Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Страшна ніч в Одесі. Священик УПЦ: «Богородиця вам цього не пробачить»

Внаслідок ракетного атаки рф на Одесу у ніч на 23 липня зруйновано житлові будинки, є загиблі й поранені, пошкоджено пошкоджені памʼятки архітектури у місті, яке 25 січня цього року взяла під свою охорону ЮНЕСКО.

Про це повідомляє Інформатор БІГ із посиланням на Одеську ОВА та інші офіційні джерела

«Чергова ракетна атака росіян на мирну Одесу. Зруйновані 6 житлових, в тому числі багатоквартирних будинків. Пошкоджені дві памʼятки архітектури, храм. Понівечені десятки автівок. В багатьох будівлях вибиті вікна, пошкоджені дахи та фасади», – йдеться у повідомленні Одеської ОВА.

Наприкінці січня 2023 року частину Одесу як важливу культурну пам’ятку  включено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

«Частину історичного центру Одеси занесли до списку Всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою, надавши їй статус особливого захисту від шкоди внаслідок російського вторгнення. Таке рішення  ухвалив відповідний комітет цієї міжнародної організації на 18-й позачерговій сесії, яка другий день тривала в Парижі. Номінована зона обмежена Приморською, Торговою, Садовою вулицями, Соборною площею, Преображенською, Жуковського, Польським і Карантинним узвозами, провулком Нахімова і Суворовською алеєю парку Шевченка. В окреслених межах знаходиться 42 об’єкти — це пам’ятки культурної спадщини національного та місцевого значення», – зазначає одеське видання Думская.

Наслідки російської атаки на історичні будівлі

У попередні дні росія під час атак на Одесу завдавала ударів по історичних пам”ятках, тож у четвер, 20 липня, ЮНЕСКО обмінялася думками з керівниками об’єктів Всесвітньої спадщини, щоб підтвердити підтримку Організації захисту історичного центру Одеси та визначити нагальні потреби в допомозі.

“ЮНЕСКО знову закликає припинити напади на культурні цінності, які захищені широко ратифікованими міжнародними нормативними документами”, – ідеться у заяві ЮНЕСКО.

Пошкодження у місті

І ось цю перлину України, місто зі своїм унікальним колоритом і атмосферою, де живуть добрі й іронічні люди, де кожен приїжджий знаходив щось до до душі, уже кілька днів поспіль бомбить ворог. От і вночі 23 липня рф вчергове атакувала Одещину.

«Загалом противник застосував 19 ракет різних типів: 5 крилатих «Онікс» з берегового ракетного комплексу «Бастіон» (Крим); 3 крилаті ракети повітряного базування Х-22 – пуски здійснювались з літаків Ту-22МЗ (акваторія Чорного моря); 4 крилаті ракети морського базування «Калібр» – імовірно з підводного човна (акваторія Чорного моря); 5 крилатих ракет наземного базування «Іскандер-К» (Крим); 2 балістичні ракети «Іскандер-М» (Крим), зазначають у Повітряних силах ЗСУ.

Порятунок постраждалих внаслідок російської атаки

У Національній поліції розповідають, що станом на 4:00 у ранку що загинула 1 людина та 22 – поранено.

«росія жорстоко знищує не просто пам’ятки архітектури, а зосередження духу колоритного міста з багатостолітньою історією. Внаслідок нічних обстрілів загинув чоловік 1974 року народження. Його посікло осколками. 22 осіб травмовані. Серед них 4 дітей: 11, 12 років та двоє 17-ти річних. Вся Україна нині з Одесою», – зауважив очільник МВС Ігор Клименко.

«Унаслідок ракетної атаки пошкоджень та руйнувань зазнали об’єкти цивільної інфраструктури, багатоповерхові та приватні житлові будинки, автомобілі громадян. У багатьох будинках пошкоджені фасади та дахи, вибиті вікна. Пошкоджень зазнала і одна з релігійних споруд у центрі міста, де спалахнула пожежа. Працівники поліції спільно з представниками інших служб працюють на місцях подій. Правоохоронці фіксують наслідки ворожої атаки», – розповідають у Національній поліції України.

