Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Львівський бізнесмен намагався дати півмільйонного хабаря одному з керівників ДБР

Співробітники Державного бюро розслідувань затримали львівського бізнесмена, одного з найбільших постачальників Міноборони – за спробу дати хабар одному із керівників Головного слідчого управління ДБР. Підприємець пропонував 500 тисяч доларів США.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Державне бюро розслідувань

«Хабар пропонувався за сприяння у поверненні майна, вилученого у підконтрольних йому компаній в ході розслідування кримінального провадження, – йдеться у повідомленні.

Як деталізує ТСН, йдеться про львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича.

За даними ДБР, кілька місяців тому було порушене кримінальне провадження за фактом оборудок із закупівлями одягу та білизни для Збройних сил України. 23 тендери на постачання Міністерству оборони одягу на понад 1,5 млрд грн. виграли компанії львівського бізнесмена.

Родина Гринкевичів. Фото з сайту ТСН

Співробітники правоохоронних органів з’ясували, що шість контрактів взагалі не виконано.  А щонайменше за 7 контрактами підприємства поставили товар на склади військових частин лише у невеликій кількості. Втім, державні гроші отримали за виконання зобов’язань повністю. Окрім того, правоохоронці з’ясували, що з виконанням 8 договорів підрядники взагалі не поспішали – термін запізнення із виконанням становить від 3 до 5 місяців.

Сума збитків може сягати понад 1 млрд грн. – це за попередніми оцінками.

«Під час слідства було встановлено, що до виконання оборонних замовлень були залучені підконтрольні бізнесмену підприємства, які раніше займались будівництвом та не мали належних виробничих, складських та інших потужностей для виготовлення та зберігання речового майна для потреб Міністерства оборони України. Це призвело до збитків бюджету за попередніми оцінками на 1,2 млрд грн та відповідно зриву постачання. Аналіз зовнішньоекономічних контактів та митних документів вказаних підприємств, виявив факти завищення вартості товарів, поставлених для МОУ. Перевіряється причетність до оборудок колишніх посадовців Міноборони, які не проводили жодних юридичних дій для забезпечення виконання або розірвання договорів», – зауважують у ДБР.

Тим часом Ігор Гринкевич є власником будівельних компаній. Цікаво, що саме вони виграли тендери на постачання одягу військовим.

На це звернув увагу відомий блогер Ігор Лаченков. За його словами, це вже не перша спроба Гринкевича нажитися на  наших захисниках. Раніше  були історії зі скандальними забудовами, а також із роботою на полігоні «Широкий лан», а тепер і – постачання одягу для військових від будівельників на загальну суму 1,54 млрд грн. за трьома угодами.

«Будівельні компанії одяг, звісно, не виробляли, а просто перекуповували з Туреччини і забирали собі 60% грошей. Окрім цього, всі три компанії мерзотника отримували гроші без конкретного постачання завдяки підробленим актам. По деяким відкритим контрактах й досі немає постачання. Натомість майже 1 млрд гривен було витрачено на придбання нерухомості, автівок, лакшері відпочинків…  Загальна сума тендерів,  які отримали компанії Гринкевича від МО за 2022-2023, складає 3.2 млрд. грн, просто вдумайтесь в ці цифри і це тільки те, що відомо. Сімʼя Гринкевич не в перший раз заробляє на військових але це точно буде востаннє», – наголошує Ігор Лаченков.

До речі, як дізнався блогер, родина Гринкевичів має нерухомість і на Київщині.
“Син Роман Гринкевич, який є засновником та директором ТОВ «Будівельний Альянс МОНТАЖПРОЕКТ», придбав вмелітному смт. Козин Обухівського р-ну Київської обл., будинок площею у 289 кв.м. за 25 млн. грн. (при ринковій вартості у 50.5 млн. грн). Окрім будинку, в той же день, Роман придбав 4 земельні ділянки в тому самому Козині”, – зазначає блогер у дописі.

Також за даними журналіста Євгена Підлісного, Ігор Гринкевич купив новий Rolex Daytona Cosmograph, за 77 тисяч євро  з постачання футболок для ЗСУ.

У ДБР розповідають, що досудове розслідування у справі продовжується.

«Вирішується питання щодо повідомлення фігуранту про підозру за ч. 3 ст. 369 КК України (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Санкція статті передбачає покарання – позбавленням волі на строк до восьми років», – наголошують у ДБР, зазначаючи, що процесуальне керівництво у справі здійснює Офіс Генпрокурора.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що одне з підприємств, яке дислокується на Київщині, поставляло через одну з європейських країн у росію оптові партії засобів такмеду.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору