Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

У Бородянці встановили скульптуру «Дівчинка під сонцем» як символ незламності

Чотириметрова скульптура роботи Євгена Примаченка, яку відкрили сьогодні, 2 квітня, на головній площі Бородянки на честь річниці звільнення Київщини, символізує незламність жителів селища, а її арки – спротив семи районів Київської області та Києва російським окупантам.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на інформацію, надану організаторами заходу.

Зазначається, що Бородянка разом з Бучею, Ірпенем та навколишніми селами, які  окупації були понад місяць, і де точились важкі бої, є одними з найбільш постраждалих від дій ворога. Одну з авіабомб агресор скинув на дев’ятиповерхівку на вулиці Центральній у Бородянці. У будинку жило майже 150 осіб, 24 з яких загинули під завалами. «Кадирівці» не пускали Бородянських рятувальників до будинку, під завалами якого були ще живі люди…

Коли звільнили Бородянку, в селище почало повертатися життя. І саме тоді на одній із світлин було зафіксовано дівчинку на гойдалці напроти того обгорілого будинку. На початку літа 2022 це документальне фото облетіло світові медіа, і надихнуло митців на створення скульптури.

На фоні скульптури позує Аліна – та сама дівчинка, яка була зображена на фото, що облетіло увесь світ

Нині того будинку вже немає, його розібрали, а гойдалка лишилась, і на ній нині гойдаються діти. Неподалік неї і встановили скульптуру «Дівчинка під сонцем» навпроти того самого поруйнованого будинку у тому ж сквері, де було зроблене фото.

Саме це фото облетіло світ і надихнуло на створення скульптури

У переосмисленні знімка скульптором Євгеном Примаченком  так замість гойдалки з’явилися сонячні промені, що, перехрещуючись, формують захисний купол над дівчинкою. Розташовані у вигляді арок, вони уособлюють опір семи районів Київщини та самої столиці.

На церемонію відкриття скульптури завітали високі гості

У відкритті скульптури взяли участь заступник голови Офісу Президента України Олексій Кулеба, Посол США в Україні Бріджит Брінк,  т.в.о. Голови Київської ОВА Дмитро Назаренко, скульптор Євген Примаченко, засновник та креативний директор агенції [isdgroup] Віктор Шкурба, в.о. Бородянського селищного голови Георгій Єрко.

 «Скульптура відображає потужний контраст життя та руйнування, що супроводжують українців усю війну — і перемогу життя у цьому контрасті. Понад рік війни, страшенно важка зима під обстрілами, подекуди без тепла і світла показали: українці не лише гідно дають відсіч ворогу на фронті, кожен і кожна чинять опір, стійко зносячи будь-які випробування. Ця дівчинка — не лише про Київщину, вона про усю Україну», — зазначив під час відкриття скульптури Олексій Кулеба.

Під час спілкування з жителями Бородянки

Дмитро Назаренко підкреслив, що ворогу не вдалося зламати нас завдяки нашим людям. «Під кулями українці рятували поранених, привозили ліки, евакуювали людей, роздавали продукти. Наша перемога складається з тисяч героїчних історій простих людей, які не скорилися і стали на захист рідних домівок. Вчителі, медичні працівники, водії, рятувальники, тероборонівці, волонтери, бізнесмени — ми дякуємо кожному. Все зруйноване — відновимо та зробимо ще краще. Ця скульптура – символ незламності та стійкості, символ наших мрій. Війна закінчиться нашою перемогою, і ми повернемо мир для наших дітей», — зауважив т.в.о. Голови Київської ОВА.  

Посол США в Україні розповіла, що вона вперше я побувала у Бородянці 5 червня 2022 року, і  побачила, які руйнування були вчинені росією. «Стоячи сьогодні тут, з вами, я віддаю честь українській беззаперечній рішучості та силі відновлювати свою громаду. Незалежна Україна надихає світ її мужністю, рішучістю та непохитною вірою в суверенне і демократичне майбутнє. Це те, що я бачила знову і знову відтоді, як тільки приїхала до Києва, — невпинне прагнення чинити опір і жити вільно. Американський народ гордий тим, що підтримує українців у своєму захисті та відновленні», — підкреслила Бріджит Брінк.

Відкриття скульптури “Дівчинка під сонцем” стало резонансною подією

 Для розробників ідеї було важливо, аби образ дівчинки не став пам’ятником загиблим, і щоб у жодному разі не зачіпав почуття їх близьких. А щоб він був гімном життю, щоб у ньому була та сама динаміка, яка рухає нас до перемоги. Про це розповів засновник та креативний директор агенції [isdgroup], що реалізує проєкт«Для нас це дуже “чутливе” місце та власне подія. Тож разом з Євгеном Примаченком ми знайшли образ сонячних променів, чия енергія саме про це, про наш супротив»,підкреслив Віктор Шкурба.

Бородянська територіальна громада планує наразі побудувати на місці зруйнованих нові будинки. Окрім того, у межах загальної відбудови запланована реконструкція центральної площі імені Тараса Шевченка, зокрема,   спорудження окремої музейної експозиції робіт Бенксі, реставрацію монумента Великого Кобзаря тощо.

ДОВІДКА. Скульптуру «Дівчинка під сонцем» встановлено в межах загальнонаціональної кампанії «Змагаймося за нове життя» агенцією ISD Group за сприяння Офісу Президента України у партнерстві з Бородянською селищною громадою, Київською обласною військовою адміністрацією за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що найбільший у  Бучанській громаді прапор України знову встановили по дорозі на Бучу та Ворзель, де під час воєнних дій ішов жорстокий бій.

Також Інформатор БІГ повідомляв, що у Бучі презентували пам’ятну монету «Крила свободи» до Дня Національної гвардії України.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Фото: агенція [isdgroup] та з соцмереж

Нагору