Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Куди поділись депутати Гостомельської селищної ради?

На пресконференції в інформагенції Інрефакс-Україна секретар ради та в.о. голови Гостомельської селищної ради Анатолій Драпей, начальник Управління містобудування, архітектури та земельних ресурсів Гостомельської селищної ради Володимир Єрмолаєв попросили Президента України провести об’єктивне розслідування ситуації в Гостомелі та забезпечити відновлення нормального функціонування органу місцевого самоврядування.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на ІА Інтерфкс-Україна.

Анатолій Драпей звернув увагу на те, що Гостомель, як і інші населені пункти громади, дуже постраждали внаслідок бойових дій і потребують відновлення. Однак, за його словами, депутатський корпус не може нормально виконувати своїх повноважень і допомагати людям, бо його діяльність заблокована розпорядженням Гостомельської СВА, а на секретаря і в.о. голови селищної ради здійснюється тиск.

«З незрозумілих мені причин нас відсторонили торік від своїх посад та обов’язків. Нагадаю, нас обирав народ. Згідно Конституції, ми можемо скласти свої повноваження на наступних виборах і передати їх наступним депутатам. Крім цього, на мій погляд, є певна незаконна узурпація влади. Бо коли ми повернулись, після бойових дій в селище – тоді головою СВА був Тарас Думенко, який своїми незаконними розпорядженнями заборонив працівникам селищної ради взагалі приходити на роботу. Він мені оголосив, що у мене, як секретаря ради немає повноважень. З цим я не згоден, як і депутати», – зауважив Анатолій Драпей.

 

Він підкреслив, що влада змінюється, а ситуація залишається такою ж. Анатолій Драпей розповів, що, окрім того прокуратура проти нього всупереч законодавству відкрила кримінальну справу, за нібито незаконну виплату соцдопомоги жителям громади. Також він повідомив, що під тиском перебуває і начальник Управління містобудування, архітектури та земельних ресурсів Гостомельської селищної ради Володимир Єрмолаєв.

За словами Володимира Єрмолаєва, є ще один документ, який нині чинний –  розпорядження голови Гостомельської селищної ради Юрія Прилипка, який загинув на початку березня загинув від ворожої кулі. Прилипко видав розпорядження від 24 лютого 2022 року про дистанційну роботу працівників селищної ради, і воно не скасоване, що й стало підствою для продовження роботи співробітників селищної ради.

«Ми стали заручниками розпорядження, виданого у березні 2022 року начальником СВА Думенком про призупинення трудових відносин між нами і селищною радою. Він начальник СВА, а розпорядження видав про призупинення трудових відносин між нами і селищною радою. Це вже правовий нігілізм. Так перекреслена робота всіх працівників і депутатів. Спираючись на це розпорядження, були вибудувані звинувачення, які пред’явили мені, а також Анатолію Драпію, що ми з припиненими повноваженнями продовжували свою роботу. Так, я свої посадові обов’язки виконував у своєму кабінеті. У мене не було обмежень, бо я працюю через єдину електронну систему у сфері будівництва – це система, щоб уникнути корупції– маючи свій ключ доступу. Всі заяви щодо містобудівних дій надходили у мій особистий кабінет. Я рік працював, видав майже 20 містобудівних умов і обмежень для проектування. Адже люди зверталися не лише щодо відновлення об’єктів торгівлі. Облавтодор через особистий кабінет звернувся до мене для видачі містобудівних умов і обмежень, необхідних для відбудови зруйнованого моста через річку Ірпінь. Така процедура необхідна, щоб використовувати відповідні кошти», – зауважив Володимир Єрмолаєв.

І пояснив, що, з огляду на розпорядження Думенка, вийшло так, що він втручався у систему. Через це йому висунули обвинувачення. Володимир Єрмолаєв розповів, що він працює архітектором з 24 років, не мав ніяких проблем із законом, а в 63 роки вимушений захищатися від несправедливих звинувачень.

Учора Інформатор БІГ повідомляв, що прокурори Бучанської окружної прокуратури затвердили та скерували до суду обвинувальний акт стосовно колишнього начальника управління містобудування, архітектури та земельних ресурсів однієї з селищних рад Київщини за фактом несанкціонованого втручання в роботу інформаційних, електронних комунікаційних систем в умовах воєнного стану.

«Сьогодні (йдеться про 27 червня) я знову був у СВА, попросив, щоб мене долучили до роботи. Коли під’їхав до адмінбудівлі, до мене підійшла бабуся, каже: у мене згорів будинок, мені треба якісь документи, щоб отримати компенсацію. Я кажу: якщо мене зараз візьмуть на роботу, я вам допоможу. Та заступник голови СВА сказав, що мене не можуть взяти на роботу, хоч і погодився, що розпорядження голови СВА не законне. Я запропонував його відмінити», – каже архітертор.

Про те, що потрібно відновити роботу селищної ради, депутатського корпусу говорили під час пресконференції й інші депутати Гостомельської селищної ради.

А за словами Анатолія Драпея, тиск на нього і Володимира Єрмолаєва здійснюється за підтримки нинішнього голови КОВА Руслана Кавченка.

Також секретар і в.о. голови Гостомельської селищної ради повідомив, що підготовлене звернення до Президента України Володимира Зеленського з проханням втрутитись у ситуацію. Він зачитав звернення. Ось фрагмент:

«Шановний пане Президенте! Ми, депутати Гостомельської селищної ради, звертаємось до вас з надзвичайно важливим питанням, пов’язаним з рейдерським захопленням нашого органу місцевого самоврядування. Ми беззаперечно стверджуємо, що за цими незаконними діями стоїть організатор, екс-прокурор Бучанської окружної прокуратури Руслан Кравченко. Він ініціював порушення кримінальних справ проти посадових осіб Гостомельської селищної ради, на замовлення політичних опонентів з метою відсторонення їх від контролю та майна громади та придушити голос наших обраних депутатів…  Хоча всі фальшиві справи були порушені ще рік тому і забуті після того, як прокурора Бучанської окружної прокуратури Руслана Кравченка було призначено на посаду керівника КОВА, переслідування знову активізувались. Ми звертаємось до вас з проханням вжити невідкладних заходів для припинення цього рейдерського захоплення та захисту законно обраних представників Гостомельської селищної ради. Просимо вас особисто доручити відповідним органам провести об’єктивне розслідування цієї ситуації та забезпечити відновлення нормального функціонування нашого органу місцевого самоврядування», – йдеться у зверненні.

Що ж, звинувачення серйозні – як з боку прокуратури до посадових осіб Гостомельської селищної ради, так і навпаки. Зрозуміло одне – для того, щоб справедливість була встановлена, має справді відбутися об’єктивне і неупереджене розслідування.

Як це буде? Покаже час. Беззаперечно ясно одне – жителі Гостомельської громади, яка і так постраждала від російського вторгнення, не повинні залишатися сам-на-сам зі своїми проблемами. Ці люди й так надто багато пережили і вистраждали.

Нагадаємо, 8 травня в Ірпінському суді відбувся розгляд клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою Володимира Єрмолаєва. Суд ухвалив рішення щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання. Більше інформації, подробиці цієї справи, а також відеокоментар адвоката у нашому Telegram-каналі.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про скандал у Гостомелі через відновлення житлового фонду 

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору