Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Бої в Мощуні та Гостомелі повністю зруйнували російський задум

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-майор Кирило Буданов зазначив, що перший день повномасштабного вторгнення рф та бої в Мощуні стали подіями, які зруйнували плани росії до кінця.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на інтерв’ю Кирила Буданова проєкту «Різні люди».

За словами начальника ГУР МО України, є фактом те, що ми дезорієнтували противника.

Також він, відповідаючи на запитання про ймовірність ядерної війни, зауважив:  «До ядерної війни ми не наблизились, але й не віддалились,ця загроза навіяна штучно. В теорії все можливо, але відсоток такої теорії майже нульовий. А закінчиться все це стратегічним програшем російської федерації. Стратегічний програш – це руйнування всієї стратегічної мети існування цього політичного утворення. Вони хотіли величі, щоб з ними всі рахувалися, біполярного  світу. Біполярний  світ можливо, і буде, але точно без них».

За словами Кирила Буданова,  потенціал російської армії до серйозних наступальних дій абсолютно вичерпаний. «Зараз вони мають серйозний потенціал для оборони. Це вже не та російська армія, яка могла проводити серйозні наступальні операції. Локальні ді на рівні Бахмута, по 50-70 метрів у день їм вдається проходити Це вже не рівень для, як вони самі казали, другої армії світу», – підкреслив він.

Нині у воєнних діях проти України задіяно станом на зараз майже 370 тисяч воєнного компоненту, майже 20 тисяч національної гвардії і майже 7 тисяч сукупності різних воєнізованих формувань, розповів Кирило Буданов.

Приблизно  80% з того, що каже власник так званої пвк «ваґнер» ― чиста правда. Кирило Буданов  зауважив, що ця так звана пвк під умовною назвою «ваґнер», на відміну від російської армії,  треба оцінювати як в цілому ефективний.  На цьому тлі ще більше загострились їхні конфлікти «ваґнера» з військовим керівництвом рф.

Відповідаючи на запитання про наш Інтернаціональний легіон, Кирило Буданов сказав, що  на початку березня 2022 року кількість заявок від іноземних добровольців вимірювалась кількома тисячами осіб, і з них обирали тих, хто підходить під наші критерії за морально-бойовими якостями. Також в Інтернаціональний Легіон намагались проникнути шпигуни з різних країн, хоча це низький відсоток. Їх наша власна безпека відфільтровувала на етапі відбору та співбесід.

За словами Кирила Буданова, агентурна мережа рф в Україні ще залишається, а от її потужність багато в чому виявилась міфом. Він назвав нормальним процесом здорову конкуренцію між спецслужбами, яка завжди є, і розповів, що у росії ми маємо свої джерела, які нас чудово інформують. І надав, що нині ми у стані війни з однією із найпотужніших існуючих  військових машин, та з дуже серйозною, на відміну від армії, максимально потужною системою спеціальних служб.

Також він звернув увагу, що недооцінювати противника було б неправильно, бо сили спротиву в росії ― розгалужені: вони часто не об’єднані в єдину систему, але переважно керовані організми.

І назвав майже нульовим протестний потенціал російського суспільства. Розхитати росію зсередини можна буде тільки тоді, коли до цього будуть готові еліти.

Кирило Буданов зауважив, що більшість радикально проросійськи налаштованого населення з першим заходом підрозділів Сил безпеки та оборони України у Крим в будь-якому форматі одразу рушить через поромну переправу на материкову частину росії.

Щодо участі білорусі в цій війні – Кирило Буданов зазначив, що надію втягнути лукашенка у війну путін втратив; боєприпаси з білорусі – майже все, що можна було, росіяни вивезли, нині використовують полігони білоруські для підготовки своїх мобілізованих.

Також він зазначив, що ударні дрони багаторазового використання (зі скидом боєприпасу) показали меншу ефективність через високу насиченість засобами ППО як у нас, так і у противника.

Відповідаючи на запитання про те, який момент війни для нього був найважчим, Кирило Буданов назвав бої за Мощун, які до кінця зруйнували плани російської федерації. «Потім вибивання їх з Ірпеня поставило крапку, але Мощун і бої в Гостомелі – це ті події, які просто зруйнували задум рф», – зауважив начальник ГУР МО України.

І нагадав, що більше 40% території України було окуповано з 24 лютого минулого року. «Зараз – менше 30. Ми маємо все зробити, щоб у 2023 році все закінчилось», – підкреслив Кирило Буданов.

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що у ніч з 18 на 19 травня понад 4 години на Київщині тривала повітряна тривога. Ворог атакував область безпілотниками, які знищили сили ППО.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору