Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Інтернет, який працює без електроенергії. Все про новітню технологію PON від інтернет-оператора UNDERNET

У сучасному світі, де швидкість і обмін інформацією – ключові поняття, оптоволокно стає невидимим павутинням, що об’єднує наші цифрові життя. Ця революційна технологія передачі даних виглядає як тоненькі скляні чи пластикові нитки, проте її потужність перевершує всі очікування.

Інформатор БІГ поспілкувався з регіональним менеджером компанії UNDERNET Олександром Куликовським, який розповів про переваги та вади оптоволокна, порівняв цю технологію з іншими та поділився цікавими деталями.

– Розкажіть, будь ласка, про оптоволокно. Що це таке? Чи можете ви порівняти нові та старі технології?

– Спочатку варто розповісти про старі технології. Раніше все підключалося витою парою. Це такий мідний кабель, з однією або декількома парами ізольованих провідників, скручених між собою.

-У чому плюси такої технології?

– ЇЇ можна швидко підключити, немає складностей в обслуговуванні, можна полагодити пошкоджений кабель за допомогою підручних засобів. Вдома, в побутових умовах, абонент сам здатен полагодити такий кабель, якщо має бажання. Які мінуси? Сигнал по цій технології може «проходити» тільки до 100 метрів. Тобто, щоб надати клієнту адекватний сервіс необхідно прокладати кабелі таким чином, аби не було перевищено ліміт у 100 метрів. Така технологія підходить для підключення до мережі квартир. Приватні будинки та комерцію вже не підключити, тому що сигнал згасає через великі відстані. Сервіс стає просто неприйнятним.

Оптоволокно – тип кабелю, що складається з чогось подібного до скла – кварц. По товщині воно наближене до людської волосини, і таких там може бути від 1 до кількох сотень. Щоб воно не пошкоджувалось, зверху додаються захисні шари. Тепер це повноцінний кабель. По оптичному волокну можна передавати сигнал на достатню відстань. Оптоволокно можна порівняти з такою собі скляної трубочкою, де з одного боку лазер, а з іншого – ще один лазер та приймач. Всередині кабелю немає електроенергії, тільки світло. З точки зору металів, такий кабель не несе жодної цінності, адже це просто скло та захисне покриття, тому «здати» його десь – не вийде. Застосування оптоволокна дає можливість збільшити відстань, адже вона становить до 20 кілометрів від операторського вузла. В нас може бути якийсь вузол і ми, в теорії, можемо закрити потреби міста Ірпінь якимось одним обладнанням. Для цього треба було б створити мега-серверну, розкидати кабелі та сигнал зможе «пройти» до 20 кілометрів.

– Які нюанси використання нової технології?

– Треба залучити більш кваліфікованих працівників, придбати недешеве обладнання, наприклад, комплект апаратури, щоб з’єднувати та лагодити оптоволокно, тощо. Він може коштувати приблизно 2-4 тисячі доларів, може й більше, якщо це використовується для, наприклад, магістральних робіт. У абонентів такого обладнання тощо немає. Якщо щось сталося з оптоволокном у квартирі, наприклад, котик чи собачка вирішили поласувати кабелем, то тільки майстер може полагодити його. Ізоляційна стрічка у такому випадку не допоможе. Можна спробувати, але воно працювати не буде. Проблема у тому, що оптичне волокно всередині кабелю товщиною як людська волосина. І щоб воно працювало необхідна висока точність, адже треба з’єднати усі волокна чітко та рівно. Це просто хірургічна точність. Спеціальний апарат зварює усе до мікронів, а самотужки цього не зробити.

– Які ще були технології?

– Можна згадати про радіоканал. Років 10-20 тому на дахах будинків встановлювалися антени, як приймали та передавали сигнал. Зараз їх майже не використовують. Можливо, частково їх використовують військові. З нових фішок – Starlink, але там теж є свої нюанси. Для українського абонента це доволі недешеве задоволення. Ця технологія теж потребує живлення, адже без генератора чи зарядної станції, наприклад, вона не працюватиме.

– Який механізм роботи інтернету без світла?