Пожежні рятують церковні речі

Серед пошкоджених ворогом історичних пам’яток – Спасо-Преображенський кафедральний собор, найбільший православний храм Одеси, який був закладений у 1794 році, освячений – у 1808-му. У 1936 році церква була зруйнована, а в 2005-му – відновлена.

Ікона Касперівської Божої Матері, яку вважають покровителькою Одеси

Зазначимо, що храм, який має статус Памʼятки культурної спадщини України, відноситься до московського патріархату. Але навіть це росіян не зупиняє.

Одеса після атаки

З-під завалів храму, як повідомляє УНІАН,  дістали Касперівську ікону Божої Матері – її називають покровителькою Одеси.

 

А що кажуть священики? «Клірик Одеської єпархії УПЦ, архідиякон Андрій Пальчук записав емоційне відео, в якому розповів про наслідки российского ракетного удару по Спасо-Преображенському кафедральному собору. “Руські тварі влучили у собор, який будувала вся Одеса. Влучило просто у вівтар, все у мотлох просто зруйновано. Собору більше немає…  Дякую, руські браття… Дякую, ваша святість (імовірно, йдеться про патріарха всієї Русі Кирила – УНІАН), що ви влучили у саме серце митрополита Агафангела (настоятель храму – УНІАН). Богородиця вам цього не пробачить”», – передає УНІАН слова священика.

 

До речі, цікаво, що у російській версії Вікіпедії інформація про руйнування собору з’явилась ще вночі, майже відразу після «прильоту». Таке враження, ніби хтось сидів і чекав, щоб внести правку. В Українській версії на 12.30 текст залишився такий, як і раніше.

У російській версії Вікіпедії дуже швидко повідомили про руйнування храму

Серед культурних пам’яток в Одесі постраждав не лише Спасо-Преображенський собор. Зруйновано й інші  історичні будівлі – Будинок вчених, житлові будинки, будівлю Одеського державного музичного ліцею імені професора П.С. Столярського, а також об’єкти портової інфраструктури, – зазначають у Міністерстві культури та інформаційної політики України і зауважують: «МКІП готує відповідні звернення до Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та Комітету Другого протоколу Гаазької конвенції».

Нині в Одесі ліквідовують наслідки російської атаки.

Ранкові вулиці Одеси після російської атаки

Як стало відомо Інформатору БІГ з власних джерел, попри важку ніч, одесити масово виходять на вулиці, щоб прибрати наслідки нічної атаки. Найбільше  людей зібралося біля Спасо-Преображенського собору. Також звичайні громадяни йдуть до Будинку Вчених, який зазнав значного руйнування. Кожен бере свій інструмент – мітли, лопати, кирки. Як завжди, осторонь не залишилися баристи й ресторації, вже організована роздача ранкової кави та перекуси.

Наслідки руйнування собору

«Ракети проти мирних міст, проти житлових будинків, собору… Жодного виправдання російському злу бути не може. Як і завжди, це зло програє. І за Одесу обовʼязково буде відповідь російським терористам. Вони відчують цю відповідь. Усім, хто постраждав від цієї чергової терористичної атаки, надається допомога. Я вдячний усім, хто допомагає людям, і всім, хто думками та емоціями – з Одесою. Ми пройдемо це. Ми повернемо мир. І для цього треба перемогти російське зло», – підкреслив Президент. Володимир Зеленський.

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що у ніч на 17 липня пролунали вибухи на Кримському мосту.

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що  9 липня ворог ударив по пункту незламності міста Оріхів Запорізької області під час видачі людям гуманітарної допомоги. 

 Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Фото та відео з відкритих джерел

Нагору