Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Марки війни: Укрпошта очима філателіста

Днями Укрпошта оголосила про випуск чергового набору «Винищувачі зла», який став продовженням серії поштових марок, конвертів, тощо, які продовжили воєнну серію, розпочату торік відомою маркою “Русскій воєнний корабль, іді…!”

Про це повідомляє Інформатор БІГ Інформатор БІГ з посиланням на Укрпошту та інші джерела.

«Посилення Повітряних Сил ЗСУ американськими літаками F-16, одними з найкращих та економічно ефективних реактивних винищувачів у світі, може змінити баланс сил на користь України і вплинути на перебіг російсько-української війни. Літак F-16 добре зарекомендував себе під час десятків воєн і сьогодні наймасовішим винищувачем четвертого покоління, що перебуває на озброєнні багатьох країн світу. Автор поштового випуску «Винищувачі зла» Максим Паленко на малюнку метафорично зобразив, як українська армія нищить московський кремль – символ «Імперії зла», перетираючи його на винищувальній тертушці. На конверті лицар у шоломі-тризубі уособлює благородність, силу та честь українського воїнства, яке боронить рідну землю», – зазначили в Укрпошті, оголосивши про можливість придбати новий випуск.

Вартість випуску, до якого входить аркуш, конверт і картка «Винищувачі зла» становить 172 гривні. Тираж марки — 600 000 примірників.

Торік Укрпошта випустила 11 комеративних (присвячених загальній тематиці, у цьому випадку – воєнній) поштових марок. Цьогоріч – уже 10, крайньою із яких є марка «Винищувачі зла». Кожна з цих марок є знаковою, адже відображає певну подію, чи присвячена фахівцям або явищам, пов’язаним із повномасштабним вторгненням рф в Україну. Так, привід не веселий, але ці поштові знаки відбражають героїзм українців на кожному етапі війни з рф.

14 червня цього року Укрпошта отримала почесні відзнаки найавторитетнішої галузевої премії у сфері поштової та експрес-доставки «World Post & Parcel Awards 2023» відразу в трьох категоріях: «Філателістична кампанія року», «Поштовий оператор» та в спеціальній номінації «Лідер галузі».

«Приклад Укрпошти довів, що ця галузь може мати надзвичайний попит та популярність. Українською філателією стали цікавитися не лише всередині країни, а й у світі. Про українські марки писали світові медіа: CNN, the Guardian, The Times, The Washington Post, Bloomberg та ін.», – зазначив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Розповімо про марки, які стали знаковими.

«Русский военный корабль, иди… !»

Вочевидь, усі пам’ятають ажіотажний попит на першу воєнну марку в Україні. Її Укрпошта випустила  12 квітня 2022 року на вшанування  пам’яті українських прикордонників – оборонці острова Зміїного. Створив марку художник Борис Грох, ставши переможцем конкурсу на дизайн марки.

“Кримський міст”

«Через два дні після офіційного введення марки в обіг сталася подія, яка кардинально вплинула на її сприйняття та розпочала новий етап в історії української філателії. 14 квітня 2022 року ракетний крейсер «Москва», зображений на марці та відправлений за заданим маршрутом, потопили українські військові за допомогою протикорабельних ракет «Нептун». Після цього бажаючих придбати пророчу поштову марку «Русскій воєнний корабль, іді …!» виявилося в тисячі разів більше, ніж це дозволяв тираж, який становив 1 мільйон примірників, що було рекордом для художніх поштових марок за останні 15 років. Зазвичай вони випускаються тиражем 100-130 тис. прим. Поштова марка з кораблем стала найдорожчим лотом, проданим на благодійному аукціоні від Prozorro за 5 млн грн. Також поштова марка продавалася як на українських, так і на світових маркетлейсах, наприклад, на еBay вартість поштової марки сягала близько 1 тис дол.», – зауважили в Укрпошті.

До того ж як повідомляв Інформатор БІГ, марку  “Русскій воєнний корабль, іді…!”, українці назвали найкращою воєнною маркою 2022 року, взявши участь в опитуванні в застосунку “Дія” та на інших ресурсах, де першість саме ця марка отримала завдяки 197 814 голосів. .

До речі, як продовження серії про «русскіє воєнниє кораблі» Уарпошта 23 травня 2022 року Укрпошта випустила марку у двох номіналах: «Русскій воєнний корабль… Все! Смерть ворогам!» та «Русскій воєнний корабль… Все! Слава нації!», як нагадування про потоплений російський крейсер «Москва».

