Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Огляд

ТОП-5 місць у БІГ-регіоні пов’язаних з війною

З початком повномасштабного вторгнення БІГ-регіон занурився у жалобу, кров, сльози, відчай та страх. Зруйновані домівки, життя, мрії та надії, смерть на кожному кроці, прильоти, спалені автівки, розтрощені будинки, підірвані мости…

Сьогодні Інформатор БІГ зібрав ТОП-5 важливих місць, пов’язаних із повномасштабною війною у БІГ-регіоні.

1.Романівський міст – дорога життя

На другий день повномасштабного вторгнення росії, 25 лютого 2022-го року під час бойових дій, 50-метровий міст через річку Ірпінь в Романівці знищили.

Таким чином українські захисники не дали росіянам пройти на Київ. Міст був важливим відрізком транспортного сполучення міжрегіональної траси “Київ – Фастів – Біла Церква – Тараща – Звенигородка”.

Впродовж березня Буча та Ірпінь перебували під російською окупацією. Для мешканців Київщини уламки Романівського мосту стали, як їх нині називають, “дорогою життя”, адже саме сюдою пролягав шлях до відносно безпечного Києва.

Романівський міст – дорога життя

Евакуація відбувалася в три етапи: з самого Ірпеня до мосту, тоді переправа через річку, а потім дорога з Романівки до Академмістечка (Київ).

З палаючого міста бажаючих евакуюватися допомагали вивозити волонтери та небайдужі або люди самі сідали у власні автівки, а потім залишали їх, адже проїхати по мосту було неможливо. Також багато людей йшли до Романівки пішки і чимало з них загинуло від обстрілів та мін… А ще було багато лежачих стареньких, поранених, дітей, маленьких та новонароджених, людей на інвалідних візках й жінок і чоловіків на ношах.

Евакуація з палаючого Ірпеня через Романівський міст

У травні 2022 року була споруджена тимчасова переправа та об’їзд. 21 листопада 2023 року відновлений міст відкрили!

21 листопада 2023 року міст відкрили!

2.ЖК “Ірпінські липки”

В google ЖК «Ірпінські липки» тепер відмічені як «руїни на Гостомельському шосе».

Колись це був гарний та затишний Ірпінський ЖК з двориками, фонтанчиком, деревами, квітами, різними закладами, магазинами та щасливими й безтурботними мешканцями.

Тепер це переважно житлова забудова у північно-східній частині Ірпеня між Гостомельським шосе, вулицями Северинівською, Багірова, 10-ю і 11-ю Лініями, сплюндрована росіянами у березні 2022 року.

Колись це був гарний та затишний ЖК з двориками, фонтанчиком, деревами, квітами, різними закладами, магазинами…

5 березня окупанти нанесли авіаудар штурмовиками СУ-25 та скинули авіабомби. Як наслідок – знищили багатоквартирні будинки, дитячі майданчики, тротуари та асфальт. Вибиті двері, потрощені вікна, розграбовані квартири – все, що залишилося…

Росіяни знищили багатоквартирні будинки, дитячі майданчики, тротуари та асфальт

Вибиті двері, потрощені вікна, розграбовані квартири – все, що залишилося від ЖК…

Цей район найбільше постраждав під час боїв у перший місяць війни, адже росіяни обстрілювали його всім, чим було можливо – від мін та ствольної артилерії до потужних авіабомб. Також поруч сильно постраждав район приватної забудови. Зараз це продовжують ремонтувати за рахунок бізнесменів, меценатів та міжнародних грантів.

Зруйновані життя та долі

Ірпінські липки…

3.Вулиця Вокзальна у Бучі

Фото вулиці Вокзальної у Бучі опублікували усі світові медіа. Там ЗСУ на початку повномасштабної війни розбили російську військову колону.

російські військові на важкій техніці потрапили до Бучі зранку 27 лютого. Того ж дня ракета потрапила у житловий будинок, а міський голова повідомив про перших загиблих.

Буча була в окупації 33 дні. російські війська залишили місто 31 березня. Увечері 2 квітня у Міністерстві оборони офіційно повідомили, що усі населені пункти Київської області звільнили від військових рф.
Коли після звільнення Бучі журналісти та українські військові потрапили в місто – там виявили факти масових убивств, деякі тіла були просто на вулиці, деякі заміновані, а деякі – зі зв’язаними за спиною руками. Міський голова Бучі розповів, що вбивства мирних жителів у Бучі були цілеспрямованими і російські військові склали списки людей, яких хотіли знищити. Правоохоронці навіть виявили катівню в дитячому санаторії. Крім цього, міжнародні судмедексперти встановили, що окупанти застосовували невеликі металеві дротики, які використовували ще за часів Першої світової війни для ураження піхоти. Саме вони стали причиною смерті десятків цивільних.

