Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

За убивство і звірства в Гавронщині судитимуть російського військового

Перед судом постане заступник командира бойової машини ЗС РФ за вбивство та імітацію страти мирних жителів Гавронщини та за грабіжництво.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Telegram-канал Офісу Генерального прокурора

Зазначається, що за фактом жорстокого поводження з цивільним населенням, поєднаним з умисним вбивством та інших порушеннях законів і звичаїв війни (ч. ст. 438 КК України) прокурори Київської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно військовослужбовця російської федерації.

Йдеться про звірства, вчинені військовим у Бучанському районі під час окупації півночі Київської області.

«Розслідуванням встановлено, що у березні 2022 року, під час окупації села Гавронщина Бучанського району Київської області, обвинувачений зупинив на вулиці місцевого беззбройного цивільного мешканця, який не становив для нього жодної загрози. Погрожуючи зброєю, він змусив чоловіка лягти на землю та вибивав інформацію про його приналежність до Збройних Сил України й інших військових чи громадських формувань. Після побиття поставив потерпілого до стіни та вбив його пострілом у голову з автоматичної зброї», – йдеться у повідомленні.

Інший епізод щодо цього військового стосується ситуації, коли п’яний обвинувачений разом зі співслужбовцями імітував страту мирних жителів. Він зайшов до будинку, де було четверо беззбройних мирних людей, і наказавши їм зібратися в одній кімнаті, тривалий час їх допитував, тримаючи під прицілом. А потім наказав всім стати в шеренгу один за одним, мовляв, щоб не витрачати зайвих патронів на їхнє вбивство. Далі вистелив у стелю, імітуючи страту людей, та пішов, пообіцявши всіх розстріляти наступного дня.

І це ще не все.

«Єфрейтор разом з іншими військовослужбовцями РФ зайшли до будинку жінки та, погрожуючи зброєю, заволоділи її автомобілем. Через декілька тижнів аналогічним способом окупанти заволоділи транспортним засобом іншого мешканця села Гавронщина», – зауважують в Офісі Генпрокурора.

І повідомляють, що досудове розслідування проводить ГУ СБУ у м. Києві та Київській області, оперативний супровід здійснює ГВ КІБ ГУ СБУ у м. Києві та Київській області.

Раніше Інформатор БІГ повідомляв про  те, що російський підполковник та ще троє військовослужбовців загарбницької армії підуть під суд за те, що вони катували мирних мешканців Бучі та імітували їхню страту.

Також Інформатор БІГ повідомляв, що на Київщині зафіксовано 54 факти сексуального насильства окупантами.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Фото: Офіс Генерального прокурора України

Нагору