А в квітні цього року, до річниці випуску поштової марки України воєнного часу «Русскій воєнний корабль, іді…!» Укрпошта підготувала спеціальний лімітований благодійний випуск у 1000 примірників – презентаційну рамку «Русскій воєнний корабль, іді …!», де міститься поштова картка, а також та сама знаменита марка з відбитком саме того штемпеля «Перший день», яким марка гасилася в день введення в обіг на київському головпоштамті рік тому.

Ціна рамки становила 1600 грн., тисячу з яких Укрпошта пообіцяла спрямувати на закупівлю квадрокоптерів для ЗСУ.

«ВІЛЬНІ. НЕЗЛАМНІ. НЕПЕРЕМОЖНІ».

Марка «ВІЛЬНІ. НЕЗЛАМНІ. НЕПЕРЕМОЖНІ», випущена до 31-ї річниці Незалежності України – у серпні минулого року – посіла друге місце у рейтингу поштових марок воєнного часу, набравши 123 667 голосів. Цією маркою, створеною художником Антоном Хрупіним, вшанували українців, які для всього світу стали справжніми героями.  Тираж марки становив 1 000 000 примірників, номінальна  вартість — 60,00 грн.

“ВІЛЬНІ. НЕЗЛАМНІ. НЕПЕРЕМОЖНІ”

Дизайн марки не передбачав перфорації країв. Можливо, це стало причиною того, що на неї не було ажіотажного попиту. Коли автор цих рядків купувала марку в одному з поштових відділень на Київщині, знайома співробітниця відділення розповіла, що марку беруть надто мляво, тоді як на попередні воєнні поштові знаки був великий попит. І все ж це не применшує її місця у ряду поштових марок воєнного часу.

«Доброго вечора, ми з України!» 

На третьому місці рейтингу з 97 629 голосами – Поштова марка «Доброго вечора, ми з України!», випущена 28 липня 2022 року –  з нагоди Дня Української Державності. Наклад марки склав три мільйони примірників.

“Доброго вечора, ми з України”!

«Саме фразу «Доброго вечора, ми з України!» обрали українці, з-поміж п’яти представлених на голосуванні тем, як сюжет наступної поштової марки України воєнного часу. За словами авторки поштового випуску Анастасії Бондарець, її малюнок про те, як кожен українець робить все від нього залежне, в силу своїх можливостей, аби наблизити нашу Перемогу», – зауважує Укрпошта.

«Пес Патрон»,

Народний улюбленець – чотирилапий розмінувальник – на піку своєї популярності удостоївся від Укрпошти не просто марки, а цілого сета з восьми поштових марок «Пес Патрон», немаркованого  художнього конверт C5, немаркованого художнього конверта С6 та листівки, які вийшли 30 серпня 2022 року.

“ПЕС ПАТРОН”

«Новий поштовий випуск присвячено найвідомішому у світі песику-розмінувальнику та талісману українських рятувальників. Джек-рассел-тер’єр із кличкою Патрон служить у лавах Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Нагороджений медаллю «За віддану службу», – зауважила Укрпошта.

Тираж маркового аркуша авторства Олександра Нікітюка — 1 000 000 екземплярів. Коштував сет 340.00 грн, але розбирали його досить жваво, що й казати – такий знаменитий чотирилапий боєць!

БІГ-регіон на поштових марках

«УКРАЇНСЬКА МРІЯ» – ця третя за ліком марка воєнного часу вийшла 28 червня. На ній – символічне зображення знищеного літака, який базувався на Бучанщині, і який є уособленням того, що неможливо знищити українську мрію та прагнення до свободи.

«Основою ескізів поштової марки, конвертів, листівки та штемпеля став малюнок 11-річної художниці Софії Кравчук із м. Любомль Волинської області, яка зобразила найпотужніший у світі літак АН-225 «Мрія», який летить до зірок та прикрашений рожевими квітами. Цей найбільший у світі крилатий транспортник, знаний не лише як багаторазовий рекордсмен, а й як учасник багатьох гуманітарних місій. Укрпошта вперше на поштовій марці «УКРАЇНСЬКА МРІЯ» застосувала новий номінал U (еквівалент 12 грн). Він замінив собою номінал V, який раніше був надрукований на українських марках, а нині ця літера стала символом у агресора», – зауважує Укрпошта.