Попри усі докази, в Міноборони рф стверджували, що на територіях під контролем російських ЗС не постраждав жоден місцевий житель, а фото та відео з Бучі – “постановка київського режиму для західних ЗМІ”. Після цих заяв, зокрема The New York Times вивчила супутникові знімки міста і виявила, що тіла вбитих мешканців лежали на вулицях Бучі ще з середини березня, а братська могила в місті з’явилася 10 березня.

Українська влада офіційно закликала світ доєднатись до розслідування вбивств мирних людей в Бучі. Після цього місто стало одним з тих, яке під час своїх візитів в Україну почали відвідувати світові лідери, а гуманітарні організації виділяти кошти на відбудову.

4.ТЦ “Жираф” між Ірпенем та Бучею

На четверту добу після вторгнення окупантів ТРЦ «Жираф» прийняв на себе удар, вистояв, але від чисельних влучань ворожої артилерії будівля була зруйнована на 90%. Відважний блокпост «Жираф» став символом незламності українського духу та мужності наших захисників! Форпостом героїчної оборони Києва!

Жираф опинився у сірій зоні, під окупацією не перебував, та прильотів зі сторони рашистів оминути не вдалось

Будівля розташована на межі Ірпеня та Бучі, але вважається власністю Ірпінської громади. «Жираф» опинився у сірій зоні, під окупацією не перебував, та прильотів зі сторони рашистів оминути не вдалось… 27 лютого 2022 року ворог атакував Ірпінь з напрямку Бучі – колона близько 100 одиниць броньованої техніки проривалася на столицю. Коли перші російські військові пройшли через вулицю Вокзальну та Яблунську, що в Бучі, то одразу дійшли до «Жирафа» і почали обстріл. Тоді охорона торгового центру та воїни територіальної оборони біля ТРЦ прийняли перший бій із переважаючими силами ворога та з допомогою ЗСУ відбили атаку окупантів. Разом із «Жирафом» вони стали легендарним блок-постом та щитом для столиці при подальших наступах. Обстріли велися там постійно.

Охорона ТЦ та воїни ТРО прийняли біля Жирафа перший бій із переважаючими силами ворога та з допомогою ЗСУ відбили атаку окупантів. Разом із «Жирафом» вони стали легендарним блок-постом та щитом для столиці при подальших наступах

На території «Жирафа» стояло 20 російських БМД, військові бігали, як мурахи і не знали, шо робити, працювала артилерія. З обох сторін, рашисти хотіли прорватися в місто, тому влучали куди хотіли. Тож «прильоти» не оминули ТРЦ. 8:37 ранку. Друге попадання і… загорівся боулінг-клуб, потім дитяча кімната, повністю охопило вогнем другий поверх. А далі… дні… влучання за влучанням… бої… постріли… попел і руїни… Цікаво, що на 80% зберіглася декоративна косметика в «Єві», а от кінотеатр не вижив. «Орендарям він коштував 7 мільйонів гривень, все згоріло вщент.

5.Аеродром “Антонов” у Гостомелі

Аеропорт «Антонов», відомий також як Гостомельський аеропорт, використовувався здебільшого для вантажних польотів, а також випробувань літаків. Захоплення аеропорту російськими військами дало б їм змогу використати його для висадки численних десантників та легкої бронетехніки за допомогою вантажних літаків.

Бої за Гостомельський аеропорт розпочалися 24 лютого 2022 року за контроль над стратегічно важливим аеропортом «Антонов». Тривали з перервами до 27 лютого. Спершу аеропорт атакували російські вертольоти, які висадили десант. ЗСУ пізніше відбили аеропорт, але через день російські війська завдали другої атаки. У ході бою НГУ знищили нападників і пошкодили злітно-посадкову смугу, що не дало російським літакам Іл-76 змоги переправити основні сили на аеропорт.

У цих боях російські нападники майже повністю знищили найбільший у світі літак АН-225 «Мрія», що стояв в ангарі.

Українські військові тримали постійну оборону аеропорту, який був стратегічно важливим об’єктом для наступу на Київ. Згодом увесь світ спостерігав, як окупанти зруйнували «Мрію». Вона стала символом боротьби та незламності, адже справжню мрію не знищити. Жахливих страждань від окупантів зазнав і сам Гостомель під час тимчасової окупації. Було знищено сотні осель, зруйновано багато людських доль і життів… Жителі Гостомеля перебували під постійними обстрілами. Окупанти їх катували, залякували, обшукували, брали в полон та розстрілювали…

Раніше Інформатор БІГ розповідав про ГЕРОЇЧНИЙ «ЖИРАФ»: нескорений форпост Ірпеня та про пошук воєнних злочинців: хто катував і розстрілював людей у Лісовій Бучі, про «Очі» Гостомеля: як гостомельчанин під час окупації допоміг ЗСУ врятувати аеродром «Антонов» та про графіті в Бородянці, Ірпені та Гостомелі: таємничий Banksy побував у БІГ-регіоні.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Дарія Сльоза

Нагору