Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Блоги

Жахливого Гелловіну: ТОП-10 фільмів жахів на вечір. Для симпатиків страшного кіно

Гелловін, що святкують з 31 жовтня на 1 листопада, є чи не єдиним із наймістичніших у світі чудернацьких свят. Його найгучніше відзначають у Канаді, США, Ірландії та Великій Британії. В Україні це свято поки лише набуває поширення. Ще кілька років тому 31 жовтня нічим не відрізнялося від інших днів, але зараз ледь не на кожному кроці можна побачити різнокольорове павутиння, кажанів, гелловінські гарбузи та інші моторошні декорації. Для того, аби доповнити атмосферу страху (хоча українцям, якщо одверто, її цілком і без монстрівського свята вистачає) та полоскотати свої нерви – конче необхідно згадати ТОП-10 фільмів жахів, які знає увесь світ.

Сьогодні я, журналістка Інформатора БІГ Олександра проведу вас у світ непідробного жаху та допоможу з одвічним питанням: “Що ж подивитися ввечері?”. Новинки кінематографу, культові кінострічки – усе це чекає на вас у нашій підбірці.

10. “Екзорцист” (1973)

Ріган МакНіл – дванадцятирічна дівчинка, донька знаменитої акторки Кріс МакНіл, почала дуже дивно поводитися. Мати, хвилюючись за доньку, спочатку відводить її до лікаря, але той лише розводить руками – аномалій не виявлено, дівчинка – здорова, тож лікування безсиле. Кріс вдається до менш традиційних методів – екзорцизму. Священник швидко ставить діагноз маленькій Ріган – в неї вселився диявол…

Цікавий факт: до кінця зйомок 9 людей, які брали участь у створенні кінокартини, померли, через що її вважали проклятою. Знімали культову кінострічку в Нью-Йорку, де ледь не щоразу траплялися різні моторошні події, зокрема й пожежа на знімальному майданчику. Режисер та продюсер фільму навіть кликали священника, аби той благословив акторів та знімальну групу. Після цього зйомки перенесли у Вашингтон.

Кадри з фільму “Екзорцист”

9. “Астрал” (2010)

Після переїзду у новий будинок маленький Далтон впадає у кому після падіння зі сходів. Його батьки не можуть знайти собі місця, адже крім того, що син майже три місяці лежить нерухомо, їх почали переслідувати паранормальні явища.  Мати Далтона Рене запрошує у будинок експертів з паранормальних явищ та дізнається, що син аж ніяк не в комі…

Кадр з фільму “Астрал”

8. “Спадковість” (2018)

В останні роки Енні дуже складно давалося спілкування зі своєю матір’ю. Більш того, жінка абсолютно нічого не відчула, коли та, нарешті, померла. Завдяки тому, що у героїні були улюблені діти і турботливий чоловік, втрата родички пройшла практично безболісно. Однак Енні дізнається, що після похорону могилу паплюжать невідомі. До того ж вона починає відчувати, ніби її мама і після смерті десь поруч. За життя вона була відлюдною, і, можливо, у спадок передала своїм дівчаткам щось дуже страшне.

Кадр з фільму “Спадковість”

7. “Закляття” (2013)

Роджер і Керолін Перон – дуже щаслива родина, яка виховує п’ятьох чудових доньок. Вони переїжджають в новий великий будинок. Одразу після переїзду, на новому місці розпочинаються дивні та сполошливі для всієї родини явища: дивні скрипи і грюкання, переміщення предметів та багато інших моторошних речей. Спочатку Роджер і його дружина намагаються знайти яке-небудь розумне пояснення тому, що відбувається. Проте після того, як на тілі Керолін почали самі собою з’являтися синці та садна, пара приймає рішення звернутися до фахівців з вивчення паранормальних явищ.

Цікавий факт: в основу сюжету лягла реальна історія родини Перон, яка в 1970-х роках стверджувала, що по сусідству з ними жили привиди, як злі, так і хороші.