“Українська мрія”. Фото Арміяінформ

«ПТН ПНХ!». Цю поштову марку Укрпошта презентувала до річниці повномасштабного вторгнення рф в Україну. Погашення спеціальним штемпелем «Перший день» відбулося 24 лютого 2023 року в Києві на головпоштамті, а також у регіонах. На марці зображено графіті найвідомішого вуличного художника та політичного активіста Бенксі на стіні пошкодженого будинку у Бородянці.

«Маленький хлопчик, який відправляє в нокаут дорослого чоловіка, – алегоричний образ, це боротьба України з рф. Наша маленька, порівняно з росією країна, мужньо та відважно вступила в нерівний бій з противником і, попри всі складнощі, виборює свою Перемогу. Тираж поштової марки – 1 500 000 примірників або 250 тисяч маркових аркушів. Номінал марки – F (відповідає тарифу на пересилання рекомендованого листа масою до 50 г у межах України). Вартість маркового аркуша – 180 грн, з яких 42 грн – благодійний внесок. До марок також випущено конверт «Перший день», художній конверт, картку, презентаційну папку та рамку, тематичне худі.

ПТН ПНХ

Поштова марка «ПТН ПНХ!» – благодійний випуск Укрпошти. Зібрані доброчинні кошти будуть спрямовані на гуманітарні потреби, зокрема на навчальні заклади, які постраждали від російської агресії», – зазначає Укрпошта.

Поштовий блок «Не забудемо! Не пробачимо! Буча. Ірпінь. Гостомель». Інформатор БІГ анонсував випуск Укрпоштою нової поштової марки «Не забудемо! Не пробачимо! Буча. Ірпінь. Гостомель», до річниці звільнення Київщини.

«Не забудемо! Не пробачимо! Буча. Ірпінь. Гостомель»

Цей блок,  присвячений містам-героям БІГ-регіону, Укрпошта презентувала 31 березня 2023 року Погашення «Перший день» відбулося деться в київському головпоштамті. Спецпогашення проходитиме в Ірпені, Бучі та Гостомелі. Одночасно із веденням в обіг нового поштового блоку Укрпошта запроваджує постійно діючі штемпелі з перевідною датою «Місто Героїв. Буча», «Місто Героїв. Ірпінь», «Місто Героїв. Гостомель», які закріпляються за відповідними відділеннями поштового зв’язку цих міст і будуть доступні клієнтам у будь-який день.

“Херсон – це Україна”

Тираж поштового блоку «Не забудемо! Не пробачимо! Буча. Ірпінь. Гостомель» складає 100 000 примірників. Вартість, як зауважує Укрпошта – 54 гривні. А ще до поштового блоку випущено конверт “Перший день”, художній конверт та три листівки, присвячені містам–героям БІГ-регіону, – звернув увагу Інформатор БІГ.

На поштових марках блоку зображено документальні фото зі знищеною колоною ворожої техніки на вулиці Вокзальній в Бучі, переправи через річку Ірпінь, яка була головним шляхом евакуації для мирного населення та малюнок найбільшого в світі транспортного літака АН-225 «Мрія» на аеродромі в Гостомелі, який знищили окупанти. Крім того, у дизайні блоку використано зображення червоно-білої сигнальної стрічки, якою традиційно огороджуються місця злочинів. На художньому конверті до випуску представлено фотоколаж із зображень перших шпальт світових газет «I», «Metro», «Daily Express», «Daily Mirror», «The Guardian», «Daily Mail», «The Times», «Financial Times», які висвітлювали ці події. Художні картки випущено в колаборації з ДУ «Український інститут» та креативною агенцією «Киїфорнія» і є частиною проєкту «Листівки з України», який розказує світу про зруйновану культурну спадщину України», – зауважили в Урпошті.

“Зброя Перемоги”

І деталізували, що на блоці використані матеріали фотокореспондента Радіо Свобода Сергія Нужненка та фотографа Михайла Джоса. Автор малюнку поштової марки, присвяченої Гостомелю – художник Олександр Нікітюк.