– У випадку стандартної витої пари: увімо, що десь стоїть наше обладнання, біля нього –акумулятор та безперебійник. Цього вистачає, скажімо, на 12 годин роботи. Для того, аби в абонента був доступ до інтернету, йому необхідно узяти цей кабель та підключити до комп’ютера, наприклад. Або в роутер – тоді працюватиме. Але головна умова для будь-якої технології – чи це оптика, чи це Starlink – безперебійне живлення.  Якщо її немає, то нічого не працюватиме. Живлення має бути в абонента та у оператора, інакше не буде. Люди часто цього не розуміють. Ми робимо підключення по витій парі та оптоволокну так, щоб це працювало без світла. Але не всі розуміють принцип роботи. От, наприклад, їм у квартиру заводять новий кабель, ставлять обладнання, а далі доводиться пояснювати, у чому ж необхідність покупки безперебійника, наприклад. Вони не завжди розуміють. Часто виникає серед абонентів думка, що по цьому підключеному кабелю до них «прийде» інтернет, електрика та всі на світі послуги. Усе відбувається через те, що мало хто читає опис та не приділяє увагу самій технології. Мовляв, навіщо мені в чомусь розбиратися, якщо мені зараз усе підключать. Ми радимо, що краще придбати, як цю апаратуру підключити і людина може це зробити самостійно. Або ж платить гроші за вже готові рішення проблеми. Якщо ми до уваги беремо оптоволокно, то для оператора це найбільш простий спосіб надати якісну послугу абоненту. Таким чином можна підключити доволі багато користувачів.

– Наскільки багато?

– В стандартній конфігурації від 256 до 3000 та більше абонентів. У нас є обладнання, до якого можна під’єднати 2096 абонентів. Одним таким обладнанням ми можемо закрити потреби великих житлових комплексів. Тобто, поставити в районі один комутатор (пристрій, призначений для з’єднання декількох вузлів комп’ютерної мережі в межах одного сегмента, – ред.) та в нього підключати всіх. Там є свої технічні моменти, але для оператора це зручно. Так з’являється одна потенційна точка можливої несправності чи відмови. Тобто, можна зрозуміти, де конкретно що зламалося. У випадку з витою парою складніше. Якщо ми беремо до уваги Ірпінь та новий житловий фонд, то у кожному під’їзді квартирного будинку стоїть окремий комутатор і до нього треба поставити акумулятор. В чому полягає проблема? Є, наприклад, маленький будинок на 30-50 квартир – там легше замінити акумулятор, що віддав всю енергію. Якщо це великий ЖК, де, наприклад, 10 секцій то на кожну секцію ставлять один маленький вузол. І тепер треба замінити не один, а 10 таких акумуляторів. Чим більший будинок – тим вагоміші причини переводити його на оптоволокно. Якщо це менші об’єкти – є сенс поставити безперебійник чи акумулятор та все буде добре. Тим паче, в деяких будинках немає можливості прокладати нові кабелі. Взагалі у будинках мають бути такі собі шахти для прокладання нових кабелів. На поверсі має бути щитова, де є лічильники, а ще ця шахта. Оскільки часто все будується без дотримання конкретних норм, шахти може просто не бути. Кабелі просто замуровані в стіну.

– І як діяти у таких випадках?

– Люди часто не хочуть псувати ремонт у будинках, тому ми просто ставимо акумулятор як джерело безперебійного живлення, а технологія лишається старою. У деяких випадках перепон немає, щоб прокласти нові кабелі. Проблеми виникають, коли настає необхідність пробурити міжповерхові перекриття, а це може бути 5-10 поверхів. Це ж не тільки дірки поробити, а ще й труби поставити, прокласти кабелі. Це шумний та складний процес, тому провайдер не завжди на таку роботу погоджується.                Тому легше встановити акумулятор та стежити за його роботою, тому що в них є своя кількість циклів. Акумулятори, які були встановлені минулої зими, зараз вже працювати не можуть – вони зробили свою справу і настав час їх утилізувати. Цикл в акумулятора може бути, наприклад, 300 – тобто, таку кількість разів він може зарядитися та розрядитися. Зараз ставимо нові акумулятори, які витримуватимуть більшу кількість циклів.

