Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Бучанська дитяча школа мистецтв: реновація заради майбутнього

Бучанська дитяча школа мистецтв імені Левка Ревуцького – позашкільний навчальний заклад у Бучі, створений у 1991 році. За час існування закладу з його стін вийшло багато випускників. Хтось продовжив професійне навчання у вищих спеціалізованих закладах, окремі – стали віртуозами та зірками. А тепер – школа, відновлена та причепурена, після ремонту та художнього оформлення, стала більш показною.

Журналістка Інформатора БІГ  була сьогодні присутня на події та розділила щасливу мить з представниками благодійного фонду, учнями та викладачами Бучанської школи мистецтв.

Усі роботи були виконані в рамках благодійного проєкту з реновації та оснащення школи, який фінансують німецькі донори – некомерційна організація #WeAreAllUkrainians та фонд help alliance від німецького авіаперевізника Lufthansa. Загальне фінансування проєкту – понад 10 мільйонів гривень.

На святі верховодив зразковий дитячий хореографічний колектив “Фантазія” – і дорослі, і молодше покоління колективу. Запальні танці тішили глядачів –  представників благодійного фонду, учнів та викладачів Бучанської школи мистецтв, запрошених вимушено переміщених осіб, міського голову Бучі, а надто – першого директора школи мистецтв – Анатолія Пінчука.

Перший директор школи мистецтв – Анатолій Пінчук також відвідав захід

Зразковий дитячий хореографічний колектив “Фантазія”. Керівники: Ганна, Тетяна Муляр та Анастасія Якубенко.

Історія:

Співпраця школи мистецтв, українського фонду BGV та німецьких донорів бере свій початок від 18 червня 2022 року, коли у Мюнхенській філармонії в Німеччині відбулося музичне дійство Concert For Tomorrow. Це був виступ зірок Мюнхенського симфонічного оркестру, який об’єднався спільно з українськими музикантами у рамках благодійного концерту. Серед українських митців були біженці, що втекли до Німеччини через війну на батьківщині. Концерт у філармонії зібрав початкову суму коштів на відновлення Бучанської дитячої школи мистецтв. У серпні завдяки пожертвам пасажирів своїх рейсів до благодійного проєкту долучився головний спонсор ініціативи – національний авіаперевізник Німеччини Lufthansa.

У серпні 2022-го Благодійний фонд BGV та Відділ культури, національностей та регілій Бучанської міськради підписали угоду про співпрацю, за яким фонд спільно з німецькими донорами мали відновити школу мистецтв у Бучі. На першому етапі  на початок 2023 року благодійники виконали комплексний ремонт школи – відновили покрівлю, парапети, огорожі, ґанок, відремонтували частину класів для занять та комунікаційні системи. А також замінили вікна, частково двері, встановили сучасні навігаційні елементи у приміщенні та надали надпотужний генератор.

Фонди закупили та передали команді закладу техніку – 40 ноутбуків та музичні інструменти: 7 сучасних електронних піаніно, 4 гітари, 6 сучасних синтезаторів, 2 віолончелі, 3 скрипки та акордеон. Коштами благодійників було облаштовано додаткові кабінети для музичних занять для збільшення кількості дітей, що навчатимуться в школі. Окремо облаштували інклюзивний простір, щоб забезпечити безбар’єрний доступ до всіх видів занять дітям із інвалідністю. До цього всього було запроваджено 100 річних стипендій для навчання у Бучанській дитячій школі мистецтв дітей з родин, які перебували у складних матеріальних умовах.

Маленькі та талановиті вихованці школи мистецтв

Які плани?

Німецькі благодійники спільно з українськими партнерами продовжать роботи з реновації та оснащення Бучанської дитячої школи мистецтв імені Левка Ревуцького. До нового навчального року тут планують укомплектувати художні класи, закупити нові меблі, телевізійну техніку для організації навчального процесу, а також закупити партію музичних інструментів для духового оркестру.

Талановита Віолетта Гребінник із композицією Bella ciao

Сьогодні на заході талановита Віолетта Гребінник зіграла композицію Bella ciao. Цю скрипку у березні цього року їй презентували німецькі благодійники.

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що Бучанська дитяча школа мистецтв отримала потужний генератор від німецьких благодійників, про модульні заклади освіти – альтернатива зруйнованим українським школам, та про те, що німецький благодійний фонд подарував школі мистецтв у Бучі музичні інструменти.

 Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Дарія Сльоза

Нагору