Ексклюзивний клясер

За підсумками минулого року Укрпошта видала ексклюзивний клясер вартістю 18900.00 грн  на замовлення Укрпошти всесвітньовідомим виробником аксесуарів для філателії Leuchtturm (Німеччина), У ньому – унікальна колекцію поштових марок України воєнного часу 2022 р.в. (в аркушах) і конвертів з погашенням “Перший день” до них. До складу клясеру входить:

– Марковий аркуш «Русскій воєнний корабль, іді … !» W
– КПД «Русскій воєнний корабль, іді … ! W» з погашенням “Перший день. Київ”
– Марковий аркуш «Русскій воєнний корабль, іді … !» F
– КПД «Русскій воєнний корабль, іді … ! F» з погашенням “Перший день. Київ”
– Марковий аркуш «Русскій воєнний корабль … ВСЬО!» W
– КПД «Русскій воєнний корабль … ВСЬО!  W» з погашенням “Перший день. Київ”
– Марковий аркуш «Русскій воєнний корабль … ВСЬО!»  F
– КПД  «Русскій воєнний корабль … ВСЬО! F» з погашенням “Перший день. Київ”
– Марковий аркуш «Українська Мрія»
– КПД «Українська Мрія» з погашенням “Перший день. Гостомель”
– КПД «Українська Мрія»  з погашенням “Перший день. Київ”
– Марковий аркуш «Доброго вечора, ми з України!» М
– КПД «Доброго вечора, ми з України! М» з погашенням “Перший день. Київ”
– Марковий аркуш «Доброго вечора, ми з України!» W
– КПД «Доброго вечора, ми з України! W» з погашенням “Перший день. Київ”
– Марковий аркуш «Пес Патрон»
– Набір з 2-х КПД «Пес Патрон»  з погашенням “Перший день. Київ”
– Блок «Вільні. Незламні. Непереможні»
– КПД «Вільні. Незламні. Непереможні» з погашенням «Перший день. Київ»
– Блок «До 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди. Сад божественних пісень»
– КПД «До 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди. Сад божественних пісень» з погашенням “Перший день. Київ-Сковородинівка-Нью-Йорк.”
– Марковий аркуш «Слава ЗСУ!»
– КПД «Слава ЗСУ!» з погашенням “Перший день. Київ”
– Марковий аркуш «Кримський міст на біс!»
– КПД «Кримський міст на біс!»  з погашенням “Перший день. Київ”
– Марковий аркуш «Зброя Перемоги»
– КПД «Зброя Перемоги» з погашенням “Перший день. Київ”
– Марковий аркуш «Херсон – це Україна!»
– КПД «Херсон – це Україна !»  з погашенням “Перший день. Київ”
– КПД «Херсон – це Україна!»  з погашенням “Перший день. Херсон”
– Марковий аркуш «Переможного Нового року!»
– КПД «Переможного Нового року!» з погашенням “Перший день. Київ”

“Переможного нового року!”

Поштові марки на воєнну тематику, видані у 2023 році:

Поштовий блок «Воїни світла. Воїни добра» ( «Дорожники», «Енергетики», «Водопостачальники», «Зв’язківці», «Газовики»)

Марка «ПТН ПНХ!»

Поштовий блок «Не забудемо! Не пробачимо! Буча. Ірпінь. Гостомель» («Місто Героїв. Буча», «Місто Героїв. Ірпінь», «Місто Героїв. Гостомель»

Поштовий блок «Слава Силам оборони і безпеки України!

Поштовий блок «Діти Перемоги малюють Україну майбутнього» ( «Найзаповітніша мрія. Олександра Федорчук, 14 років»., «Голуб миру. Вероніка Іванцова, 9 років», «Дорогою в майбутнє. Олександра Бушинська, 13 років», «Все буде Україна! Анастасія Мисько, 12 років»,  «Щастя – це бути вдома. Варвара Колесова, 9 років», чіпка «EUROPA. Мир – найвища цінність людства»,  «Мир. Перемога. Україна», «Мир – найвища цінність людства»)

Марка «Слава Силам оборони і безпеки України! Головне управління розвідки Міністерства оборони України»

Марка «Слава Силам оборони і безпеки України! Служба безпеки України»

Марка «Винищувачі зла».

Торік 14 жовтня на честь Дня захисників і захисниць України Укрпошта випускає перші марки в новій серії «Збройні Сили України».

Раніше Інформатор БІГ писав про нові поштові марки від Укрпошти «Воїни світла. Воїни добра», які були створені на честь дорожників, зв’язківців, енергетиків, водопостачальників та газовиків ,а також про графіті в Бородянці, Ірпені та Гостомелі: таємничий Banksy побував у БІГ-регіоні.

Також Інформатор БІГ розповідав про анонс марки “Кримський міст на біс”. та про марку Кримський міст на біс!, яку  «Укрпошта» 4 листопада запустила у продаж https://big.informator.ua/uk/2022/11/03/krymskyj-mist-na-bis-ukrposhta-4-lystopada-zapustyt-v-prodazh-novu-marku/?utm_source=telegram&utm_medium=cpc&utm_campaign=informator

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору