чітко визначених термінів немає, ця робота може тривати місяць, два, півроку. Залежить від характеру собаки. Як вона сприймає процес роботи. Зазвичай навчання починається з 9-ти місяців, але це вже коли включаємо собаку в роботу, а так, можна з місяця потроху привчати до повідка, нашийника, команд.

Капітан поліції Валентина Науменко з напарницею Полею

Собаки, що прибули в Ірпінь з Нідерландів вже мають первинну підготовку і певні звички, а досвідчені кінологи будуть розвивати це й надалі. Чотирилапі ще стресують після переїзду, адже відстань 2000 кілометрів – досить велика. Кожного хвостатого оглянув ветиринар. Всі в гарному фізичному стані та добре себе почувають. Після періоду адаптації почнуть навчатись і тренуватись.

“Я сподіваюсь, що в квітні ми зможемо презентувати проєкт розвитку кінології на Київщині і добудову нового кінологічного центру, який працюватиме у нас, маю надію, вже цьогоріч”, – ділиться планами Андрій Нєбитов.

Начальник кінологічного центру Максим Піщанський розповів, що на території Київщини для собак використовуть спеціальні гумові чобітки. В комплекті їх чотири, на кожну лапу. Це важливо, бо в місцях, де ще нещодавно відбувались активні бойові зіткнення, дороги всипані склом, залізом, уламками від вибухових пристороїв та снарядів. Вони можуть травмувати чотиролапих. Спочатку собака має пройти навчання та звикнути до такого взуття. Важливо, аби це не викликало дискомфорт.

“Люди в берцах і собаки в чобітках. (сміється) На цьому взутті є спеціальні липучки, тому вони їх не скидають. У нас навіть є спеціальні балістичні окуляри для хвостатих. Службові собаки забезпечені не гірше, ніж люди, адже ми розуміємо, щоб натренувати собаку необхідні відповідні корми та відповідна амуніція. Та й ставитись до них варто не просто як до домашнього улюбленця, а як до напарника, який у тяжку хвилину потурбується про життя та здоров’я – й кінолога, й інших людей”, – Максим Піщанський, начальник кінологічного центру.

“Ставитись до собаки варто не просто як до домашнього улюбленця, а як до напарника, який у тяжку хвилину потурбується про  життя та здоров’я – й кінолога, й інших людей”, – Максим Піщанський

Також кінологи Київщини продемонстрували елементи слухняності, адже собака, насамперед має бути контрольована під час пошуку вибухових речовин, тому що, один невірний крок і це може призвести до непоправного. Першою показала свої вміння німецька вівчарка з кличкою Гайка. Вона розуміє команди німецькою мовою і з повною відданістю дивиться на свого напарника. Другою свої навички продемонструвала німецька вівчарка з патріотичною кличкою Пан. Пес розуміє команди державною мовою. Після демонстрації своїх вмінь залюбки ніжився в обіймах своєї напарниці.

Гайка – з відданістю виконувала всі команди

Після демонстрації слухняності Пан ніжиться в обіймах

Також очільник поліції області Андрій Нєбитов нагородив кінологів Київщини та правоохоронців Бучанського управління поліції відзнаками за сумлінне несення служби.

Спільне фото на пам’ять

Раніше Інформатор БІГ повідомляв про те, що в Ірпінь прибули поліцейські вівчарки з Нідерландів та про те, що кінологи Київщини за рік здійснили найбільшу в Україні кількість виїздів. А також кінологиня з Київщини здобула срібну нагороду чемпіонату України з гирьового спорту.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Дарія Сльоза

Нагору