Кадр з фільму “Закляття”

6. “Дзвінок” (2002)

Касета без обкладинки, яка потрапила до рук пари підлітків, викликала неабияку цікавість – що ж на ній записано? Після перегляду, здавалося б, безсенсової стрічки, дзвонить телефон. З того боку дроту повідомляють, що допитливим підліткам лишилося жити усього тиждень. Пророцтво з телефону збувається. Про це дізнається журналістка Рейчел, яка бере справу в свої руки та починає розслідування, адже за дивних обставин померла її племінниця. Рейчел знаходить цю касету… Але що далі?

Кадр з фільму “Дзвінок”

5. “Воно” (2017)

Літом 1989-го року молодший брат школяра Біллі безслідно зник, коли пішов в дощ запускати кораблики. Для містечка, де проживає хлопчик, це звична справа, проте Біллі не здається та починає шукати брата разом з друзями. Підлітки шукають Джорджі у каналізаційній системі, куди хлопчика, судячи з усього, змило потоками води. Проте друзі з часом розуміють, що не вода забрала маленького хлопчика, а могутнє стародавнє зло, яке перетворюється на найгірші жахіття своїх жертв та мешкає у водостоках під містом.

Цікавий факт: екранізація роману Стівена Кінга увійшла в історію кінематографа як найкасовіший фільм жахів, який у прокаті зібрав рекордні 700 млн доларів.

Кадр з фільму “Воно”

4. “Гелловін” (1978)

В дитинстві, у ніч Гелловіну, Майкл Маєрс вбив власну сестру. Через 15 років маніяк повертається до “справи” та починає тероризувати маленьке містечко. Заради того, щоб мешканці відчули усі можливі грані страху в ніч Гелловіну, Майкл втік з притулку для психічно ненормальних. Він повертається у рідне місце, щоб завдати нового удару в День Всіх Святих.

Кадр з фільму “Гелловін”

3. “Психо” (1960)

Секретарка Меріон Крейн викрадає 40 тис. доларів у свого боса та тікає з міста у надії розпочати життя з чистого аркуша. У мотелі, де вона зупинилася для відчпочинка, Меріон знайомиться з дивним молодим чоловіком на ім’я Норман – приємним співрозмовником та милим юнаком, який намагється її підбадьорити. Норман має трохи незвичне хобі – набивати опудала, а ще доглядає за хворою матір’ю усе своє життя. Колишній коханець, стурбована сестра і приватний детектив кидаються на пошуки Меріон, адже останній знає, що Норман божевільний господар готелю з роздвоєнням особистості.

Кадр з фільму “Психо”

2. “Крик” (1996)

– Ти не назвала мені свого імені.

– Навіщо тобі знати моє ім’я?

– Я хочу знати, на кого дивлюсь

Ця телефонна розмова стала для Кейсі Бейкер останньою – її знайшли мертвою, підвішеною на дереві. Поки у Вудсборо шукають злочинця, що скоїв страшне вбивство, Сідні Прескотт намагається оговтатися від втрати матері, яку було жорстоко вбито. Рівно за рік після трагедії маніяк починає переслідувати Сідні, погрожувати їй, а згодом нападає – Сідні вдається вижити у цій сутичці. Особа злочинця прихована під маскою привида, він вбиває строго за сценарієм. Дівчина не знає, кого підозрювати і кому довіряти, адже коло підозюваних аж занадто широке…

Кадр з фільму “Крик”

1. Сіністер (2012) 

Автор детективів поселяється разом з родиною у невеликому містечку, в будинку, де рік тому відбулась страшна трагедія. У цьому будинку було вбито усіх його мешканців. Еллісон сподівається, що це надихне його на написання нової книги, адже він перебуває безпосередньо на місці злочину. Випадково чоловік знаходить коробку з відеозаписами, на яких зняті різні витончені вбивства. Еллісон зауважив, що на кожному з кадрів присутня одна й та сама фігура в масці. Згодом у будинку починають відбуватися моторошні речі…

Кадр з фільму “Сіністер”

Моторошного Гелловіну! Сподіваємось, наша невеличка підбірка допоможе вам освіжити у пам’яті сюжети деяких фільмів, а може й розкаже про нові хорор-стрічки!

Раніше “Інформатор БІГ” писав про ТОП-10 цікавих місць БІГ-регіону та про ТОП-15 найцікавіших книжок для підлітків.

Олександра Ломачук

Нагору