– А який час їхньої роботи?

– Якщо ми беремо до уваги підключення по витій парі, то працюватиме воно приблизно 6-12 годин. Якщо по оптоволокну, то 12-24 години. Це те що стосується звичайних потреб користувачів.

– Кажуть, що оптоволокно працює без електроенергії, тому в користувачів є постійний доступ до мережі під час вимкнень. Чи це так?

– Якщо ви все спланували та у вас є джерело безперебійного живлення, то так – інтернет працюватиме у клієнта. А якщо не було зроблено запас палива, не було придбано генератор чи акумулятор, то яку б технологію не обирали абоненти – нічого не працюватиме. Прилади без електрики не працюватимуть. Чудес не буває. Треба заживити апаратуру, аби вона працювала належним чином. Якщо в операторів є безперебійники, акумулятори та генератори – це чудово, все же сплановано та підготовлено, але не слід забувати про те, що підготовка до вимкнень має бути в обох сторін. Ми під час вимкнень світла також моніторимо, скільки абонентів в мережі. Наприклад, у випадку останнього вимкнення електроенергії в Ірпені з 200 абонентів у мережі було всього 20. Це 10% від загального числа користувачів. Через деякий час ми переглянули знову статистику: вже було близько 50 користувачів. Тобто, приблизно четверть абонентів готові до вимкнень світла.

 – Чим відрізняється gPon від zPon?

– Це таке сімейство технологій, де є дуже багато стандартів. Сама технологія далеко не нова, перші такі модифікації з’явилися ще до 2010 років. І до повномасштабного вторгнення у нас значні сегменти мережі будувалися за цією технологією. Це доволі велика група технологій. Ці літери, що стоять перед «pon» – назва. Спочатку був Еpon, Gpon, zpon тощо. Основна їх відмінність – швидкість та кількість абонентів, яких можна підключити до операторського обладнання. З кожним роком технології розвиваються. Для абонента це суттєвого значення не має, більше це стосується провайдера. Також хочу зазначити, що не варто купляти «pon» обладнання самостійно. Тому що у оператора та користувача можуть бути однакові прилади від різних компаній, і вони просто не працюватимуть, ще й може створити проблеми для сусідів, наприклад. Тут необхідно враховувати прив’язку до виробника, поради самого провайдера тощо.

– Є такий меседж: Оптоволоконний інтернет може працювати без світла. Провайдери часто його використовують у своїй рекламі. Це дійсно так, чи є нюанси?

– Ні, це не так. Це просто одна з багатьох технологій, а як ви її використаєте – залежить від вас. Якщо ви забезпечили безперебійне живлення, то так, усе працюватиме. Якщо ви цього не зробили – нічого не буде функціонувати. Це фізика. В рекламі багатьох операторів пишуть, що оптоволокно дорівнює інтернету без світла. Іронія в тому, що оптовлоконні кабелі у своїй основі мають світло, лазер. Зрозуміло, що вони мають на увазі електроенергію, але це задовге слово для рекламного банеру.

– Наскільки залежить безперебійна робота оптоволокна від кількості генераторів та акумуляторів у провайдерів?

– Прямо залежить. Чим більше цих джерел енергії є у провайдера, тим краще.

– На чому б ви хотіли наголосити особисто?

– Я хотів б закликати усіх абонентів: якщо ви бачите, що якісь кабелі висять, валяються на землі, пошкоджені тощо – повідомляйте про це служби благоустрою. Вони зв’язуються з провайдерами і тоді ця проблема вирішується швидше. У БІГ-регіоні триває активна відбудова, тому не дивно, що мережі часто пошкоджуються. Під час ремонту компанії часто створюють аварійні ситуації. Тому я закликаю усіх звертатися до служби благоустрою міста, щоб ця проблема вирішувалася оперативніше.

Також Інформатор БІГ повідомляв, як обміняти житловий сертифікат на нове житло.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Олександра Ломачук

Нагору